Dragan ŠAPONJIĆ

Dragulj borbenih foldera

Ovaj Spyderco folder nastao je u saradnji dvojice vrhunskih nožara, legendarnog Waltera Brenda, mesara koga smatraju najboljim živim majstorom za borbene noževe, uz pomoć bivšeg mornaričkog oficira i talentovanog dizajnera Joela Pirella. Walther Brend Mamba godinama je dragulj custom kategorije borbenih noževa, ali s previsokom cenom za većinu ljubitelja. Saradnja sa „Spydercom“ i izrada u Taichungu doneli su triput nižu cenu uz isti, a možda čak i unapređen kvalitet.

Folder u sklopljenom stanju: oblik drške podseća na ajkulu
Folder u sklopljenom stanju: oblik drške podseća na ajkulu

Titanijumski lajneri i brava, drška od trodimenzionalno obrađenog carbon fibera, kuglični ležajevi na osovini sečiva, besprekorno finiširano sečivo u dve boje i jedinstvena silueta samo su početak. Drška čiji profil podseća na ajkulu izvanredno leži u šaci, bez obzira na vrstu hvata, a zahvaljujući ispustima i udubljenjima na pravim mestima skoro je nemoguće razoružati onoga ko drži Mambu u ruci. Sečivo od čelika S30V, dugo 96 milimetara, debljine 4,4 mm, oblikovano je u orijentalnom maniru, s jako zakrivljenom oštricom i izvijenim vrhom.

Custom borbeni nož Walther Brend Mamba, koji je bio uzor za izradu Spydercovog modela (foto: Arizona Custom Knive)
Custom borbeni nož Walther Brend Mamba, koji je bio uzor za izradu Spydercovog modela (foto: Arizona Custom Knive)

Ovo je forma koja se pokazala kao nenadmašna za sečenje u povlačenju. Što smo i sami potvrdili, jer je Mamba besprekorno presekla viseći konopac i PVC bocu. Ništa lošija nije ni u probijanju, iako zbog vrha koji izlazi iz ose sečiva traži malo vežbe za precizan ubod. Kontrola noža i balans su odlični, a nož deluje veoma lagano u odnosu na veličinu (ukupna dužina 276 mm, masa 190 grama).
Vizuelno, Mamba je upečatljiv nož sa atraktivno finiširanim sečivom, kod koga su ravne površine satenski svetle, a brušene glatke i crne, što se odlično slaže sa carbon fiber površinom nalik na mermer. Zaobljene glave zavrtnja upuštene su u glatko oblikovane stranice drške, šnala je sjajno polirana s poznatim simbolom pauka, a sam nož izgleda privlačno i opako u isti mah. Njegova cena je veoma visoka – 560 dolara, ali za svoj novac dobijate izvanredan nož u rangu s najpoznatijim custom modelima.

Mamba iz zamaha preseca bocu
Mamba iz zamaha preseca bocu

„Spyderco“ je ovim modelom ponovo pokazao da prednjači u tržišnom pristupu i ponudi noviteta vrlo šarolikoj populaciji korisnika i ljubitelja noževa. Da li vredi platiti folder skoro koliko i moderan borbeni pištolj? To je pitanje ličnog interesovanja i mogućnosti, ali Mamba je impozantan nož i može biti zastrašujuće oružje u rukama odlučnog korisnika. A to je za nekoga više nego dovoljan argument.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još