Otrovnica iz „vrtloga“

Namena ovog modela je lov na srednjim i velikim daljinama, sportsko streljaštvo i tzv. „taktička primena“ ili snajping. Nišan ima jednodelni tubus prečnika 30 mm izrađen od aluminijumske legure 6061-T6 koja se koristi u aero industriji. Nišan dolazi u klasičnoj kutiji, sa detaljnim uputstvom i zasebnom knjižicom za korišćenje patentirane Deadhold-BDC končanice, zaštita objektiva i okulara je u bikini stilu, sa elastičnom vezom a u pakovanju se uz značku kompanije i veliku krpu za čišćenje optike našlo i senilo iznenađujuće velikih dimenzija, dugo više od 11 cm. Sve ove sitnice i te kako utiču na komfor upotrebe. Finiš je „tvrdo anodiziranje“ tj. elektrolitska zaštita u mat crnoj boji koja sprečava refleksiju. Precizno definisane linije za rezultat imaju privlačnu, elegantnu pojavu sa dužinom od 348 mm što za današnje standarde nije previše, a i masa od 567 grama je oko proseka za ovu kategoriju. Sa ovom dužinom, na tubusu ispred i iza kućišta mehanizma ima dovoljno mesta za postavljanje montaže i pomeranje celog uređaja napred – nazad do pronalaska idealne pozicije. Sve oznake su ugravirane i obojene belo.


Sklop okulara je izdašnih dimenzija i strelac se veoma brzo navikne da pronađe nišansku sliku. Na samom kraju je gumeni štitnik sa diskretnim izbočinama koje olakšavaju okretanje prstena za dioptriju. Hod je oko 1,3 kruga ali bezobeleženih vrednosti pa je najlakšI način za podešavanje da pogledate neku čistu površinu, napr. zid i prema njemu nađete najoštriju sliku končanice. Pomeranje prstena je lako, uz minimalni otpor pa to u nekim situacijama može napravit problem ako dođe do pomeranja. Jedno od mogućih rešenja je postavljanje zaštitnog poklopca koji će istovremeno poslužiti i kao indikator položaja prstena za dioptriju. Pomenuta gumena zaštita je i dobra prevencija ako dođe do kontakta nišana sa okom usled opaljenja i trzaja oružja. Ipak, to je malo verovatno jer je predviđena udaljenost oka od okulara celih 10 cm.
Ispred ove sekcije nalazi se prsten za podešavanje uvećanja u rasponu od 4 do 16 puta. On ima znatno agresivnije nazubljenu površinu a crvena crtica na tubusu pokazuje izabranu vrednost. Jedna od stvari koju bih želeo da promenim na ovom nišanu su veličina i položaj brojčanih oznaka uvećanja. Nekako, prirodno mi je da letimičnim pogledom, dok ležim iza nišana proverim koliko je uvećanje. Ovde to nije moguće jer ste primorani da se dobrano izdignete iznad ose nišana da biste uopšte mogli da opazite sitne oznake veličine tek par milimetara. Samo pokretanje prstena je glatko sa taman toliko otpora da ne morate brinuti da li će vrednost biti slučajno promenjena.

Končanica je izrađena graviranjem na staklenoj pločici smeštenoj u kućištu mehanizma. Vortexov Deadhold-BDC tip končanice ima oznake u vidu crtica na rastojanju od 2 MOA (6 cm na 100 metara) ali samo kada je uvećanje na maksimalnoj vrednosti jer je končanica u drugom fokalnom planu pa se sa promenom uvećanja i ona proprcionalno menja. Tureti za visinu i pravac imaju zaštitne poklopce i relativno skromne dimenzije. Svaki „klik“ je 0,25 MOA (tj. nekih 7 mm na 100 metara) a hod končanice po vertikali je 50 MOA sa evolucijom od 12 MOA po krugu što je oko 35 cm na daljini od 100 metara. Isto važi i za pomeranje po pravcu pa prostom matematikom dolazimo do zaključka da se za standardnu vojnu municiju od 168 grs u kalibru 308 Win mogu vršiti popravke do daljine od 900 metara pri bočnom vetru brzine 5 m/s. Dodatni bonus je mogućnost da se podesi „nula“ tj da nišan upucate na određenu daljinu a potom jednostavnimpovlačenjem tubusa uvis dovedete oznake na „0“ i na taj način uvek imate nišan spreman za čeljenu daljinu bez potrebe da stalno proveravate i vrtite turete.

Pogled kroz optiku pri uvećanju od 4 x

Mehanika funkcioniše glatko i precizno, bez „mrtvih hodova“. Pri „box test“ metodu gde se končanica dovodi do krajnje tačke u svakom pravcu pa potom ponovo na cilj, Viper HS pokazao se kao pouzdan uređaj sa odstupanjem od oko 10 mm od centra do centra kontrolnih grupa na kraju ciklusa provere. Naravno, predhodno je prošao test mehaničke otpornosti, zamrzavanje na – 25 Celzijusa i potapanje u vodu. Sve je prošao bez problema, što se i očekivalo jer je zaptivanje na ovom nišanu odlično. Takvo i mora da bude jer je punjen Argonom, plemenitim gasom pod pritiskom koji upravo i ima funkciju da spreči zamagljivanje slike.
Sa leve strane kućišta je točkić za podešavanje paralakse, nešto većeg prečnika sa agresivno nazubljenim obodom. Vrednosti su obeležene u jardima i raspon je od 50 do 500 a iza tih vrednosti paralaksa je beskonačna. Širina vidnog polja zavisi od uvećanja i kreće se od 2,5 do 9,1 m na 100 m daljine.
Međutim, nije sve idealno. Pri uvećanju od 10 puta (ili većem) strelac će primetiti da je potrebno precizno postaviti oko u optičku osu nišana a raste i važnost podešavanja paralakse što se primeti na daljini od 300-ak metara. Nisko decembarsko sunce lako vas zaslepi čak i kada se okrenuti bočno pa je veliko senilo dokazalo upotrebnu vrednost, ali iskreno, kratkocevna repetirka sa optikom od 45 cm izgleda groteskno. Rezolucija slike i vidljivost detalja su jako dobri ali na maksimalnom uvećanju, pri jakom dnevnom svetlu ili u predvečerje, svejedno, primetna je hromatska aberacija na periferiji vidnog polja. To je pojava tankog prstena druge boje na samoj ivici kruga. Ovo apsolutno ne predstavlja funkcionalnu smetnju ali ukazuje na nepravilno prelamanje svetlosti kod ivice sočiva. Na priloženoj fotografiji možete videti blago zamagljenu, žućkastu auru uz ivicu vidnog polja.
tekst i foto D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još