Ninoslav Trifunović

Čistokrvni borac

Cold Steel definitivno je najveće ime nožarske industrije. U svetu ima još samo nekoliko tako velikih igrača i sa tako raznovrsnim proizvodnim programom, kao što ga nudi ova kalifornijska kompanija. Njihov osnovni posao je dizajniranje modela i menadžerisanje (sada se to popularno zove autsorsing), iako imaju i manji proizvodni pogon za izradu prototipova kod kuće, u Venturi. Ostatak proizvodnje je vezan za brojne kompanije u zemlji i inostranstvu koje za njih rade po ugovoru.
„Drop forged“ je serija monolitno urađenih fiksnih noževa, niske cene koštanja, ali iznenađujuće visokog kvaliteta i upotrebljivosti. Deo odgovora na pitanje kako je to uopšte moguće, dat je u samom imenu serije. Jer termin „drop forge“ na engleskom označava izradu metalnih predmeta otkivanjem u kalupu.
Pojednostavljeno, komad usijanog čelika se stavlja u odgovarajući kalup i onda jednim pritiskom prese dobijate otkivak. Ovakav polufabrikat se potom nosi na termičku i završnu obradu i postaje pravi nož. U ovom slučaju pomenuti proces eliminiše isecanje komada po obliku, komplikovano i dugotrajno brušenje ali i poliranje koje je zamenjeno teflonskim premazima. Kada se svemu tome doda jeftina radna snaga iz Tajvana, postaje jasno kako je omogućena niska cena. Ipak, ono sa čime nema kompromisa je kvalitet proizvoda.
Push dagger je kratak bodež sa simetrično brušenim sečivom i presekom u obliku dijamanta, kao i „T“ drškom. Ime modela je bukvalno i naziv na engleskom ovog tipa borbenih noževa. Hvat je specifičan, nož se drži tako da se drška oslanja o dlan, dok se sečivo nalazi ispred prstiju. Većina korisnika sečivo drži provučeno između srednjeg i domalog prsta, iako je sečivo nešto preciznije u radu ukoliko se nalazi između srednjeg prsta i kažiprsta. Izrađen je od odličnog alatnog čelika 52100 (po JUS-u Č 4146). Osnovna i jedina smislena namena konkretnog modela je ubadanje drugog predstavnika vrste poznate kao Homo sapiens, pa laserska preciznost „u radu“ nije neophodna. Na prvi pogled, sečivo dužine 10 cm ne izgleda posebno impresivno za tu namenu, ali za ovaj tip hladnog oružja spada u duže i opasnije modele.
Može da se kupi za bezmalo 90 evraBodež dolazi u kompletu sa plastičnom futrolom. Sama futrola na sebi poseduje vrlo jaku i efikasnu „Ulti clip“ zakačku, tako da se ovo opasno oružje može lako i bezbedno nositi zakačeno za kaiš ili pantalone.

Ninoslav Trifunović
foto: Cold Steel

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još