Dragan Šaponjić

Dobar radni nož

Cold Steel Working Man (Steve Austin serija) predstavlja niskobudžetno rešenje za radni folder srednjeg formata. Ovu seriju potpisuje zvezda američkog rvanja i akcioni glumac Steve Austin što je marketinški pokušaj da se privuku mlađi kupci. S obzirom da je vlasnik ranča u Teksasu Stiv mnogo vremena provodi na otvorenom i zagovornik je nošenja i upotrebe dobrog radnog noža. Za njega je sečivo pre svega alat.

U otvorenom položaju fiksira ga Tri-Ad-Lock, jedna od najsnažnijih brava na tržištu
U otvorenom položaju fiksira ga Tri-Ad-Lock, jedna od najsnažnijih brava na tržištu

Budući da nismo imali visoka očekivanja, Working Man (radni čovek) je prijatno iznenađenje. Od vrha sečiva od nemačkog krio-kaljenog čelika 4116, do kraja njegove čvrste drške od GFN polimera, ovaj nož je dizajniran da ponudi mnogo po pristupačnoj ceni. Dimenzije su dovoljne za najveći broj poslova kojima je ovakva alatka namenjena.

Lako otvaranje pomoću obostrano postavljenih stubića
Lako otvaranje pomoću obostrano postavljenih stubića

Kao žilet oštro, precizno centrirano sečivo je praktično oblikovano, a drška prilično udobna. Na početku smo bili pomalo sumnjičavi zbog nedostatka lajnera, ali se debeo najlon ojačan staklenim vlaknima (GRN) pokazao kao čvrst i otporan. Površinska tekstura bi mogla da bude za nijansu agresivnija. Brava je jedna od najsnažnijih na tržištu – patentirana Tri-Ad-Lock. U otvorenom položaju nema nimalo zazora što je „plaćeno“ nešto većom silom potrebnom za deaktiviranje brave. Otvaranje je lako uz pomoć obostrano postavljenih (i začudo asimetričnih) stubića.

Tehničke karakteristike

Model:                                                           Cold Steel Steve Austin Working Man
Materijal:                                                     nerđajući čelik 4116
Ukupna dužina (cm):                             20,3
Dužina sečiva (cm):                                8,9
Debljina sečiva (mm):                            3
Drška (cm):                                                 11,4
Težina (g):                                                    88
Cena (dolari):                                             od 39,9 do 59,9

Nož je lagan, priručnih dimenzija i sa šnalom koja ga čvrsto drži u džepu. Možda i previše čvrsto, ali to je tipično za „Cold Steel“.

Šnala na dršci sigurno drži nož u džepu
Šnala na dršci sigurno drži nož u džepu

Kada se traži veća snaga nareckana leđa sečiva bila bi od pomoći za bolju kontrolu. Ipak, jedina prava zamerka se odnosi na držanje oštrine ali dobra strana relativno mekog reza je lako oštrenje. Svakako nećete pogrešiti ako se odlučite za njega.

Dragan ŠAPONJIĆ
foto: “Cold Steel”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još