Zagarantovana oštrina Skeletona

Julian Roche Nakiri je australijanac japanskog porekla koji se specijalizovao za izradu profesionalnih kuhinjskih noževa. U početku je eksperimentisao sa oblicima sečiva i veličinama noževa, ali se “pronašao” u velikim, takozvanim “šefovskim” noževima – odnosno alatkama koje koriste vrhunski kuvari.
Kvalitet materijala I izrade niko ne dovodi u pitanje, oštrina Nakirinih noževa je izuzetna, ali dizajn je prilično “specifičan”. Kao i za većinu majstora kovača pravljenje noževa od damaskus čelika koji je sam izradio, najveći je izazov. Ove godine odlučio je da svoj rad predstavi u Atlanti na najvećem sajmu noževa – Blade Show. Za predstavnika je izabrao veliki šefovski nož od damaskusa upitne lepote.
Dizajn je nesumnjivo interesantan, ali udobnost rukovanja, koja je presudna prilikom izbora noža za celodnevni rad u kuhinji…
Šefovski nož Skeleton dug 32 centimetara izrađen je od jednog komada ugljeničnog čelika 1084. Sečivo je dugo 21 centimetar, a skeletoidna drška je prekrivena mesingom i ne deluje udobno. Debljina leđa sečiva je pola centimetra, deluje rustično jer su na njoj i gornjem delu sečiva vidljivi tragovi kovanja i obojeni plavom bojom. Drćkaj
Cena još nije određena, ali slični noževi koštaju između 45 i 475 dolara.

R.K.
Foto: Rod Hoare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još