Retrospektiva: Čudo dolazi iz Zeissa

Svima je dobro poznato, kada se spomene vrhunska i precizna optika, ko je u tom poslu duže od bilo koga na svetu. Za gotovo dva veka postojanja, nemačka optička industrija stekla je reputaciju, bez obzira da li je reč o medicinskoj, foto-kino ili vojnoj oblasti. Ako, je u pitanju specijalizovana optika za streljačko oružje nemačka iskustva sežu do samog početka upotrebe snajpera u blatu rovova Prvog svetskog rata, dok su unosili strah u kosti saveznicima na Zapadnom frontu. U međuvremenu, mnogi proizvođači iz tog perioda su nestali. Prekrila ih je prašina zaborava. Ipak, dva imena postala su sinonim za kvalitet optičkih nišana: „Carl Zeiss“ i „Hensoldt“.

Elektronska sveznalica

Počeli su kao žestoki konkurenti. Carl Zeiss je firmu osnovao 1846, a Moritz Hensoldt 1852. Iako je Hensoldt pokazao zavidnu energiju, i u periodu pre Prvog svetskog rata, postao je vodeći snadbevač vojnom optikom. Zabrana vojne proizvodnje posle rata i ekonomska recesija, “uveli” su „Hensoldt“ 1928, u „Zeiss“ grupaciju. Za razliku od brojnih malih kompanija koje je „Zeiss“ progutao, ime „Hensoldt“ nije nestalo. Vojni dvogledi i optički nišani sa mjihovim logom, uz Bundesver, kupovale su mnoge svetske armije.

Trenutni vrh ponude nemačkih proizvođača snajperskog oružja - puška DSR i novi Hensoldt nišan
Trenutni vrh ponude nemačkih proizvođača snajperskog oružja – puška DSR i novi Hensoldt nišan

Danas, ova združena kompanija, ima široku ponudu: periskope, žiroskopski stabilizovane nišanske platforme, izviđačke senzore, laserske daljinomere, noćne uređaje ekstremnog dometa.. Imali smo privilegiju da se tokom prošlogodišnjeg IWA sajma, zahvaljujući zemljaku, bivšem snajperisti-padobrancu Bundesvera, upoznamo sa nekoliko vrhunskih uređaja iz vojnog programa kompanije „Carl Zeiss Optronics“, koji nose prestižno ime „Hensoldt“.

Centralni segment optike - komande balističkog računara integrisane u montažu
Centralni segment optike – komande balističkog računara integrisane u montažu

U posebnom prostoru za prezentaciju, izdvojeni od sajamske gužve, predstavnici firme pokazali su nekoliko interesantnih uređaja. Impresionirao nas je optički nišan 6-24×72 SAM (Sniper Auxiliary Module, iako ga negde nazivaju i Shooter-supporting Attachment Module). Cena mu je 12.000 dolara. Na prvi pogled, komad vojne opreme odiše tipičnim, tevtonskim spojem robustnosti, kvaliteta i praktičnog dizajna. Montiran je na elitnu snajpersku pušku DSR-1 i strelcu pruža performanse, koje do sada nisu viđene na taktičkom nišanu.

Balistički računar u bazi nišana

Optika je zasnovana na „mesnatom“ tubusu od 34 mm, koji pored estetske ravnoteže sa ogromnim objektivom od 72 mm, pruža nenadmašnu svetlosnu propustljivost, ali i veći raspon za kretanje končanice, pri zauzimanju nišanskih elemenata. Nišan je dug 380 mm i težak oko 1.500 g. Dobar deo mase donosi specifična baza, u koju je ugrađen balistički računar. Na prvi pogled, skoro neprimetna ispod osmougaonih montažnih prstenova, sa po šest inbus vijaka, ova komponenta nudi revolucionarno olakšanje svojim korisnicima. Svi bitni podaci za strelca prikazuju se direktno u okularu nišana ispod končanice na displeju sa sedam cifara. Tu se očitavaju vrednosti sa tureta za elevaciju i popravke po pravcu. Zatim, ugao uzdužnog i bočnog nagiba, temperature i vazdušnog pritiska. Ukoliko je, strelac dobro odredio udaljenost cilja i uneo taj podatak, balistički računar prikazaće potrebne vrednosti, za pravilno zauzimanje elemenata gađanja. To je izuzetna pomoć snajperisti, koji u stresnim borbenim uslovima treba da pronađe odgovarajući položaj za dejstvo, neprimećeno dođe do njega, ostane kamufliran tokom osmatranja, identifikuje cilj, odredi daljinu i na kraju nišani.

Dva Carl Zeiss modularna sistema sa noćnim optikama
Dva Carl Zeiss modularna sistema sa noćnim optikama

Novi „Hensoldt”, nišan preuzima deo tog posla na sebe. Računar se jednostavno i skoro instiktivno koristi, a da sve vreme može da se drži nišan na cilju, ne skidajući pogled sa njega. Koriste se dve baterije, tipa CR 123 napona 3 V, a posle tri minuta rada, automtski se gasi, radi štednje energije. Kada baterije padnu na 25% kapaciteta, podaci sa računara počinju da opominju i pulsiraju. Za vezu sa računarom ostavljen je kablovski priključak sa desne strane baze.

Nije sve u elektronici

Ipak i optičke karakteristike su izuzetne, čak i po visokim „Hensoldtovim“ standardima. Sočiva su zaštićena nereflektujućim slojem nazvanim – T multi-coating, svetlosnom propustljivošću većom od 95%, što omogućava upotrebu u lošem ambijentalnom svetlu (sumrak ili rano jutro). Pritom, boje ostaju nepromenjene, a deformacije slike nema, ni uz samu ivicu vidnog polja na najvećem uvećanju. Osvetljenje končanice je crveno (smeštena je u drugi fokalni plan pa ne menja relativnu veličinu u odnosu na sliku). Može fino da se podešava, a vidno polje na 1.000 m, kreće se od 17 do 61 m, u zavisnosti od stepena uvećanja. Kućište mehanike je u centralnom, sferično oblikovanom segmentu, na kome su veliki tureti za podešavanje, sa hodom od 1 cm na 100 m, za podešavanje po visini ima 200 „klikova“, a po pravcu 60.

Lagana dnevno-noćna optika za streljačko oružje manjeg dometa
Lagana dnevno-noćna optika za streljačko oružje manjeg dometa

Na levoj strani je točkić za podešavanje paralakse u rasponu od 50 m do beskonačnosti. Sve operacije idu lako, glatko i bešumno. Pod prstima se lepo oseti svaki „klik“. Prstenovi za izbor uvećanja, kao i za podešavanje dioptrije, kreću se skoro bez otpora, ali ih sigurno nećete pomeriti nehotičnim dodirom. Končanica je odlično rešena, sa mil-dot oznakama u razmaku od 10 cm na 100 m. Analogna skala za određivanje daljine u rasponu od 200 do 1.000 m, baždarena je za siluetu od 175 cm.

Tik uz Ruse

Da bi snajperista u noćnom dejstvu, sa visokom verovatnoćom pogađao ciljeve, mora da koristi pasivni nišanski uređaj, koji desetinu hiljada puta pojačava slabašnu svetlost okruženja. Problem se javlja, zbog potrebe da se svaki put, kada se postavlja drugi nišan, ceo sklop sa oružjem ponovo upucava, a to je nerentabilno i nepraktično. U određenim situacijama i nemoguće. Rešenje je pronađeno u modularnoj konstrukciji nišanskog sistema, gde se ispred postojeće optike montira pojačivač svetlosti, a nišani se na isti način, po dnevnom svetlu. Pokazana su nam dva „Carl Zeiss“, uređaja koji se postavljaju na Picatinny šinu. Sa objektivom optičkog nišana, spajaju se finim navojem, koji se potom štiti nekom vrstom gumene manžetne. Kompaktniji je NSV-600 i pripada tzv. drugoj generaciji pasivnih nišana. Na našu primedbu da se u svetu već koristi III+ i IV generacija, dobili smo interesantan odgovor. Inženjer u „Zeissu“, tvrdi da su se uređaji II i II+ generacije u eksploataciji pokazali bolje, jer su manji potrošači struje, imaju duži životni vek, manje zamaraju oči pri intenzivnoj upotrebi a efikasan domet im je isti, tako da je za nešto veću rezoluciju slike besmisleno plaćati drastično veću cenu. S obzirom da nismo bili ubeđeni u iznete ocene raspitivali smo se o detaljima. Ponovo smo bili iznenađeni iskrenim odgovorom

Šematski prikaz osvetljene končanice nove Hensoldt optike
Šematski prikaz osvetljene končanice nove Hensoldt optike

– Po kvalitetu smo se približili ruskim uređajima ove generacije, koji predstavljaju reference za ceo svet.
Pomenuti NSV-600, koristi samo jednu bateriju AA napona 1,5 V koja, dopušta oko 50 sati rada. Dimenzije su 205x91x78 mm, uz težinu od 870 g. Ima vidno polje od 8º i nema uvećanja, jer se koristi uz postojeći optički nišan, a temperaturni raspon u kome radi je od -40º do +52ºC. Postoji i veća verzija ovog uređaja namenjena upravo za nišan 6-24×72 SAM. Objektiv sa kolektorskim ogledalom velikog prečnika, čini od ovog „pasivca“ pravi usisivač svetlosti. Uz to, na kućištu je postavljen komad Picatinny šine, za eventualnu montažu laserskog markera ili iluminatora u infra-crvenom opsegu.

„Da te bolje vidim“

Međutim, posle isprobavanja ovih impozantnih, ali glomaznih skalamerija, bili smo oduševljeni jednim kompaktnim dnevno-noćnim nišanskim uređajem, razvijenim na bazi poznatog „Hensoldtovog“ taktičkog nišana 4×32, za streljačko oružje manjeg kalibra.

Pravi usisivač svetlosti - pasivni nišanski uređaj
Pravi usisivač svetlosti – pasivni nišanski uređaj

Ova spravica radi na jednu AA bateriju i teška je ispod 500 g. Dozvoljava upotrebu do nekih 250 m. Montirana je na lagani kundak od polimera, pa se izuzetno lako nišani. Kada bi promena Zakona o oružju i municiji, dozvolila posedovanje ove vrste uređaja, ovo bi bio naš izbor. Jer, malo strelaca ima adekvatan odgovor na čuvenu repliku vuka iz bajke: „da te bolje vidim“…

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još