Noževi radionice „Danok custom knives“

Nemoguće je promašiti na šta je majstor mislio i koji deo atmosfere je hteo da prenese. Njegova namena oseti se u deliću sekunde, čuje se priča koju nam prosto govori svojom pojavom ili postavkom…

Običaj je repetativna navika koja prerasta u proceduru. Upravo po ovom obrascu počeli smo da prihvatamo događaje i stvari oko nas. „Podrazumeva se“ je postalo uobičajeno, te se očekuje da novine, trendovi i kvalitet dolaze sa Zapada. Ova konstatacija nije slučajna, jer u većini slučajeva i jeste tako.

Istočni tabor i kada ima čime da se pohvali, nema prateću logistiku i marketing, tako da njihovi biseri često ostaju skriveni široj javnosti. Moderni marketinški alati i društvene mreže polako prevazilaze ovaj trend. Mnogo više od pukog dokaza da s vremena na vreme treba pogledati i na istok je majstor ruske škole nožarstva – Igor Muzaljov Danok.

Prvenac uz dedu

On živi u glavnom gradu Ruske Federacije, Moskvi. Noževe je zavoleo još kako dete, a prvi napravio sa svojim dedom od ostataka jednog čeličnog ražnja. Kasnije u vojsci, kada je imao 19 godina, ponovo je poželeo da napravi nož – lovački, koji je dizajnirao po sopstvenim potrebama i idejama. Od tada Igor ne prestaje da izrađuje noževe, sablje, mačeve, štitove… Takođe, pravi i futrole, kutije za čuvanje i nošenje, kao i neverovatno vizuelno efektivne postavke i postolja za svoja dela.

Njegova strast je godinama neprestano rasla, a svakim sledećim delom postavljao je sebi sve zahtevnije zadatke i sve više granice, kako kvaliteta tako i estetike. Nož mora da ispuni svoj osnovni zadatak. On je, kako Igor kaže, pre svega alat i oružje koje mora biti pouzdano i kvalitetno, bez obzira na to kako i koliko je ukrašen. Kada vidite njegove radove, teško je poverovati u ovo, jer zaista zasenjuju svojom pojavom.
„Ako je nož upotreban onda je u redu, ako je lep onda je, takođe, samo u redu, ali ako ima i jednu i drugu osobinu onda je to nož!“ Igor je član ruskog umetničkog društva – Sekcije pravoslavnih kozaka, član je Ruske organizacije proizvođača oružja. Skoro deceniju i po profesionalno se bavi izradom noževa, a u procesu je otvaranja kompanije „Armster Gold“ (škola nožarstva), za koju traži studente i buduće umetnike majstore. Na njegovom sajtu danok.org/gallery mogu se videti slike.

Saradnja s kovačima

Materijali koje Igor koristi za sečiva su skoro svi moderni praškasti čelici. Kompanija „Bohler“ proizvodi ovakve vrste čelika, koji su među najboljima na svetu i od njih radi svoje noževe. Različiti damaskus čelici u kombinaciji od rđajućih i nerđajućih čelika. Postoje dva tipa ovih čelika, a podela se zasniva na vizuelnom izgledu. Prvi je takozvani „divlji“, a drugi je mozaik tip. U mozaik vrsti šare su složene po nekom redu, dok je kod „divljeg“ to nasumičan raspored slojeva čelika i daje vrlo interesantne šare, bez posebno naglašenog početka ili kraja.

Što se tiče rukohvata, najčešće koristi afričko crno drvo (ebonos), kokobolo, iron wood (čelično drvo), a retko kad neke druge vrste. Kombinacija drveta i metalnih odlivaka posebno dizajniranih i ukrašenih, čini se, njegov su omiljen par. Postavke noževa su obogaćene mineralima, fosilnim kostima mamuta, krznom i kožom raznih životinja, srebrom i zlatom. Futrole su vrlo maštovite i pravi ih, uglavnom, od kože (bivolja, kravlja, kozija, koža aligatora, krzna medveda), a pored toga često imaju implementirane umetke od delova oružja, motora, krzna, drveta…

Igor sarađuje s kovačima Konstantinom Černovim i Aleksandrom Cupkinom. S njima u timu može da ostvari i ono što je za mnoge neostvarivo. Noževe prodaje po celom svetu, najviše u Nemačkoj, SAD, Izraelu, Australiji i skandinavskim zemljama.
Upitao sam Igora za planove u budućnosti, na šta mi je vrlo duhovito odgovorio:

„O planovima za budućnost ne govorim, ako želiš da nasmeješ Boga, reci mu svoje planove“. Ovo, zaista, nije lišeno smisla. Ako bolje razmislim, Igor je u pravu. Zapamtiću ovu izreku.

Čeka se i po dve godine

Svaki nož je priča, epoha, istorijski događaj ili pogled u budućnost. Nemoguće je promašiti na šta je majstor mislio i koji deo atmosfere je hteo da prenese sa svakim nožem. Njegova namena oseti se u deliću sekunde, čuje se priča koju nam prosto govori svojom pojavom ili postavkom. Uz svaki nož ide i deo opreme njegove epohe, pribora uz koji se koristi ili kompleta bez koga se ne može. Tematski noževi nalik na pištolje kojima su inspirisani su genijalni. U ove noževe je uloženo više od ideje.
Baveći se dizajnom, svestan sam koliko je teško osmisliti da proizvod potpuno druge namene na prvi pogled nedvosmisleno podseti na uzor od koga je stvoren. Ako uspete u tome, a ne narušite mu originalnu namenu, onda ste, zaista, napravili dobar posao. Upravo takvi su noževi Igora Muzaljova Danoka. Slike nama odlično poznatog modela pištolja TT33 („tetejca“) najbolje će vam dočarati na šta sam mislio. Bajkeri i vlasnici motora Harley Davidson ili vlasnici „mercedesa“, „toyote“ ili nekog drugod prevoznog sredstva, vlasnici poznatih pušaka, omiljenog modela luka, vi birate, a Igor je u stanju da za vas stvori nož, koji će biti savršen par, pratilac i oslonac. Par koji je nemoguće rastaviti, a da ne narušite kompletnost. Pitate se kako je moguće da ste uopšte imali pušku ili luk bez tako originalnog pratioca na koga se čovek vrlo lako navikne.

Mnogo toga danas može da se vidi, ima mnogo majstora, neverovatan je izbor i opus, ali još nisam sreo ovako plodonosnog majstora-nožara čiji je dijapazon ideja, čini mi se, nepresušan. Jedni od najoriginalnijih noževa koje sam u životu video dolaze iz iste radionice, ali kao da nemaju dodirnih tačaka između sebe. Kao da su ih pravili majstori s različitih kontinenata i iz različitih epoha. Iako prepoznajem njegov rad koji ga s lakoćom ističe, nisam ga nikada uspeo prepoznati po trendu ili jedinstvenom detalju. Jedino i uvek prepoznaje se po nedostižnom kvalitetu i potpuno unikatnim idejama realizovanim do savršenstva.

Lebdeći visoko u umetničkom spektru Igor nikada nije zaboravio da ponese esenciju upotrebne vrednosti, koju apsolutno uvek koristi pri izradi noževa. Na naručeni nož čeka se i po dve godine, ali to njegovim kupcima ne smeta, jer dobro znaju šta dobijaju. Osobine koje, po njemu, nož mora da ima su, pored neprikosnovenog kvaliteta i upotrebljivosti – personalnost i pouzdanost.

Svaki primerak unikatno remek-delo

Neverovatan put prešao je Igor od odbačenog ražnja s početka priče. Vreme i mukotrpno sticanje iskustva doveli su ga do položaja da za njega više nema tajne u kovačko-nožarskom zanatu. Mnogi tome teže, ali mali broj tamo i stiže. Pored neverovatne volje, truda i vremena, potrebno je i nešto vanserijsko da se postane takav majstor.

Igor je, dosad, napravio više od 300 kompleta noževa, sablji, mačeva i štitova. Budite uvereni da je svaki primerak apsolutno unikatno remek-delo od najkvalitetnijih materijala. U prilog tome govori da je najjeftiniji nož koji je napravio prodat za 700 evra, a najskuplji komplet skandinavskog mača i štita za neverovatnih 100.000 dolara.

Šta nam, na kraju, preostaje? Polemika oko toga da li su cene previsoke? Konstatacija kako su stvarno dobri, ali preterano skupi? Ipak, mislim da ne. Ovakva dela imaju svoje kupce, činilo se to nama preskupim ili ne. Ako volite noževe, ručni rad i umetnost može vam samo biti drago, jer bez takvih cena ovakva dela ne bi ni ugledala svetlost dana. Ko ima dovoljno novca da sa Igorom dogovori narudžbinu, može se smatrati srećnikom. S druge strane, takvi ljudi delom su i stvorili Igora i njegove neverovatne rukotvorine. Poklonivši mu poverenje i spremnost da njegov rad visoko cene, dozvolili su mu da eliminiše probleme oko nabavke sirovina i druge ekonomske probleme, stvorivši tako prostor da se potpuno posveti svojoj velikoj strasti i stvori dela od kojih zastaje dah. Na kraju, ipak je on taj koji je stvorio ime i reputaciju isključivo zahvaljujući svojoj veštini.

Mi ostali, barem, možemo uživati u vrhunskim slikama. Morate priznati da je u slučaju Igora Muzaljova Danoka čak i samo gledanje slika pravo zadovoljstvo.
Detaljne informacije i slike svih Igorovih noževa možete da pogledate na http://danok.org/gallery.

Boris RAKIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još