Pulsar

Preciznost u mraku

Ovaj uređaj predstavlja kombinaciju termovizijskog monokulara i prednjeg dodatka za dnevni optički uređaj.
Beloruski proizvođač optoelektronike “Pulsar” u prethodnih nekoliko decenija izborio se za mesto na tržištu, ponudom visokog kvaliteta i umerene cene (naravno, u toj specifičnoj kategoriji proizvoda). Ovoga puta, pažnju je privukao zanimljivim uređajem koji klasičnu, dnevnu optiku pretvara u noćni nišan visokih performansi.
Reč je o Termal Imagine Modul Core FXQ-50 što je komercijalna oznaka za model PL-76459. Ovaj monokular možete da koristite kao osmatrački uređaj “iz ruke” ili da ga preko motažnog prstena jednostavno postavite na objektiv optike.

DN adapteri

Adapteri sa poklopcem se isporučuju sa kompletom umetnutih prstenova (izbor umetnutog prstena definisan je spoljnim prečnikom kućišta objektiva optičkog uređaja). Nakon ugradnje adapter ostaje stalno na objektivu optičkog uređaja što omogućava brzu instalaciju termalnog ili digitalnog dodatka ispred objektiva. Tokom dana kada se dodatak ne koristi, adapter služi kao nosač zaštitnog poklopca (priložen u paketu), koji štiti optiku

Brza transformacija

Monohromatski ekran rezolucije 640×480, radi na dve baterije CR-123 sa autonomijom od 4 sata, dimenzije su 190×65 mm, a masa 400 grama. Optički zum je 4,1x a digitalni 2x. Minimalna daljina za korišćenje je 5 metara, a cilj visine 1,7 m u potpunom mraku vidljiv je na 1200 metara.
Korišćenje nastavka ne zahteva od lovca promenu položaja držanja oružja ili stila gađanja. Mala težina i veličina pojednostavljuju kontrolu i ne utiču značajno na ravnotežu puške.

Režimi rada

Modul pruža moguđnost tri načina rada, svaki dizajniran da pruži najbolju moguću sliku u određenim uslovima gledanja. Režimi su sledeći: “Stene” (pojačani kontrast), “Šuma” (nizak kontrast) i “Identifikacija” (poboljšano prikazivanje detalja vrućih objekata).
Naravno, ove performanse treba platiti pa je cena nešto ispod 3.500 evra. Za opremu ovog tipa, koja ispunjava i vojne standarde to je sasvim korektan iznos.

Dragan Šaponjić
foto: “Pulsar”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još