Sajam vredan pažnje

Međunarodna 4. manifestacija lova, ribolova, lovnog turizma i nautike „Kraguj M“ održana je u kragujevačkom prostoru „Šumadija Sajma“ , pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i u organizaciji poznate firme „Meteor Stil“

Prvi čovek oružarske firme „Meteor Stil“, Dragoljub Dimovski, zavaljujući svom timu ljudi i menadžerskim sposobnostima uspeo je da četvrti put za redom na 1.600 m2, okupi čak 28 kompanija, firmi, organizacija i ustanova. Iz naše lovačko ”“ oružarske priče, na Sajmu su štandove imali: „Zastava Oružje AD“, „Prvi partizan AD“, „Snajper d.o.o.“, „Trofej d.o.o.“, „Meteor Stil d.o.o.“, „Super Tane d.o.o.“, Šumarska škola Kraljevo, „Mirnovec pirotehnika ”“ Meteor Stil d.o.o.“, „Hilman-Pantović-Meteor“, „Europen Trade“, „Grošin“, ZIŽ Kragujevac, Lovački savez Centralne Srbije, „PKR Karalić“, „DDA Komerc Canona“, „ZR Hunetrs konfekcija“, „SR Blanc – Sopot“ i „DS Beograd“. Bilo je još desetak štandova vezanih za ribolovačku i druge vrste ponude.

Iz „Zastave“ novitet

Predstavljanje započinjemo našim najstarijim proizvođačem – „Zastava Oružje“. Poznati štand sa nirnberškog sajma IWA, posetiocima je omogućio uvid u sve trenutne „Zastavine“ primerke lovačkog, sportskog i oružja za ličnu bezbednost. Od generalnog direktora Rada Gromovića, saznali smo da je u toku isporuka u SAD velikog kontigenta poluautomatskih lovačkih karabina PAP kalibra 7,62×39, koji slede AK 47 – „kalašnjikov“ konstrukciju. Inženjeri iz „Zastave“ po zahtevu uvoznika iz SAD rekonstruisali udarni mehanizam modela PAP, da je nemoguće u radioničkim uslovima izvršiti prepravku sa poluautomatske na automatsku šinu. PAP ima cev dužine 415 mm, masu od 3,6 kg, i prima okvire kapaciteta od 10 metaka. Puška je opremljena regulatorom protoka barutnih gasova i ima fini crni anatomski polimerski kundak. Posebno nam se dopalo, što je pored Picattiny šine zadržan i klasični zadnji mehanički nišan sa gajkom, što se retko sreće kod oružja namenjenog civilima.

Pošiljka preko Atlantika

Municijaš „Prvi partizan“ iz Užica po tradiciji IWA sajmova štand deli sa „Zastavom“, Na PPU delu su bili izloženi svi noviteti, kao i stara zrna i kalibri koje radi PPU. Najnovije kod Užičana je bilo zrno FMJ BT za metak .223 Rem, koje je nedavno razvijeno za kalibar .222 Rem. Prva isporuka je već otišla preko Atlantika u SAD. Potvrdili su nam i pojavu dugo očekivanog kalibra 9,3x74R sa SP zrnom od 18,5 g, do kraja ove godine.
Kragujevački ZIŽ – Zavod za ispitivanje i žigosanje oružja i municije, ima veoma stručan tim oružara koji predvodi naš strelac Zoran Vasović. Rečeno nam je da je ZIŽ odradio sve radnje iz svog domena, kako bi bio ponovo vraćen u C.I.P ”“ evropsku Komisiju za kontrolu i standardizaciju oružja i municije. Potrebno je još donošenje pratećeg zakona u Skupštini Srbije. Zbog ove papirologije za svaki izvezeni komad oružja, test će raditi i dalje naš ZIŽ, ali će dokument biti overen pečatom nekog evropskog Zavoda. To će stranom ZIŽ biti dobro plaćeno u teško zarađenim evrima. Vreme je da se neko seti našeg ZIŽ i donese odavno pripremljeni zakon.

Uzdasi za Sabatti

I ovaj put je na „Kraguj M“ izlagao nožar iz Melenaca, Miroslav Grošin. U ponudi su bili ručno rađeni i gravirani fini Mićini noževi, ali i ukrasi za lovačke vrpce, kravate, šešire… Grošinu želimo da ga zdravlje služi još mnogo godina i da i dalje radi unikatne noževe.
Kragujevački „Meteor Stil“ i njegov direktor Dragoljub Dimovski, bili su pravi domaćini ovog Sajma. Na štandu broj 4, „Meteor Stil“ je kupcima ponudio kompletnu paletu lovačkih pušaka slavne italijanske fabrike oružja „Sabatti“. Videli smo brojne bok sačmarice u više cenovnih razreda, ali sve u dokazanom kvalitetu. „Sabatijeve“ Saba položare izazivale su uzdahe mnogobrojnih lovaca klasičnog ukusa. Tu su bile dvokuglare u oba rasporeda cevi, ali sve traženije kombinovane „Sabatti“ puške, sada u više ponuđenih kalibara ”“ pa čak i 12-9,3x74R.
Videli smo i veoma luksuznu Sabatti Alpen IGL 20/76 bok sačmaricu, koja košta 2.250 evra. Pored toga „Meteor“ nudi kompletan ruski, ali i „Zastavin“ program po fabričkim cenama. Ručno gravirani karabini Zastava M70 izazvali su veliku pažnju posetilaca Sajma. Na štandu „Meteor Stila“ bilo je odeće „Hilman“, „Pantović – Čačak“, municije „Krušik“, po specijalnim sajamskim cenama. Na kraju nam je i Dragoljub Dimovski rekao, da su planovi za naredni period ”“ uvoz oružja „Browning“ i „Beretta“ i proširenje saradnje sa „Mirnovec Vatrometima“.

Lider u Srbiji

Beogradski „Snajper“ je naša najveća trgovačka firma i to je potvrdio bogatim štandom broj 2. Prvo su nas kod „Snajpera“ privukli američki „Remington“ lovački karabini. Novi Remington 770 karabin, sa zatvaračem koji ima tri brega pod 120 stepeni,u kalibru 300 WM, i ugrađenom optikom 3-9×40, košta svega 65.000 dinara. Tu je i mnogo hvaljen model Remington 700 WTR sa trougaonim presekom cevi, ali i klasični Remington M700 Varmint u kalibru 308 W i dugom debljom cevi, koji ima sasvim razumnu cenu od 98.000 dinara. Novi hit su poluautomatske Walther-Colt kopije slavnog oružja M16, M4, HK MP5 i AK 47 ”“ „kalašnjikov“ u malom ivičnopaljenom kalibru .22 LR.
Kod „Snajpera“ smo videli i „Remington“ sačmarsku i karabinsku municiju (.30-06, .243, 7×64, .300 WM i .270 W) po ceno od 140 do 295 dinara. Sjajne optike Swarovski Z6, Z6i, Z4, pa čak i sofisticirani dvogled sa laserskim meračem daljine. Ljubitelji sečiva su kod „Snajpera“ mogli da pronađu paletu japanskih mačeva ”“ katana i veliki izbor „Cold Steel“, „Spyderco“, „Boker“ noževa. Podrazumeva se rusko lovačko oružje, jer je „Snajper“ generalni uvoznik popularnog „Baikala“ iz grada Iževsk.

Bogata ponuda

Leskovačka „Canona“ je posetiocima Sajma ponudila bogat izbor sačmarica, među kojima izdvajamo poluautomat Luigi Franchi Affinity sa inercionim zatvaračem. Tu su i Highlender i Kondor, dvocevne položare po ceni od 125.000 do 199.000 dinara. Zatim karabini „Haenel“, „Merkel“ u više modela. Oružje kratkih cevi „Taurus“, „Glock“, „Walther“, „Gamo“… brazilski „Rosi“ lever ekšn karabini i kip laufi očekuju se ovih dana. Iz ponude municije kod „Canone“ izdvajamo lovačke patrone „Rio“ – Španija, po ceni od 30 do 94 din/kom. „Rio“ municija je naprečac osvojila naše lovce. Trap Rio staje 24 din/kom.

Puške u raznim kalibrima

„Super Tane“ i Stanko Žilić su u Kragujevcu ponudili brojne „Marocchi“ italijanske lovne i sportske puške. Od poluautomata smo videli modele SI i SG, vrlo moderne konstrukcije. SI radi na inercionom, a SG na principu pozajmice gasova. Tu su i dvocevne Finn Classic 512 puške u opciji sačma-sačma, sačma-kugla i kugla-kugla. Ova poslednja se može dobiti i sa rezervnim sačmenim bok cevima. Jako kvalitetne puške, u širokom spektru kalibara. „Super Tane“ uvozi i Tornado Vušir T90 sačmenu municiju, ali i odlične „Štajner“ dvoglede, „Buris“ optiku, Walk Stool lovačke stolice, „Orizo“ obuću. Kvalitetnu „Mile Dragić“ lovačku odeću smo samo na ovom štandu mogli da pronađemo. Direktni je uvoznik i slavnih finskih “Martini” noževa. Volimo mi i kratke cevi, pa smo kod Stanka pronašli u komisionoj prodaji revolver Ruger Spid siks .357 Mag, pištolje Browning HP, Zbrojovka 7,65 i ranije modele CZ 99…

Neprestano dokazivanje

Beogradski „Trofej d.o.o.“ na svom štandu promovisao je organizaciju lova u zemlji i inostranstvu, ali i optičke nišane „Schmidt & Bender“, „Kahles“, „Minox“. Bilo je i dosta opreme, odeće i obuće za lovce poznatih firmi: „Nigeloh“, „Fritzman“, „Baron“, „Seeland“, „Le Šamo“… Videli smo interesantu austrijsku odeću „Alpen Heat“ sa ugrađenim grejačima.
Naš poznati proizvođač montaža za optičke nišane i pribore za čišćenje „Hamerles Rade“, izložio je kompletan proizvodni program. Novitet je brzo skidajuća montaža za prelamajuće puške. Tu su i Picattiny šine, Viverove baze, nosači svetiljki, pređice za remnike, produženi magacini za ruske IŽ MP153 i MP133 puške, masa četkica i šipki za sve kalibre. Očito da u „Hamerlesu“ ne sede skrštenih ruku.
Divne štandove su u Kragujevcu imali Šumarska škola iz Kraljeva, koja obrazuje tehničare za lovstvo i ribarstvo, kao i Lovački savez Centralne Srbije. Bilo je još mnogo toga i i za ribolovce i druge ljubitelje prirode. Sve pohvale organizatoru koji je dokazao da je ovakva manifestacija neophodna Šumadiji i Centralnoj Srbiji. Bila su to četiri dana praznika za lovce i ribolovce.

 

 tekst i slike: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još