Tišler iz Leskovca

Godinama se majstor Ivan Đorđević uspešno bavio stolarskim zanatom, a onda je kao ljubitelj lova i prirode uzeo čelik u svoje ruke i posvetio se izradi noževa

Nekada moćno parče gusenice tenka, savijalo se pod udarcima majsor Ivanovog čekića
Nekada moćno parče gusenice tenka, savijalo se pod udarcima majsor Ivanovog čekića

Kada je izgledalo, da kovački zanat, na ovi prostorima nestaje, polako, jedan za drugim, počeli su da se pojavljuju neki novi, mladi i posvećeni majstori, puni želje da spasu i sačuvaju iskonsku misteriju vatre i otkriju tajne čelika. Savršeni industrijski proizvodi potisnuli su mukotrpno oblikovanje noža sa “dušom”.

Od dela lagera polako se nazire kvalitetan nož
Od dela lagera polako se nazire kvalitetan nož

Ipak, u mnogima od nas, još uvek živi želja da se povežemo sa precima i otkrijemo one pomalo nesavršene, ali jedinstvene, svakako i mnogo dragocenije predmete, koji su kreirali i obeležili ljudsku istoriju. Upravo, među zanatskim, majstorskim radovima, često se kriju baš oni predmeti, koje smatramo savršenima i koji postaju i ostaju naši pratioci do kraja života.
Tu se vraćamo priči s početka i novim majstorima kovačima, koji godinama mukotrpno usavršavaju, gradeći svoj stil i tajnu proizvodnje unikatnih noževa, kakvih nema u prodavnicama.

Ugledni stolar

Jedan od majstora za izradu noževa, za koga se nedavno čulo, u Srbiji je i Ivan Đorđević, zvani Tišler, stolar iz Leskovca, sa više od 20 godina zanatskog rada iza sebe. U svom kraju poznat kao odličan i ugledan majstor, za koga drvo nema tajni. Lovac, ljubitelj oružja i prirode i strelac, oduvek je bio fasciniran tajnama čelika i sečivima, zavolevši noževe iznad svega ostalog. Čitavog života u njemu je gorela želja da se zanatski izrazi i napravi idealan nož, bolji od onih koje je kupovao i dobijao. Tako je sve i počelo. Prvi svoj nož je napravio, pre otprilike deset godina, sam, bez prethodnog iskustva u radu sa metalom i skoro ikakvog alata.

Poliranje sečiva: jedna od retkih sprava u kovačnici
Poliranje sečiva: jedna od retkih sprava u kovačnici

Pokazao ga je prijateljima, koji su i sami poželeli sličan, pa je porudžbina bilo sve više. Polako je počeo da istražuje kovačke tehnike, želeći da oživi zanat svog dede, a zatim i da nabavlja alate i opremu, da bi se do danas, potpuno posvetio izradi sečiva. Njegovi radovi bili su dovoljni, da se glas o njemu čuje i stigne i do “Kalibra”. Kontaktirali smo ga nedavno, upravo kada se prvi put pojavio i njegov sajt “Black smith TNT”, tako da smo osim noževa na kojima trenutno radi, imali priliku da pogledamo i neke nedavne radove, s obzirom da nema zaliha. Od samog početka, Ivan se odlučio da noževe izrađuje samo na tradicionalan način – kovanjem. Svaki nož koji izađe iz njegove radionice, izrađuje potpuno sam, od početka do kraja.

 Možda je baš ovaj nož nastao od dela kamiona Dodž
Možda je baš ovaj nož nastao od dela kamiona Dodž

Od komada metala, do gotovog noža, proces proizvodnje uglavnom traje, po desetak dana, nakon čega sledi testiranje i tek ako je zadovoljan, za taj nož šije i futrolu od biljno štavljene kože, na kraju zaštićene voskom i lanenim uljem. Postavljajući sebi veoma visoke kriterijume, ovaj četrdesetosmogodišnji majstor, sam uništava sve noževe kojima nije potpuno zadovoljan i rad počinje iznova.

Oprobani čelici

Proces izrade, koji je u međuvremenu usavršio, potpuno je tradicionalan i sastoji se u ručnom iskivanju noža, od komada čelika, uz veći broj (nekada i do dvadeset), prekivanja. Nož se zatim grubo brusi, pa kali, a zatim kompletira izradom drški od prirodnih materijala. To su razne plemenite vrste drveta, slagana koža, kost i rog raznih domaćih i divljih životinja ili kombinacija ovih materijala. Gotov nož se na kraju polira, testira na oštrinu i držanje reza i konačno isporučuje. Baš kao što to i treba!

Testiranje: nož mora da izdrži težinu čoveka
Testiranje: nož mora da izdrži težinu čoveka

Želeći da svemu da sopstveni pečat, odlučio je da ne kupuje pripremljene table, već da svoja sečiva izrađuje od dostupnih, ali probranih čelika, čija svojstva poznaje, a koje pronađe u sopstvenom okruženju. Izbor su mu uglavnom stari švedski kuglični ležajevi (AISI-52100), gibnjevi sa raznih vozila (AISI-5160), tenkovske gusenice, puščane i topovske cevi, čijim prekivanjem, uglavnom daje novi život ovim materijalima sa “patinom istorije”.

Pravi nož za lov i boravak u šumi
Pravi nož za lov i boravak u šumi

Od nedavno, eksperimentiše i sa damaskus čelicima, spajajući različite materijale, lance za motorne testere i drugo. Kuriozitet su noževi koje je iskovao od ležaja iz 1939. ili od gibnja američkog kamiona Dodž iz Drugog svetskog rata. Iako sam skromno tvrdi, da tek počinje da uči, njegova sečiva govore sasvim drugačije.

Jedinstven dizajn

Među radovima nema kopija poznatih noževa velikih proizvođača ili čuvenih majstora, već su oblikovani baš onako kako ih Ivan zamišlja i kako ga je iskustvo do sada naučilo. Karakter i liniju im određuju njegov praktični pristup i forma koja se u praksi pokazala najboljom za određenu namenu. Preovladavaju lovački i noževi za opstanak u prirodi, ali ima tu i filetera, panglera, manjih mačeta, univerzalnih noževa. Svi su izrađeni u ful ili stanjenoj varijanti repa pune dužine (full tang). Tang je stanjen i sveden ka kraju drške, kako bi balans bio idealan, a svaki nož ima ozbiljno osmišljen, strogo racionalan pristup. Ivanovi noževi nisu pravljeni za ukras, već da rade, iako su jedinstveni, zaokruženi i divlje i jednostavno lepi.

Noževi majstora Tišlera dugo ostaju izuzetno oštri
Noževi majstora Tišlera dugo ostaju izuzetno oštri

Stil koji je usvojio u proizvodnji, proističe iz njegove praktične prirode, pa zato na svakom primerku ostaju vidljivi jedinstveni tragovi obrade, svuda osim na rezu, koji je uvek besprekorno uglačan, sjajno ispoliran i oštar kao brijač. Lično najviše voli ravan, puni V rez, za koji opravdano tvrdi da je najsuperiorniji u sečenju, iako po želji, izrađuje i konveksne rezove, koje većina mušterija traži. Termičkoj obradi sečiva Tišler prilazi na osnovu iskustva.
Noževe kali na osnovu boje čelika, zagrejanog u običnoj kovačkoj vatri, pretežno u ulju ili vodi, kao što se to radilo hiljadama godina unazad. Često su diferencijalno kaljena, posebno ona duža. Naravno, naknadno se proveravaju klasičnim Rokvel aparatom, a željene tvrdoće se kreću u rasponu od 58, do 60 HRc, zavisno od namene, dimenzija i ličnih afiniteta budućeg vlasnika. Na kraju, obeležavaju se ukucavanjem majstorskog žiga, u vidu nakovnja sa lukom iznad.

Prelepa drška, a zatim besprekorna oštrica
Prelepa drška, a zatim besprekorna oštrica

Kovačku radnju majstora Ivana iz Leskovca, obišli smo u trenutku kada je pravio veliki univerzalni nož za boravak u prirodi. Sa sečivom dugim 170 i širokim 34 mm i drškom od 130 mm, ovo je nož kakvim se mogu obaviti svi zadaci, od finijih do najgrubljih, u podizanju skloništa i pripreme ogreva. Snažan modifikovani klip point vrh, čine od njega i ozbiljno oružje u slučaju potrebe.
Budući vlasnik se opredelio za dršku od jelenskog roga, pa je za njenu izradu majstor uništio komad dug preko pola metra, dok nije pronašao dva isečka koja svojom prirodnom zakrivljenošću, formiraju idealno oblikovan profil.

Lovački par
Lovački par

Na nožu full tang konstrukcije, sa uzduž svedenim repom, drške su prvo zalepljene epoksidnim lepkom, a zatim i zanitovane, što ga čini bukvalno neuništivim. Čelična traka debljine 5 mm, od koje je izrađen, dobijena je raskivanjem starog ležaja od (AISI-52100) čelika, okaljenog na 59 HRc. Pre nego što ga je kompletirao, Ivan ga je studiozno istestirao, sekući, cepajući i probadajući gomile drveta, kože i platna.
Probe su rađene i na lomljenje vrha, elastičnost i sečivo je sve briljantno prošlo, na zadovoljstvo samog majstora. Rez je izvučen ravno, po želji vlasnika i prilično otanjen, tako da je nož idealno sekao povrće i meso, za kuhinju majstor Ivana nekoliko dana za redom, pre nego što ga je, zajedno sa futrolom finskog tipa, isporučio vlasniku, zadovoljno tvrdeći da će verovatno verno služiti i njegovim naslednicima.
Ne krijemo, ovaj nož je i na nas ostavio ozbiljan utisak.

 Drška od roga i sečivo doživotne garancije
Drška od roga i sečivo doživotne garancije

Nema sumnje, da je Tišler svojim sjajnim majstorskim radovima vratio duhove predaka na ove prostore, a cena njegovih sečiva (od 50 do 150 evra u zavisnosti od modela), svakako nije previsoka za one koji su za sličnim noževima tragali daleko po svetu.

Tekst i snimci: Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još