Uvek pri ruci

Još od praistorije nož važi za najuniverzalniju alatku poznatu čoveku. Sav tehnološki i civilizacijski napredak to nije promenio, pa se i danas u skoro svačijem džepu nalazi neko podesno sečivo. Veći deo populacije i nije svestan upotrebne vrednosti džepnog noža – sve dok nam ne zatreba. Tada je najčešće i najprikladnije rešenje preklopni nož

Proteklih dvadesetak godina uvedene su mnoge novine u oblast džepnih noževa. Danas se najpoznatiji dizajneri angažuju u projektovanju ne samo kompletnog proizvoda, već i naizgled minornih detalja kao što su zakačke za nošenje u džepu i tekstura površine rukohvata. Za izradu stranica drške primenjuju se najnoviji sintetički materijali male mase i velike otpornosti, a sečiva se izrađuju od namenskih čelika dobijenih visokotehnološkim postupcima, koji su ranije bili rezervisani za aeronautičke istraživačke programe i vojnu industriju. Komercijalizacija oblasti koja je donedavno bila u domenu zanatske proizvodnje, za kratko vreme stvorila je industriju čije tržište godišnje obrće na stotine miliona dolara samo u SAD. Naravno, to je privuklo veliki broj proizvođača sa morem modela, u čemu su opet šansu prepoznali stručnjaci za marketing. I dobri poznavaoci sad se teško snalaze u ogromnoj ponudi raznovrsnih foldera (kako se nazivaju preklopni noževi). Ovom prilikom, „Kalibar“ predstavlja nekoliko modela kvalitetnih, preklopnih noževa iz ponude svetski poznatih nožarskih kompanija.

Po veličini: Dark Тalon, Military, Scimitar, SERE 2000, Pika II Harley Davidson, PPТ i Mini Griptilian
Po veličini: Dark Тalon, Military, Scimitar, SERE 2000, Pika II Harley Davidson, PPТ i Mini Griptilian

Upotrebljiv džepni nož mora da ispuni nekoliko uslova. Sečivo treba da bude kompaktnih dimezija, a da bi bilo efikasno neophdni su dobra geometrija i materijal solidnih mehaničkih osobina. Uz to, zbog relativno čestog korišćenja, lakoća oštrenja i održavanja su veoma bitne odlike. Drška ovakvog noža mora da obezbedi komforan hvat, a da pri tome ne smeta kod celodnevnog nošenja. Od mehanizma za fiksiranje sečiva (tzv. brava) uz apsolutnu pouzdanost očekuje se jednostavna i bezbedna upotreba, uz angažovanje jednom rukom. Dodajmo tome potrebu za diskretnim i sigurnim nošenjem nadohvat ruke… Nimalo jednostavno, zar ne? Ali, neki noževi postali su svetski čuveni, zahvaljujući baš ovim odlikama.
Pokušali smo da obuhvatimo po nekoliko modela iz tzv. srednje i više klase, sa donekle različitim pristupom u pogledu onoga što se podrazumeva pod pojmom EDC nož (za svakodnevno nošenje). Pritom, zakonska regulativa u Srbiji je takva, da ostavlja veliku slobodu građanima pri izboru vrste i veličine džepnog noža, a zabrana se odnosi samo na noževe sa automatskim otvaranjem, bodeže i dvoseklice, dok veličina oštrice nije ograničena.
Verovatno najpoznatiji proizvođač preklopnih noževa je čuveni „Spyderco“. Iako imaju ogromnu proizvodnju, sa velikim brojem raznovrsnih modela, prilično je lako prepoznati njihove noževe. Po pravilu imaju široka, ravno brušena sečiva špicastog vrha, rupu za palac kojim se nož otvara, pouzdanu bravu i dobru obradu. Ti parametri su odavno postavljeni, a jedan od najtraženijih modela uprkos visokoj ceni je Military.

Spyderco Military

Nastao je kao odgovor na pitanje – „kakav nož biste dali sinu koji kreće u rat“? Military objedinjuje izvanrednu geometriju ravno brušenog, širokog sečiva sa nareckanom rampom za oslonac palca, na 4 mm debelim leđima. Primerak koji predstavljamo, dolazi iz ograničene serije sa stranicama drške od ugljeničnih vlakana i 102 mm dugim sečivom, od specijalnog, nerđajućeg čelika BG-42. Masa ovog 115 g teškog noža je samo oko pet grama manja od serijskog modela, ali carbonfiber drška pruža siguran hvat, zbog blago hrapave površine, a karakterističan izgled materijala podvlači ekskluzivnost modela.

Spyderco Military je izuzetan nož sposoban da obavi svaki zadatak
Spyderco Military je izuzetan nož sposoban da obavi svaki zadatak

Uprkos maloj masi, ovaj nož ima čelične umetke sa obe unutrašnje strane drške, što teorijski pojačava celu konstrukciju (i donekle opravdava visoku cenu). Otvor na sečivu je prečnika 14 mm, pa nošenje rukavica ne pravi problem pri upotrebi. Brava tipa walker liner-lock radi precizno i sigurno drži sečivo u otvorenom položaju, bez obzira na opterećenje koje trpi. Jedine mane po mom mišljenju su drška koja je mogla da bude zaobljenijih kontura (ali ovakav oblik je udobniji za neprekidno nošenje) i položaj šnale za nošenje, koja vrh sečiva orijentiše nadole. Cena je bila oko 250 dolara, ali zbog ograničenog broja proizvedenih primeraka sada je čak i veća. Nož čije fotografije gledate, naknadno je doteran u radionici nožara Budya Westona (oštrenje, podešavanje brave i otpora pri otvaranju). Definitivno je jedan od najboljih foldera koje sam imao, još uvek predstavlja uzor u svetu preklopnih noževa i sa pravom nosi titulu „admiralskog broda“ kompanije „Spyderco“.

Sečivo u svakoj prilici

Nedavno smo pisali o nožu Spyderco PPT, koji je rezultat ambicije tri iskusna majstora da naprave univerzalno sečivo, za skoro svaku (razumnu) situaciju u kojoj možete da se nađete. Manji od modela Military, ali sa veoma snažnim, 3 mm debelim i 80 mm dugim, ravno brušenim sečivom od premijum čelika S-30V, novi PPT ima primetno veću masu (150 g) ali i udobniju, karakteristično oblikovanu dršku od G-10 polimera. Naizgled gruba površina u ruci je veoma prijatna na dodir, a nož sigurno neće iskliznuti iz šake. Brava sečiva je modifikovani reeve frame-lock i zaista je predimenzionirana. Mehanički posmatrano, kolaps brave moguć je koliko i lomljenje materijala, a to je prilično neverovatno. Nož ima šnalu postavljenu na samom kraju drške, tako da udobno leži u džepu potpuno skriven od pogleda, a dolazi sa dopadljivom pletenicom od padobranskog kanapa u crnoj i boji peska, koja olakšava izvlačenje iz džepa. Oblikovan tako da se udobno koristi pri različitim načinima držanja, optimalne veličine i zanimljive konstrukcije PPT je već postao hit, iako je u prodaji nepunih godinu dana po ceni od 240 dolara.

Borba za tržište

Kalifornijska kompanija „Benchmade“ je vrhunski proizvođač i direktan konkurent „Spyderca“ na tržištu, a poznavaoci tvrde da su u njihovom nadmetanju najveći dobitnici upravo kupci za čiji se novac bore. Zaključak je prilično diskutabilan, ali je sigurno da postoji rivalitet, jer većina proizvoda jedne kompanije ima pandan u asortimanu konkurenta. Tipičan primer je Benchmade Pika, model koji je nastao kao odgovor na tržišni uspeh relativno jeftinog noža Spyderco Endura.

Spyderco Military, PPТ, Benchmade Pika II H-D i Mini Griptilian
Spyderco Military, PPТ, Benchmade Pika II H-D i Mini Griptilian

Zarad niže cene, restilizovani model Pika II težine 100 g, pravi se u Kini od čelika 9Cr13, koji predstavlja domaću verziju AUS-8 sa dobrim mehaničkim osobinama i deklarisanom tvrdoćom od 58-60 HRc. Sečivo je dugo 89 mm i debelo oko 3 mm sa okruglom rupom za otvaranje i klasičnom lock-back bravom, što direktno ukazuje koji model je poslužio kao uzor. Otvaranje je lako i bešumno a brava precizna i sigurna. Isprobali smo primerak iz limitirane serije rađene po narudžbini za legendarnu moto-kuću „Harley Davidson“. Brušenje je blago konkavno, do polovine visine što nije najsrećnije rešenje, ali štedi vreme i novac proizvođaču koji je svestan da većina korisnika ustvari i nema realnu potrebu za visko efikasnim sečivom. Šnala za nošenje može da se postavi sa obe strane noža, koji se u džepu nosi sa vrhom okrenutim nadole ili nagore, po izboru vlasnika. S druge strane, nije se štedelo na „šminkanju“ noža, pa je drška umesto jeftinog FRN polimera dobila obloge od kvalitetnijeg, ohrapavljenog G-10 a sa zadnje strane, na leđima rukohvata kočoperi se brižljivo uklopljen komad plavo anodizovanog titanijuma. Svaki od 1.000 proizvedenih primeraka dobio je serijski broj i sertifikat o autentičnosti. Sve to naplaćuje se 100 dolara i iako je nož dopadljiv, utisak je da za taj novac Spyderco Endura pruža više.

Nož namenjen ženama

Međutim, postoji i bolje rešenje za tu sumu – model Mini Griptilian koji je osmislio čuveni majstor Mel Pardue kao tipičan EDC nož za urbano okruženje. U svakom detalju vidljiv je napor da se dobije funkcionalan i kvalitetan proizvod. Sečivo drop-point oblika od nerđajućeg crucible čelika 154CM, debelo je 2,5 mm i dugo 75 mm. Manipulaciju levom i desnom rukom omogućava obostrano postavljen stubić za otvaranje i možda najsigurnija brava na tržištu – axis lock, koju je upravo „Benchmade“ i patentirao. Sam profil sečiva je dopola konkavno brušen, što ukazuje da efikasnost u sečenju nije prioritet. To ne znači da se nož pri upotrebi ponaša loše, ali postoje efikasniji oblici brušenja. Nož je težak tik preko 70 g. Drška je priča za sebe. Veoma udobna, zaobljenih kontura i dobro čekirana, odlično leži u šaci bez obzira na veličinu ruke. Sa unutrašnje strane su ulošci od nerđajućeg čelika (poput šasije koja daje čvrstinu nožu) a preko je zaliven valox polimer. Naš primerak je bio iz serije rađene za lepši pol, sa ružičastom bojom drške, tako da je moja suruga dobila veoma praktičan poklon.

Cold Steel Scimitar

Iako je u svetu fiksnih noževa „Cold Steel“ sinonim za dobar dizajn i odličan odnos cene i kvaliteta, njihovi preklopni noževi nisu ni blizu toliko uspešni, iako je u ponudi nekoliko dobrih modela. Jedan se ipak izdvaja naglašeno orijentalnim izgledom, koji podseća na arapske džambije zakrivljenog sečiva. Ovaj nož sam godinama svakodnevno nosio, pa sam možda subjektivan, ali je po mom mišljenju izuzetno uspeo spoj tradicionalnog dizajna sa modernim materijalima (ovaj oblik je često korišćen i dobro poznat na ovim prostorima). Široko, ravnomerno zakrivljeno sečivo dugo 102 mm, sužava se u opasan, nagore izvijen vrh, a debljina nerđajućeg čelika VG-1 je solidnih 3,5 mm. Sa gornje strane je lažno sečivo koje pomaže u probijanju, a velika širina praktično anulira plitko konkavno brušenje, dovodeći geometriju skoro na nivo ravno brušene oštrice.

Тežak izbor...
Тežak izbor…

Drška od polimera zytel je dobro profilisana, pa udobno ispunjava dlan a oblik dozvoljava veliki broj različitih načina držanja, jer savijeni deo sa kuglom na kraju dopušta čak i tzv. pištoljski hvat. U stranice drške ulivena su čelična ojačanja, a uložak za liner lock je od titanijuma, koji se prosto lepi za čelik sečiva, osiguravajući ga u otvorenom položaju i pri opterećenju od 50 kg. Masa noža je 120 g, koji se udobno nose zahvaljujući diskretnoj šnali na kraju drške. Cena od 150 dolara nije najniža u kategoriji, ali je prema performansama definitivno opravdana. Scimitar odlično probija vrhom oštrim poput igle, duboko zaseca u sve vrste materijala, a u rezanju povlačenjem lako nadmaši mnogo veće noževe, tako da ima našu preporuku. Jedini problem je što trenutno nije u kataloškoj ponudi pa mu je i cena sada nešto veća.

Opaki izgled

Još jedan tradicionalni dizajn našao je primenu kod ultra-modernog preklopnog noža. To je model BF-3 Dark Talon (Mračna kandža) italijanske kompanije „Extrema Ratio“. Kada vidite potpuno crn nož opakog izgleda, jasno je kako je dobio ime. Po formi, to je donekle modifikovana korzikanska patada sa 120 mm dugim, uskim, ravno brušenim sečivom od 3 mm debelog nerđajućeg čelika boehler N-690.Oblik vrha nije simetričan kao kod patade, već je naglašeni drop-point. Drška je od crno anodizovane aluminijumske legure, pa nema potrebe za dodatnim ojačanjima, a brava je praktični liner lock. Dugo, potpuno pravo sečivo pogodno je za raznovrsnu primenu, a opasan vrh od BF-3 pravi odličan borbeni nož. Nekako, kada ga vidite, odmah pomislite na mračne ulice Pigala i podmuklog makroa na uglu. Danas, ovaj nož je moguće diskretno nositi u džepu uprkos velikoj dužini, jer je šnala na samom kraju drške, pa ceo folder nestaje u odeći. Cena od 260 dolara nije mala, ali su kvalitet i preciznost izrade neosporni. Extrema Ratio nema jeftine noževe u svojoj ponudi.

Extrema Ratio Dark Тalon je veoma dug folder što ga čini opasnim oružjem
Extrema Ratio Dark Тalon je veoma dug folder što ga čini opasnim oružjem

Zajednički dizajn nožara i vijetnamskg veterana iz specijalne jedinice MACV-SOG gospodina Ala Mara i pukovnika Nicka Rowea koji je za specijalne snage SAD osmislio program SERE (Survival, Evasion, Rescue and Escape) namenjen obuci u preživljavanju i izbegavanju zarobljeništva, rezultirao je u verovatno najsnažnije konstruisanom folderu na tržištu.

Cenjen među profesionalcima

Model Al Mar SERE 2000 nastao početkom osamdesetih godina 20. veka, kao maloserijski nož visoke cene, da bi ga posle smrti Ala Mara kompanija ponudila u okviru redovne produkcije. Reč je o skoro 180 g teškom folderu, kompletno izrađenom od nerđajućeg čelika VG-10. Sečivo ima simetrično oblikovan tzv. spear point kopljasti vrh, debelo je 3,8 mm i dugo 92 mm. Od vrha do polovine dužine, oblikovan je lažni rez koji mu daje izgled dvoseklice. Sa obe strane snažne osovine postavljeni su teflonski ulošci, koji olakšavaju otvaranje bez potrebe za podmazivanjem. Drška je formirana od dve čelične ploče, na koje su postavljene ohrapavljene stranice od G-10. Šnala za džep je na najboljem mestu – na kraju drške, tako da je nošenje sigurno i diskretno. Geometrija sečiva je u drugom planu u odnosu na snagu konstrukcije, a ovaj komad specijalističke opreme prodaje se za 300 dolara i prilično je cenjen u tzv. taktički orijentisanoj zajednici, iako za manje novca mogu da se pronađu efikasniji noževi. Imidž ima svoju cenu…
Nadamo se da je ovaj prikaz uspeo da vam približi osnovne odlike nekih od najpopularnijih foldera, iz raznovrsne ponude poznatih proizvođača. Možda ćete pronaći EDC nož koji Vam odgovara?

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još