Tradicionalni Bolus

„Lionsteel“ je od svog početka u vlasništvu porodice Pauletta (osnivač je Gino, a vođenje posla je pre nekoliko godina preuzeo njegov sin Gianni), sa sedištem kompanije u nožarskom centru Italije, gradiću Maniago.
Kada govorimo o dizajnu, to ne podrazumeva samo privlačnu formu već i originalna tehnička rešenja u konstrukciji noževa. Prvi su serijski proizvođač foldera sa integralnom drškom izrađenom od jednog komada materijala. Pritom se koristi titanijum, alu-legura, ugljenična vlakna ili mikarta, po želji kupca. Iako neretko deluju vrlo moderno, u osnovi su to proverena rešenja za radne noževe.

Spoj klasičnih rešenja i modernih materijala
Spoj klasičnih rešenja i modernih materijala

Naravno, nije reč tek o pukim kopijama starih noževa, već o svojevrsnom unapređenju osnovne ideje uz korišćenje prednosti savremenih rešenja.
Bolus nema bolstere ali ima veliku, udobno oblikovanu dršku i efikasno sečivo sa kratko zasečenim vrhom. Izgleda poput seoskih džepnih noževa između dva rata ali materijali su daleko kvalitetniji, pa je i efikasnost veća. Drška od ovnujskog roga je tradicionalna odlika Bolusa. U zavisnosti od materijala rukohvata cena je od 130 do 135 evra.

Dragan Šaponjić
foto: “Lionsteel”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još