Dragan Šaponjić

Orijentalno majstorstvo

Sog Forge je fiksni nož iz vrha ponude američke kompanije, koja je reputaciju izgradila na borbenim noževima za specijalne jedinice američke vojske. Koriste ga mnogi amrički specijaci, od izviđača, “Zelenih beretki”, pa do SEAL i Ctimova
Model Forge ostavlja čudan utisak – nož klasične, zapadnjačke forme sa zasečenim vrhom i dvostruko zakrivljenim sečivom u obliku izduženog slova “S”, izrađen je u Japanu, na orijentalan način, od troslojnog 5 mm debelog san mai čelika, sa jezgrom od odličnog VG-10.
Sečivo je plitko konkavno brušeno do otprilike dve trećine visine, sa jasnom linijom spoja laminata. Na nebrušenom delu vidljivi su reljefni tragovi navodnog kovanja, ali poređenje više različitih noževa pokazuje zapanjujuću sličnost uzorka šare, tako da se glasina o utiskivanju valjanjem čini verovatnijom. Pritom, visina brušenja nije ista sa obe strane sečiva, što je nedopustivo za nož koji košta više od 360 dolara! To se, svejedno, ne odražava negativno na kvalitet sečiva koje je pokazalo zavidno držanje oštrine i sjajne performanse u sečenju povlačenjem.
Na žalost, zbog geometrije oštrice, kojoj je na prvom mestu vizuelni utisak, presecanje bi moglo da bude još bolje. Balans je dobar, ali izbočina bubrežaste drške je suviše povučena unazad za radni nož. Kao oružje u tzv. “mačevalačkom” hvatu, to pruža odličan osećaj, ali za rad u tvrdom drvetu oblik mora da bude drugačiji. Polimerska obloga drške iz nekog razloga na površini ima šare koje imitiraju teksturu godova drveta, a ne mogu da smislim dovoljno dobar razlog za to.
Na zadnjoj strani, na kraju drške izložen je usadnik pune debljine sa otvorom za provlačenje konopca, što je još jedan ustupak stilskoj pojavi nauštrb praktičnosti, jer kod sečenja tvrdih materijala u zamahu, taj deo ume prilično neprijatno da nažulja koren dlana.
Futrola od dobre, debele kože dobila je umetak od ručno oslikane svile. Pobogu, zašto? Izgleda kao rad uličnog prodavca u Kalkuti.
Privlačna silueta i kvalitetni materijali su mogli da pruže daleko bolje performanse, samo da je više pažnje posvećeno praktičnom aspektu korišćenja. Ovako, model Forge je, pre svega, nož za ljubitelje egzotike koji će se radije diviti nabacanim elementima orijentalnog majstorstva, nego što će nož koristiti za ono čemu je namenjen.

Dragan Šaponjić
foto: SOG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još