Test do krajnjih granica

Prvo mesto osvojio je Darko Pavlović iz Kraljeva, koji je debitovao na prošlom takmičenju i tada bio treći. Drugoplasirani je bio Božidar Kizić, takođe iz Kraljeva, a treće mesto osvojio je već afirmisani majstor Borko Šekeljić iz Arilja, sa nožem zanimljive forme

Užurbane pripreme i razbuktala vatra za kafu, dočekali su takmičare i posetioce pored planinarskog doma „Čarapića brest“ na Avali, tokom prvog novembarskog jutra. U organizaciji www.outdoors-forum.com i uz medijsko pokroviteljstvo našeg časopisa, peti put je održano takmičenje nožara, a tema je ovoga puta bila izbor najboljeg vojničkog noža.

Majstorima je ostavljena puna sloboda u osmišljavanju noža, a jedino ograničenje je da masa ne može preći 350 grama. Ipak, to koncipiranje noža nije učinilo puno lakšim.

Osam zahtevnih zadataka
Možda više nego ijedan drugi tip sečiva, vojnički nož mora da pomiri masu suprotstavljenih zahteva. To je prvenstveno univerzalna alatka, a borbena namena je na kraju spektra traženih osobina. Od stalnog pratioca vojnika na terenu ili u urbanim uslovima, očekuje se da dugo zadrži oštrinu i sposobnost sečenja žilavih materijala, ali i da se lako ponovo naoštri bez posebnog alata. Sečivo treba da ima dovoljnu dužinu, ali da ne bude nepraktično. Tanka oštrica bolje prodire u materijal, ali nije dovoljno snažna za grube poslove. Ne sme da pukne kod velikih opterećenja, ali ni da se savije. Vrh mora da izdrži zabadanje u tvrdu prepreku, ali i da obavi fine, precizne radove. Pritom, drška noža mora da bude dovoljno udobna za duži rad, sigurna a da omogući i korišćenje u rukavicama. Kada je o materijalu reč, alatni čelici daleko lakše ispunjavaju ove zahteve, ali je održavanje nerđajućih sečiva mnogo jednostavnije. Naći pravu meru u svemu ovome i kompromis koji pruža optimalne karakteristike, predstavlja ozbiljan izazov čak i za iskusne majstore. A upravo je taj izazov, podstakao takmičare da predstave dvanaest modela noževa, pred kojima je stajala ozbiljna proba.

Noževi su morali da prođu osam zadataka, osmišljenih tako da se na svakoj radnoj tački testiraju tražene osobine i mogućnosti svakog sečiva. Ali, neke od poželjnih osobina nije uvek moguće prevesti u brojčane vrednosti. Zato su se u petočlanom žiriju našla i dvojica pripadnika elitne jedinice „Kobre“ iz Bataljona vojne policije VS. Njihovo bogato iskustvo u korišćenju opreme, u realnim uslovima na terenu, bilo je dragocena pomoć u vrednovanju svakog noža, ali možda još više znače primedbe i sugestije, koje su majstori čuli u otvorenom razgovoru, po završetku takmičarskog dela programa. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na pomoći. Nekoliko takmičara priznalo je da su im njihovi usputni saveti tokom obavljanja zadataka, pomogli da posao obave lakše i efikasnije, a test bočnog opterećenja specijalci su lično izveli. Bravo momci!

Opasni testovi
Prvi zadatak bio je presecanje drvene letve za što kraće vreme, a najbolji u ovoj disciplini bio je Ivan Đorđević sa nepunih 10 sekundi. To je uobičajen, lagan posao za nož, ali je ipak ostavio traga na finoj oštrici dva takmičarska noža, koja nisu uspela da u zamahu preseku dva stuka od po 25 mm kanapa, koji slobodno visi, a još nekoliko njih je ovaj posao odradilo polovično. U najmanje jednom slučaju, uzrok je bio neodgovarajuća geometrija suviše zakrivljenog sečiva, a kod nekih su rukovaoci demonstrirali lošu tehniku i manjkavost u preciznosti, pa su viđeni i udarci korenom sečiva ili štitnikom za prste.

Ali, debeo lim benzinskog bureta, nije predstavljao problem ni za jedan nož, iako je probijana čvršća, bočna strana sa profilisanim materijalom veće krutosti. Naravno, kod ovakvih zahvata uvek postoji rizik od povređivanja, jer nailazak vrha na tvrdu prepreku može dovesti do toga, da šaka sklizne na sečivo. Srećom, naše sanitetsko obezbeđenje nije imalo posla, što znači da su majstori uradili dobar posao sa oblikovanjem drške i štitnika, bez obzira da li se radi o posebnom elementu ili integralnom delu sečiva.

Pokreti kao kod testerisanja
Automobilske gume se izrađuju od veoma žilavog materijala, otpornog na habanje toliko, da nose nekoliko tona čelika, kotrljajući se velikom brzinom desetinama hiljada kilometara po grubom asfaltu. To nije sprečilo majstore da u narednom testu takvu gumu kružno izrežu, po celom obimu, sa obe strane. I sve to u vremenu od 20 do 30 sekundi, a ovih desetak sekundi razlike između najbržeg i najsporijeg, ne odražavaju u tolikoj meri razliku u kvalitetu noževa, koliko trud takmičara da postignu što bolji rezultat. Guma je materijal koji se opire presecanju i pogoduje upotrebi tanjeg sečiva, ali su svi noževi ovaj zadatak obavili veoma dobro. Tokom ovog testa, deblja sečiva zahtevala su pokrete kao kod testerisanja, ali pravilnost reza zbog toga nije trpela. Pojedini krivudavi rezovi bili su posledica zamora korisnika, koji očigledno nisu navikli na radove ove vrste.

Vojnici na terenu uglavnom imaju skroman izbor alatki, tako da se nož neretko koristi za grublje poslove, kao što je razvaljivanje sanduka za municiju ili drugih konstrukcija napravljenih na sličan način, poput drvenih vrata ili pregradnih zidova. Zato je jedan od zadataka bio uklanjanje tj. odvaljivanje dve daščice, ekserima učvršćene za drvene grede. Božidar Kizić i Borko Šekeljić uradili su to za samo 6 sekundi i pokazali da dobar nož predstavlja svestranu alatku.

Mora da postoji balans
Savladati ogradu od bodljikave žice je uobičajen zahtev u ruralnim krajevima, čak i ako niste vojnik na zadatku. Ali, otvaranje prolaza u prepreci, podrazumeva da takva žica mora biti presečena. To nije jednostavan zadatak sa dvostruko upletenom, debelom, polu-čeličnom žicom, razapetom između stubova. Generalno, to se radi na dva načina: sečenjem ili kidanjem tj. lomljenjem.

Problem je što sečenje udarcem po žici najčešće ostavlja trag na oštrici u vidu udubljenja, iskrzanog reza ili zavrnute ivice, pa je time onemogućeno fino sečenje. Zato su majstori pribegavali različitim rešenjima. Najoriginalniji bio je Ivan Đorđević sa nožem od damaskus čelika. U džepu futrole smeštena je posebna alatka koja se navlači na sečivo i povlačenjem poluge, skoro bez napora preseca dvostruku žicu. Nažalost, ova alatka sa nožem značajno prelazi dozvoljenih 350 grama, pa su bodovi osvojeni za samo 1,1 sekundu morali biti poništeni, što je bio veliki hendikep za ovog majstora, jer ga je koštalo plasmana u vrhu. Iako su neki takmičari koristili posebno prilagođene delove sečiva za udaranje i presecanje u zamahu, mnogo bolji rezultati ostvareni su korišćenjem različitih ureza na nožu, namenjenih lomljenju i kidanu žice uz presavijanje. Nekim takmičarima bilo je dovoljno samo nekoliko sekundi za ovaj zadatak, ali jedan nož nije uspeo da ga završi.

Dešavaju se okolnosti u kojima vojnik svoju opremu mora da koristi do krajnih granica, pa čak i više od toga. Nož je ponekad jedini raspoloživ čvrst oslonac, koji se koristi kao klin za veranje, vezivanje konopca ili slične situacije, kada mora izdržati veliko bočno opterećenje, a da se ne slomi. Naši prijatelji iz „Kobri“ lično su obavili ovo testiranje, tako što je sečivo svakog noža stegama horizontalno učvršćeno između dasaka na 6 cm od drške, a potom je čitava težina tela, bez kontakta sa podlogom oslonjena na rukohvat. Tri noža su pretrpela vidljive deformacije, tj. sečiva su delimično iskrivljena, ali nijedan nož nije pukao, što nam govori da su majstori napravili dobar posao sa termičkom obradom i izborom materijala.

Majstorstvo se ogleda u dobro odmerenom odnosu između elstičnosti i neophodne tvrdoće sečiva. Jer, savijen nož se uz nešto truda čak i u terenskim uslovima može ispraviti i ponovo koristiti, ali ako se slomi, to je kraj.

Ključne performanse
Finalni test je uzdužno presecanje lista papira formata A4, što je odličan pokazatelj u kolikoj meri je sačuvana oštrina i da li postoje deformacije reznog dela, jer se u tom slučaju papir ne seče već se cepa. Veća tvrdoća znači bolje držanje oštrine, ali i rizik od lomljenja sečiva kod bočnih naprezanja ili krzanja oštrice pri udarcu u tvrde predmete, poput bodljikave žice. Zato je svaki majstor svojeručno demonstrirao sposobnost svog sečiva da izvrši ovaj zadatak.

Žiriju je na kraju ostalo da sabere bodove za svakog takmičara i proglasi pobednika. Razlike su bile minimalne, ilustracije radi, treće i četvrto mesto deli samo 0,4 boda! Stav žirija i naših gostiju iz „Kobri“ specijalnog bataljona vojne polcije VS, jeste da je svaki nož koji je uspešno završio takmičenje, dokazano dovoljno dobar za vojnu namenu. Na pitanje da li bi prednost dali lakšem održavanju nerđajućeg noža ili boljim mehaničkim osobinama alatnog čelika, bez oklevanja smo dobili odgovor da su vojniku bitne performanse a održavanje opreme je svakako obaveza koja se podrazumeva.

Pored već poznatih imena i dokazano dobrih majstora, prvo mesto pripalo je Darku Pavloviću iz Kraljeva, koji je debitovao na prošlom takmičenju i tada zauzeo treće mesto. Ovaj tihi momak je pokazao da entuzijazam, predanost i spremnost na učenje, mogu da nadoknade skromne tehničke mogućnosti i prevaziđu ograničenja. Pobednički nož ima vrlo jednostavnu formu i funkcionalan dizajn, a biće detaljnije prikazan u jednom od sledećih brojeva „Kalibra“, jer majstor i njegovi radovi to zaslužuju. Drugoplasirani je Božidar Kizić, takođe iz Kraljeva, a treće mesto osvojio je već afirmisani majstor Borko Šekeljić iz Arilja, sa nožem zanimljive forme, koji je za polazište imao Randallov model Bras back. Iskreno govoreći, ovakav plasman bio je iznenađenje za poznavaoce domaćih prilika, jer su neki od favorita zauzeli neočekivano loše pozicije. S druge strane, ovakvo osveženje je dobrodošlo jer „nova krv“ uvek znači i novi kvalitet, ali i priliku za razmenu iskustava i dalji napredak svih učesnika takmičenja, a mesta za usavršavanje ima sasvim dovoljno. Nadamo se da će na sledećem takmičenju neki od uočenih „minusa“ biti ispravljeni na zadovoljstvo učesnika i publike.

Pobedniku Jet Beam
I ovoga puta, sponzor prve nagrade je firma „Jet Beam – Srbija“ koja je pobedniku takmičenja dodelila izvrsnu lampu Jet Beam model BC 40 SE sa kompletnom pratećom opremom. Od kada se pojavio na našem tržištu, ovaj model se dokazao kao kvalitetan i univerzalan deo opreme za lov, planinarenje, boravak u prirodi ali i kao koristan kućni uređaj ili deo opreme u vozilu. Čestitamo pobedniku.

Pripadnici „Korbi“ u stručnom žiriju
Pripadnici „Kobri“, specijalnog Bataljona vojne policije VS, bili su oduševljeni takmičenjem i odličnim zadacima koje su osmislili organizatori.

– Nešto novo za nas, jer verujte da nismo očekivali da će takmičenje biti tako zanimljivo. Bilo je zaista lepo videti toliko dobrih noževa na jednom mestu – naglasili su momci iz „Kobri“.
Njihovo višedecenijsko iskustvo u baratanju borbenim noževima, daje im zapravo da krajnje profesionalno prokomentarišu same zadatke i neke od modela.

– Kod nas je nož deo svakodnevice, bez njega je nezamisliv život na terenu. Kod učesnika takmičara bilo je razlike u rutini i veštini baratanja, kao i kvaliteta samog noža. Presecanje kanapa bio je apsolutno pravi zadatak za spretnost i oštrinu jednog sečiva. Drago nam je što smo bili u stručnom žiriju i što smo bilo deo ovako atraktivnog nadmetanja – poručili su pripadnici „Kobri“.

Dragan Šaponjić
Vojin Kaćurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još