Plava traka za čeličnog leptira

„Benchmade“ se definitivno vraća u velikom stilu, tako da možemo očekivati još atraktivnih modela u period koji je pred nama, što smo se i uverili na sajmu IWA 2015.

U svetu proizvođača noževa neke stvari se mogu porediti sa auto-industrijom, bez obzira na činjenicu što vaši modeli dobro rade, tržište očekuje novitete svake godine. Ako to izostane, izlazite iz fokusa potrošača. Za kompaniju „Benchmade“ iz Oregona period od prethodnih 4-5 godina nije bio lak. Promene u menadžerskoj strukturi i pokušaj preorjentacije, ka ponudi jeftinijih modela doneli su period stagnacije, dok su konkurenti nastupali punom parom. Naravno, „Benchmade“ je reagovao i već krajem prošle godine rezultati su bili vidljivi.

Model Vicar je snažan i praktičan nož
Model Vicar je snažan i praktičan nož

Proširena je ponuda fiksnih noževa kao i lovačkih foldera, nekadašnja Crvena klasa preimenovana je u HuK (Heckler und Koch), gde okosnicu ponude čine taktički modeli, dok Plava klasa ponovo dobija ulogu „admiralskog broda“ sa zadatkom da svake godine predstavi barem jedan atraktivan i kvalitetan folder pune veličine, kao i čitavu gamu preklopnih noževa za potrošače sa različitim zahtevima. Ove godine, na sajmu IWA 2015. u Nirnbergu uverili smo se da je „Benchmade“ učinio i više od toga.

Tradicionalni šarm

Uloga vodećeg modela Plave klase pripala je kreaciji Shanea Siberta, koji je pre par godina dizajnirao takođe zapažen model Adamas. I novi Model 757 Vicar ima sličnu polaznu osnovu – veoma snažno sečivo od 4,1 mm debelog nerđajućeg čelika S30V dugo 98 mm, sa izraženim trbuhom i visoko brušenim profilom, odlično je rešenje i za teške poslove namenjene fiksnim noževima. Pouzdana Walker liner-lock brava sa titanijumskim uloškom, ne dopušta pomeranje sečiva sa clip-point vrhom i lažnom oštricom sa gornje strane. Kratak žleb na sečivu ima isključivo estetsku funkciju, baš kao i stranice drške u kombinaciji crnog i zelenog G-10 kompozita, jer rečeno nam je, „crne drške su tako dosadne““. Rukovhat je uprkos uglastom obliku prilično udoban i dovoljno debeo da ne žulja dlan ni tokom dužeg rada. Noviteti uobičajeno imaju visoku cenu, pa tražena suma od 300 dolara nije iznenađenje.

Novi folder sa integralnom drškom
Novi folder sa integralnom drškom

U okviru iste klase najžešći konkurent Vicaru je Model 761 Ti Monolock sa drškom od 10 mm debelog titanijuma, Reeve frame-lock bravom i 95 mm dugim, 3 mm debelim drop-point sečivom, od novog super-čelika M-390 okaljenog na 62 HRc. Ovaj nož je namenjen svakodnevnom nošenju i uprkos robusnosti i dimenzijama, deluje elegantno jer je ceo u tonovima sive boje brušenog titanijuma i čelika. Na neki način, ovo je „Benchmadeov“ pandan legendarnom Chriss Reeve modelu Sebenza. Na žalost, ove osobine prati i cena od 390 dolara.

Grizzly Creek je izvrstan lovački folder
Grizzly Creek je izvrstan lovački folder

Lovačkoj populaciji pažnju je privlačio novi Model 15060 Grizzly Creek koji uprkos modernim Hi-Tech materijalima i tehničkim rešenjima, zadržava nešto od šarma tradicionalnih lovačkih noževa. Jer, 89 mm dugo drop-point sečivo od S30V čelika obezbeđeno je proverenom AXIS lock bravom, tako da podjednako odgovara i levorukim korisnicima. Preko „šasije“ od nerđajućeg čelika postavljene su stranice drške od plemenitog dijamantskog drveta sa upadljivim šarama. Sa gornje strane, pri kraju rukohvata, u konture noža utopljena je preklopna kuka za otvaranje utrobe ulovljene divljači, a lovci i te kako umeju da cene ovaj praktičan detalj. Pritom i cena nije previsoka za „Benchmade“ standarde, pa Grizzly Creek košta 195 dolara.

Steep Country je lagan lovački nož
Steep Country je lagan lovački nož

Još jedan lovački model je Steep Country sa 89 mm dugim i 3,5 mm debelim fiksnim sečivom od S30V čelika, udobno oblikovanom drškom od santoprena, koja se pored crne nudi i u upadljivo narandžastoj boji, a praktičnosti ove alatke doprinosi laka i čvrsta kydex futrola. Visoko brušenje i blagi drop-point daju mu profil nalik popularnim Loveless modelima. Cena ovog jednostavnog i elegantnog noža je 123 dolara.

Veliki, radni noževi

„Benchmade“ je pripremio modernizovanu verziju tradicionalnog Bolo noža za džunglu sa jačim sečivom veće dužine. To je nož sa proširenim vrhom izrađen od 5 mm debelog i 246 mm dugog opružnog čelika 1095, što mu daje dovoljno elastičnosti prilikom snažnih udaraca u materijal, pri npr. krčenju šumskih staza ili uređenju mesta za čeku. S obzirom da je reč o alatnom čeliku, površina je zaštićena crnim polimerskim premazom, a drška je narandžasta, oblikovana tako da amortizuje snagu udarca i spreči nož da isklizne iz šake. Bolo dolazi sa braon futrolom od kvalitetne kože po ceni od 125 dolara.

Terenska alatka u Bolo obliku
Terenska alatka u Bolo obliku

Model 14120 HK Feint takođe je nož većih dimenzija, namenjen pre svega, uređenju kampa, ali u slučaju potrebe može da posluži kao kuhinjska alatka, pa čak i kao oružje. Sečivo od nerđajućeg čelika 440C dugo je 245 mm, a pri korenu ima veliki, polukružni usek u koji se može postaviti kažiprst pri preciznijim poslovima. Velika, udobna drška profilisana je tako da spreči klizanje, čak i kada je ruka mokra, a 300 grama težak nož dolazi sa futolom od cordura platna po ceni od 135 dolara.

Kamperski nož Model 14120 HK Feint
Kamperski nož Model 14120 HK Feint

Mačete, bolo, kukri i slični noževi uglavnom se koriste na mekšoj vegetaciji i zeljastim biljkama, dok je za tvrdo drvo sekira nezamenljiva. HK Clout Tactical Axe je uprkos imenu više alatka nego oružje. Glava sekire od relativno mekog čelika 420J, ima sečivo dugo 15 cm, a za dršku od najlona ojačanog staklenim vlaknima učvršćena je sa tri snažna poprečna zavrtnja. Sekira je duga 39 cm i košta 65 dolara.

Snažna sekira
Snažna sekira

Za službena lica poput vojnika, policajaca ili vatrogasaca kojima je potreban kompaktan nož sposoban da izdrži grubu upotrebu, u okviru HK serije nudi se model Plan D sa fiksnim sečivom od 2,9 mm debelog nerđajućeg čelika N-680, poznatog po otpornosti na koroziju. Sečivo je dugo 75 mm ima tzv. wharncliffe formu, sa potpuno pravim rezom, što mu uz ojačan vrh dopušta vrlo precizne rezove. Drška boje peska od polimera grivory ima zakrivljen oblik, tako da je hvat noža skoro pištoljski, a takav mu je i položaj u kydex futroli. Sa gornje strane, pri korenu sečiva je nareckana površina za oslonac palca kada je potreban veći pritisak pri sečenju. Ovaj nož prepoznatljive forme košta 85 dolara.

Atraktivni „ludak“

Od istog materijala je i fiksni nož iz Plave klase Model 112 Fixed H2O namenjen roniocima i aktivnostima na vodi. Navodno, nastao je prema specifikacijama elitnih mornaričkih komandosa, a u okviru razvojnog programa svaki element noža (od vrha u obliku dleta, koji može poslužiti kao odvijač, preko useka za sečenje konopaca, nazubljenog dela za mreže i izvučenog „repa“ usadnika za udaranje), ima jasno definisanu namenu. Velika, udobna drška od gume u crnoj ili žutoj boji namenjena je pre svega korišćenju u ronilačkim rukavicama. Sečivo je široko, asimetrično brušeno i dugo 89 mm sa čvrstom futrolom od livenog polimera. Cena je na nivou sličnih modela drugih proizvođača – 120 dolara.

Novi fiksni noževi iz H2O serije, za ronioce i aktivnosti na vodi
Novi fiksni noževi iz H2O serije, za ronioce i aktivnosti na vodi

U ponudi Crne klase nalaze se noževi od viskokvalitetnih materijala, namenjeni pre svega službenoj upotrebi, pa mnogi od njih potpadaju pod ograničenja, tako da ih u pojedinim državama civili ne mogu nabavljati. Takav je i automatski nož Pagan koji pripada tzv. OTF (Out The Front) noževima, kod kojih se prilikom aktiviranja sečivo „lansira“ pravolinijski unapred pod pritiskom opruge. Po formi veoma sličan svom prethodniku Infidel, novi model takođe ima 100 mm dugo, dvostrano naoštreno sečivo od čelika 154CM, ali koje je sa donje strane potpuno ravno brušeno celom širinom. To je urađeno da bi se povećala kontaktna površina između sečiva i rama/drške i na taj način smanjilo klimanje sečiva u osnovi, što se neumitno javlja kod ovakve konstrukcije. Ovaj nož ima veoma ograničenu namenu i optimizovan je, pre svega, za ubadanje i dubok prodor u materijal. Mimo očekivanja, najčešći kupci ovakvih noževa nisu pripadnici elitnih formacija već kolekcionari, iako je cena od 430 dolara previsoka da biste imali nož koji ćete samo gledati.

Prototip Dual action foldera
Prototip Dual action foldera

Alternativa ovakvim noževima je prototip nazvan Dual Action kod koga je moguće automatsko ali i ručno otvaranje, po izboru. Klasično oblikovano drop-point sečivo od premijum čelika, precizna izrada i umerene dimenzije, deluju kao dobar recept za uspeh. Za sada je na testiranju i može se očekivati da će u proizvodnju ući krajem godine. Cena je još uvek nepoznata.

Loco je izvrsno rešenje za EDC
Loco je izvrsno rešenje za EDC

Verovatno najtraženiji nož iz novije produkcije „Benchmadea“ je takođe iz Crne klase Model 808 Loco (u španskom slengu – ludak). Zanimljiv oblik od vrha u formi obrnuti tanto preko širokog, ravno brušenog sečiva, sve do nadole zakrivljene i vrlo udobne drške, Loco privlači pažnju ali i obećava odlične perfrmanse. Relativno lak, potpuno prilagođen upotrebi sa obe ruke, jednostavan i efikasan, ovaj nož je dobio brojne nagrade, a najbolja potvrda popularnosti je što sa rafova prodavnica nestane za tili čas.

Kompaktan fiksni nož za blisku borbu
Kompaktan fiksni nož za blisku borbu

Nudi se sa crnim ili satenski finišaranim sečivom od S30V, dopola nazubljen ili gladak, drška od G-10 je trodimenzionalno oblikovana, a konstrukcija otvorena što olakšava održavanje. Dodajte tome odličnu AXIS bravu i šnalu za nošenje u više pozicija i biće vam jasno zašto je ovo, po mišljenju mnogih ljubitelja noževa, najbolji „Benchmadeov“ novitet ove godine, uprkos ceni od 240 dolara.
„Benchmade“ se definitivno vraća u velikom stilu, tako da možemo očekivati još atraktivnih modela u periodu koji je pred nama.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Benchmade“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još