Italijanski "Extrema Ratio", proizvodi izuzetne preklopne noževe za specijalne jedinice i ekstremne situacije na terenu, od kojih su neki modeli prave džepne giljotine

Džepna giljotina

Naši čitaoci, pogotovo oni sa dužim stažom, verovatno pamte izveštaj našeg kolege Vlade Mitrovića koji je među prvim novinarima na nirnberškom sajmu oružja skrenuo pažnju na pojavu novog brenda u nožarskoj industriji. Radilo se o do tada malo poznatoj firmi iz Italije, koja je ubrzo postala svetski poznato ime – „Extrema Ratio“ (latinski naziv sa značenjem – krajnje sredstvo). Kompaniju su 1997, osnovala dva mašinska inženjera za industrijski dizajn, bez ikakvog prethodnog iskustva sa noževima. Uprkos tome, već njihov prvi model Doberman K-1, postigao je izuzetan uspeh.

Šaka ispunjena džepnom sekirom
Šaka ispunjena džepnom sekirom

Danas, ova uspešna kompanija nudi brojne fiksne i preklopne noževe nastale kao rezultat njihove saradnje sa Institutom za mašinske nauke iz Peruđe i Inženjerskim fakultetom Univerziteta u Firenci sa kojima usavršavaju izbor i obradu materijala. Kada je reč o funkcionalnosti i praktičnoj primeni, velika pomoć je zajednički program koji kompanija ER vodi sa svim vidovima oružanih snaga Italije. Naravno, prve mušterije bili su operativci elitnih jedinica vojske i mornarice, karabinjeri i borbeni piloti. Za svakoga od njih je nađeno odgovarajuće rešenje, a učešćem Italije u okviru programa ISAF u Avganistanu počele su da pristižu narudžbine iz drugih zemalja, uglavnom za opremanje specijalnih jedinica.

Trajni materijali

Autora teksta nikada nisu privlačili noževi ER, a ubeđenje da su dizajnerska rešenja nastala uglavnom radi vizuelne prepoznatljivosti, pojačano je time što su prisutna na praktično svim modelima, bez obzira na namenu noža. Međutim, svake godine tokom sajma IWA u Nirnbergu, posetimo njihov izložbeni štand i upoznamo se sa novim modelima. Ljubazno osoblje uz južnjački šarm i mnogo strpljenja, izlazi u susret svim našim zahtevima. Odabrali smo da prvo prikažemo najinteresantnije preklopne noževe tzv. foldere.

RAO nije mali nož ni u sklopljenom stanju
RAO nije mali nož ni u sklopljenom stanju

Dok većina uspešnih proizvođača u SAD radi široku gamu različitih čelika, ER u tipično evropskom maniru kupcima nudi samo jednu vrstu materijala. Svi njihovi modeli imaju sečiva od austrijskog nerđajućeg čelika Bohler N690 legiranog sa visokim sadržajem kobalta, ali generalno – mehaničke osobine su mu na nivou poboljšanog 440C, čelika koji se već ceo vek koristi za izradu noževa. Drške foldera su bez izuzetka izrađene od anticorodala koji je ustvari aluminijumska legura, sa imenom koje asocira na otpornost na koroziju. Ipak, ako zanemarimo ove marketinške trikove, ostaje činjenica da su upotrebljeni materijali kvalitetni, trajni, vrhunski obrađeni i potpuno odgovarajući za izradu vrhunskih noževa.

Moderne linije

Među folderima koje predstavljamo, model Nemesis ima najduži staž i još uvek se proizvodi, što svedoči o uspehu konstrukcije. Moderne futurističke linije odaju tipično italijanski stil. Elegantan profil je optička varka, radi se o veoma snažnom nožu mase čak 225 g, koji sa sečivom od 115 mm, debelim 6 mm ima ukupnu dužinu od 260 mm. Uz to, cela „šasija“ je od masivnog čelika, a na kraju alumijumske drške izvučen je šiljak koji služi za razbijanje stakla. Prvenstvena namena ovog foldera je da bude borbeni nož, ali i snažan alat na terenu.

Ušrafljen dodatak za osiguranje sečiva pretvara RAO u fiksni nož
Ušrafljen dodatak za osiguranje sečiva pretvara RAO u fiksni nož

Brava koja fiksira sečivo je pouzdana lock-back sa dodatnim osiguranjem u vidu kliznog dugmeta. Na taj način, sečivo je moguće blokirati u otvorenom ili zatvorenom položaju, bez bojazni od kolapsa ili neželjenog otvaranja. U bazi sečiva je proširenje koje sa gornje strane štiti šaku od protivničke oštrice, a sa donje strane drške kažiprst je zaštićen ispustom rukohvata i udubljenjem pravilnog geometrijskog oblika, koje je postalo zaštitni znak na rukohvatima ER noževa. Finiš drške je izveden elektrolitski, u boji peska, a sečivo je išarano tzv. geocamo uzorkom pogodnim za aktuelne kampanje na Bliskom i Srednjem istoku. Snažna, široka čelična šnala dopušta nošenje ovog foldera na odeći/uniformi, ali je za uobičajenu civilnu garderobu previše debeo i uglast. Iznenađujuće, u ruci uopšte nije neudoban. Naprotiv, veličina i promišljen dizajn daju mu prednost nad mnogim konkurentima ali cena od 475 evra sputava polet potencijalnih kupaca.

Makazasta forma

Po veličini sličan, ali sa drugačijom namenom je model TF Rescue. Kao što mu ime kaže, treba da posluži kao alat za spasavanje u nepredviđenim situacijama u civilnom i u ratnom okruženju. Iako u sklopljenom stanju deluje kao konvencionalni folder, osnovno sečivo na modelu Rescue je makazaste forme, postavljeno kao obrnuto slovo „V“ i otvara se automatski, pod uglom od 55º pritiskom na dugme sa strane. To omogućava sečenje sigurnosnih pojaseva, padobranskih gurtni ili uprtača, čak i kada su čvrsto stegnuti uz telo. S druge strane ovih mini makaza postavljen je kratak konus od kaljenog čelika, koji služi za razbijanje automobilskih stakala. Preklopno sečivo debelo 2,5 mm i dugo 97 mm predstavlja tek dopunski alat.

Novi predstavnik serije Medium Folder je univerzalna alatka u formi preklopnog noža
Novi predstavnik serije Medium Folder je univerzalna alatka u formi preklopnog noža

Otvaranje kombinovane oštrice sa sitnim zupcima transformiše spasilačku alatku u univerzalni nož. Osiguranje sečiva u otvorenom položaju izvedeno je preko lock-back brave. Rescue je namenjen policiji, vatrogascima, padobranskim i planinarskim instruktorima i raznim službama spasavanja. Otvoren nož dužine 287 mm težak 220 g, jednostavno nije dovoljno diskretan za prikriveno nošenje. Cena ove spravice je 380 evra.

Snažan i siguran hvat

Na pola puta između prethodna dva modela je novi predstavnik serije MF (Medium Folder). Za folder ima neuobičajen izgled zbog tzv. sub-hilt ispusta na dršci, koji smešten između kažiprsta i srednjeg prsta daje izuzetno snažan i siguran hvat praktično eliminišući rizik od proklizavanja šake na sečivo. Dizajnerski, to je uspelo rešenje, čak i na preklopnom nožu, ali mu je primena najčešće povezana sa borbenim sečivima. Drška velike debljine krije testeru za drvo, na čijem vrhu je urez za sečenje kanapa. Tu je još „spasilačko“ sečivo tupog vrha za sečenje odeće koje se otvara automatski, pritiskom na dugme, zatim magnetni nosač alata (raznih odvijača) koji se montira u otvor na kraju drške i snažna LED svetiljka koja daje plavo-belu svetlost. Glavno sečivo dugo 112 mm i debelo 4 mm ima naglašen drop-point oblik sa kombinovanom oštricom. Svi radni elementi osigurani su tzv. liner-lock bravom, ali je masa i debljina noža zaista velika pa iako ima zakačku za nošenje na kraju drške, futrola od cordura platna u kojoj se isporučuje predstavlja znatno bolje rešenje. Cena još nije objavljena, ali ER nema jeftin nož u ponudi.

Zahvaljujući sub-hilt formi, hvat je kao na borbenim noževima
Zahvaljujući sub-hilt formi, hvat je kao na borbenim noževima

U junu 2006, elitna jedinica padobranske brigade „Folgore“ 185. bataljon za osmatranje ciljeva (185. Rgt. Ricognizione ed Acquisizione Obiettivi – RAO) potpisao je ugovor sa ER za razvoj specijalnog noža, koji bi odgovorio na njihove zahteve pri obavljanju rizičnih i osetljivih misija. Naime, 185. RAO je jedina italijanska jedinica osposobljena za pronalaženje ciljeva i navođenje artiljerijskih, brodskih, helikopterskih i avionskih napada u svim uslovima i na bilo kojoj tački planete. Uključeni su u više međunarodnih misija, a njihov moto je „Videre nec videri“ (videti a ne biti viđen).

Zastrašujući potencijal

Rezultat je nož nazvan RAO – netipičan veliki folder, ustvari kompaktan terenski nož za preživljavanje sa snažnom, velikom oštricom, koji se ušrafljavanjem jednog vijka pretvara u pravi fiksni nož zastrašujućeg potencijala. Neobično sečivo dugo je 120 mm i široko čak 6 mm. Uprkos veličini, lako se otvara jednom rukom uz potpuno gladak i brz pokret. Rez je potpuno prav a vrh je oblikovan trouglasto, jak poput dleta i oštar kao žilet. Brava sečiva je ustvari poznati, ekstremno čvrsti axsis-lock, a čelični klin provučen i ušrafljen kroz obe strane masivne ručke potpuno onemogućava kolaps brave, bez obzira na stepen opterećenja. Bez ove vrste podsvesno prisutne pretnje, možete veoma snažno i brzo zasecati debele materijale, koje se niko ne bi usudio da „napadne“ folderom.

Za situacije kada je sve drugo izneverilo - folderi Nemesis i TF Rescue
Za situacije kada je sve drugo izneverilo – folderi Nemesis i TF Rescue

U ruci, RAO je prava džepna giljotina. Težak 340 grama, za samo nekoliko minuta je u stanju da preseče brezovo stablo prečnika petnaestak cm! Da bi se izbeglo stalno montiranje i demontaža klina za osiguranje, RAO u svojoj cordura futroli može da se nosi i kao fiksni nož. Čvrsta futrola je dobra zaštita nožu, ali je takođe teška 165 g. Uz nju dolazi dijamantski oštrač na metalnom nosaču. Nudi se u dve varijante finiša: potpuno crn ili pustinjska verzija. U rukama (bez obzira da li ste levoruki) RAO se drži sigurno i udobno. Ipak, imajući u vidu da je namenjen najgrubljim poslovima, RAO treba koristiti u rukavicama da biste izbegli žuljeve koji bi neminovno nastali zbog relativno male širine stranica drške sa donje strane. Cena pustinjske verzije je nešto preko 400 evra, dok je crni nož pedesetak evra jeftiniji. Ukoliko zanemarimo neobičan izgled (najblaže rečeno – ružan je), RAO je jedan od najmoćnijih foldera koje sam ikada video. Efikasan u svakom poslu, iznenađujuće udoban i spretan ali težak, glomazan i vrlo skup. Sa tom veličinom i cenom, lako je pronaći fiksne noževe koji će biti barem ravnopravni sa ovom alatkom. Ruku na srce, svi ER noževi su izuzetno precizno izrađeni i uklopljeni.

Precizno uklapanje i izvanredna izrada
Precizno uklapanje i izvanredna izrada

Kod prestižne plave serije Benchmade foldera, sitne nesavršenosti su skoro uvek prisutne. Na ER to nećete videti bez obzira koliko se trudili. Potpuno neočekivano, RAO nam se izuzetno svideo! Zaista ne znamo za šta bi ga koristili većim delom godine, ali stvarno bi voleli da ga imamo.
S obzirom da smo na štandu ER zatekli i jednog našeg uvoznika kako pregovara o poslovnoj saradnji, nije isključeno da ćemo uskoro imati priliku za kupovinu…

tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još