Imidž specijalaca

U opremi prvih SEAL timova našao se preklopni, džepni nož sa četiri alatke proizveden u Camillus pogonima tzv. Model 1967 i namenjen je prvenstveno kopnenoj vojsci. Ipak, vojniku na terenu treba alatka za sitne popravke, otvaranje konzervi, obradu hrane. Model 1967 bio je američki odgovor na švajcarski vojni nožić. Izrađen kompletno od čelika imao je sečivo, šilo, otvarač za konzerve, šrafciger i otvarač za flaše. Uz alku za vezivanje to je upotrebljiv komad opreme na koji vojnici nisu imali primedbi.

Ali, moderna vremena donela su i drugačiji spektar zadataka. Sada SEAL komandosi nisu ograničeni na vrebanje neprijatelja u močvarama ili šumskoj tami. Često su angažovani na hapšenju i likvidaciji terorista u naseljenim mestima i rade u civilnoj odeći. Zbog toga im je podesnije da koriste kompaktnije noževe, pa su preklopni modeli postali vrlo popularni.

Veoma popularan CQC-7V
Veoma popularan CQC-7V

Nedavno je jedan preklopni nož Emerson CQC-7 na aukciji dostigao vrtoglavih 35,400 dolara. Reč je o standardnom folderu korišćenom preko osam godina. Njegovu cenu definisao je samo jedan dan – 02.05.2011. Tada, u predgrađu Abotada, duboko u teritoriji Pakistana izvedena je akcija pod kodnim imenom „Neptunovo koplje“ u kojoj su specijalci DEVGRU (bivši SEAL tim br.6) formacije likvidirali vođu Al кaide, Osamu bin Ladena. Penzionisani učesnik operacije pod pseudonimom Mark Oven napisao je o tome knjigu i ponudio na prodaju nož koji je nosio u akciji. Niko nije bio iznenađen izborom noža jer su sečiva sa oznakom Emerson odavno deo imidža specijalnih snaga, ne samo u SAD. Iako pomenuti CQC-7 sa svojom robustnom pojavom i snažnim, pravim sečivom sa tanto vrhom i dalje predstavlja najprodavaniji model Emerson foldera, za potrebe SEAL timova na Pacifickoj obali Ernie Emerson je razvio model nazvan Commander.

Osmisljen upravo za SEAL veca verzija Emerson Super Commander
Osmišljen upravo za SEAL, veća verzija Emerson Super Commander

Commander je nastao po specifikacijama SEAL operativca koji je i lični prijatelj sa Emersonom. Snažan folder sa dvostruko zakrivljenim sečivom od CPM-154 čelika, oborenim vrhom i neizostavnim wave ispustom na leđima sečiva radi se u dve veličine (Super Commander je nešto veći) sa delimično nazubljenim ili glatkim rezom, crn ili satenski finiš a postoje i posebne, prezentacione verzije sa titanijumskim bolsterima koje su pravi mamac za koleksionare. Commander i CQC-7 su u redovnoj prodaji a cena im se kreće oko 230 dolara. Emerson je ranije ponudio Spec-War seriju foldera sličnih CQC-7 i fiksne noževe koji su sledili takvu formu očekujući da ih SEAL oficijelno usvoji, ali se to nije desilo jer je Mornarica ipak sklonija konvencionalnijim rešenjima, naročito kod izbora fiksnih sečiva.
D.Š.
Foto: Emerson

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još