Kestrel 5700

Dalekometno streljaštvo i snajperizam podrazumevaju i pravilno korišćenje balističkih programa za određivanje putanje leta projektila.
Da biste metu pogodili prvim hicem, pored adekvatnog oružja, vere u njega i poznavanja njegovog ponašanja, morate biti sposobni da pravilno pročitate i analizirate sve meteorološke parametre, koji utiču na gustinu atmosfere u realnom vremenu, a svojstvenih terenu na kome se gađa.
Uprošćeno, što je gustina atmosfere niža, putanja projektila je položenija, a deflekcija vetra manja i obratno. Osnovni atmosferski parametri koji su u ovom slučaju bitni i sa kojima svi balistički solveri rade su: temperatura, vlažnost vazduha i stanični pritisak (apsolutni atmosferski pritisak).
Američki proizvođač “Kestrel” poznat je kao svetski lider za ručne meteorološke senzore koje koriste strelci na velikim daljinama i snajperisti. Podaci sa ovih uređaja (vazdušni pritisak, vlažnost, temperatura, brzina i pravac vetra) unose se u balističke računare koji svojim rezultatima olakšavaju zauzimanje odgovarajućih nišanskih elemenata i drastično podižu efikasnost strelca.
Model Kestrel 5700 otišao je korak dalje. On u svom procesoru ima balistički program Hornadi 4DOF, čime se dobija na vremenu i pojednostavljuje čitav proces. Ovaj uređaj je veoma brzo usvojilo više vojnih formacija i policijskih snajperskih timova, a čest je i na long range streljačkim takmičenjima.
Primena ove meteorološke stanice se ne ograničava samo na strelce I snajperiste, jer je veoma korisna planinarima i nautičarima zbog signalizacije za promenu i pogoršanje vremenskih R.uslova. Ograničenje je povezano sa cenom, jer košta čak 500 dolara.

R.K.

foto: “Kestrel”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još