Ziffius-zvezda naše priče

Ime je dobio po mitskom morskom čudovištu o kome se vekovima ispredaju legende po ostrvima Indijskog okeana i Pacifika. Upravo ovaj model je osvojio dve navrednije nagrade u svojoj kategoriji. Ziffius je preklopni nož punog formata, dizajniran unutar “WE Knife” od strane razvojnog tima (kompanija inače zapošljava više od 100 ljudi). Odlikuje ga skladna pojava i izbor materijala koji se estetski dobro uklapaju. Nož ima 94 mm dugu oštricu u trenutno popularnom “Wharnclife” obliku (ranije poznat kao “sheep foot”). Specifičnost ovog oblika je potpuno ravan, pravolinijski rez i leđa sečiva koja se lučno spuštaju do vrha. Generalno, ovakav oblik se pokazao kao vrlo pogodan za radna sečiva jer omogućava veoma precizne rezove, naročito na podlozi gde se ponaša poput hirurškog skalpela. Međutim, ovakva oštrica je sve popularnija i kod ljubitelja tzv. :”taktičkih” noževa, verovatno zato što ih vlasnici manje koriste u borbi a više u obavljanju svakodnevnih poslova. Sečivo je izrađeno od 3,2 mm debelog nerđajućeg premium čelika CPM 20CV okaljenog na 59-61 HRc, ravno je brušeno i ručno finiširano do satenskog sjaja. Relativno dug “pad” leđa sečiva ka vrhu daje mu izdužen oblik i uz brušeno suženje sa gornje strane dobijate nož sposoban za dubok ubod uz minimum otpora. Masa noža je 121 gram.


Drška je duga 127 mm, trodimenzionalno oblikovana tako da udobno ispunjava šaku i napravljena je od titanijumske legure 6AL4V. Ima naglašeno udubljenje u prednjem delu što uz veliki “choil” (plitak polukružni usek na sečivu) omogućava nekoliko vrsta hvatova u zavisnosti od potrebe. Zbog sigurnijeg oslonca za palac na leđima sečiva je nazubljena sekcija sa pažljivo zaobljenim ivicama da ne naruši komfor upotrebe. U dršku je lepo uklopljen insert od ugljeničnih vlakana koji pokriva zadnju i deo bočnih strana. Šnala za džep napravljena je glodanjem od punog komada titanijuma i može se postaviti sa obe strane drške. Oblikovana je tako da nož leži vrlo duboko u džepu pa ne privlači neželjenu pažnju.
Otvaranje sečiva moguće je palcem, preko obostrano postavljenih stubića ili “flipper”-om u bazi sečiva koji viri sa gornje strane drške kada je nož sklopljen. Gladak rad i munjevito otvaranje obezbeđuju simetrično postavljeni kuglični ležajevi na osovini, kod kojih su čelične kuglice ubačene u precizno izrađen keramički noseći prsten. Brava je “button lock” koja se zbog kompaktnosti i jednostavnosti postaje sve popularnija.
Sada dolazimo do manje prijatnih podataka. Cena osnovnog modela Ziffiusa je 565 dolara što je suma za koju se u SAD kupuje prosečan pištolj Glock (da ne pominjemo jeftinije modele). Verzije noža od damaskus čelika, posebno finiširani ili sa drškom od egzotičnijih materijala mogu da budu i znatno veće. Uprkos tome, Ziffius ima odličnu prođu na tržištu i prave se liste čekanja za ograničene serije. Jednostavno, to je dopadljiv, nagrađivan dizajn a dosadašnje iskustvo sa “WE Knife” govori da se njivom slogan “Made better” (Napravljeno bolje) može verovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još