Truglo

Pravi sjaj

Američka kompanija ima zanimljivu ponudu za veliki deo streljačke populacije, a oprema ove kompanije ima veoma dobar odnos cene i kvaliteta, naročito kod mehaničkih nišana. U Evropi imaju odlično organizovanu servisnu mrežu, pa verujemo da će neko od naših uvoznika uvrstiti ove proizvode u svoju ponudu

Korišćenje oružja i pogađanje cilja nije jednostavan zadatak – ključna stavka je nišanjenje. Složen proces koji zahteva mnogo vremena i vežbe da bi se u potpunosti savladao, dodatno se komplikuje potrebom da strelac razvije specifičnu motoriku povezanu sa stavom za gađanje, okidanjem… Dodajte u ovu jednačinu nekoliko nepoznatih, kao što su procena daljine i identifikacija cilja, plus loši svetlosni uslovi, pa će biti jasnije koliko je komplikovano plasirati siguran pogodak, kada na raspolaganju imate samo nekoliko trenutaka da to uradite. Budući da se u streljaštvu sa traženjem rešenja počinje „od sebe pa prema cilju“, ovoga puta pozabavićemo se esencijalnim delom opreme – nišanima. I to ne bilo kakvim, već jednostavnim i pouzdanim mehaničkim i optičkim nišanima, sa pristupačnom cenom, prilagođenim za upotrebu u lošim svetlosnim uslovima.

Vodeći u svetu

Američka kompanija „Truglo“ (ime sa približnim značenjem – pravi sjaj) iz Richardsona u Teksasu, stekla je svetsku slavu zahvaljujući primeni optičkih vlakana u izradi svojih nišana. To je svojevremeno predstavljalo pravu revoluciju za ovaj deo opreme. Materijal od koga se izrađuju optička vlakna, ima osobinu da prikuplja svetlost iz okruženja i usmerava je duž polimerskog lanca, od koga je sačinjen tako da je intenzitet svetlosti na preseku vlakna višestruko pojačan. Ovo se može grubo uporediti sa olukom, koji prikuplja relativno male količine vode sa velike površine, da bi se u kanalu oluka skupila prava bujica. Nišani koji koriste ovu tehnologiju ne zahtevaju zaseban izvor energije, a veoma su uočljivi pri oskudnom svetlu. „Truglo“ već godinama uspešno sarađuje sa visokotehnološkim institutima u razvoju novih i efikasnijih materijala za izradu optičkih vlakana, pa je na ovom polju još uvek vodeća svetska kompanija.
Prvi kupci bili su lovci, ali ubrzo je i ostatak streljačke populacije shvatio, kakve prednosti pruža upadljiva, blistavo osvetljena nišanska tačka, a sada se Truglo nišani nalaze i na lukovima, samostrelima, sportskom i takmičarskom oružju za dinamične IPSC discipline, gađanje glinenih golubova, ali se sve češće viđaju i na oružju za ličnu bezbednost. Ništa neobično, jer lako uočljiva nišanska oznaka, znatno olakšava pogađanje i skraćuje vreme reakcije u stresnim okolnostima. Zbog toga su mnogi policajci u SAD, od svog novca kupovali Truglo nišane, kojima su opremali službeno oružje. Međutim, strogi vojni i policijski zahtevi traže da nišani budu uočljivi čak i u potpunom mraku, što je nateralo kompaniju da razvije seriju taktičkih nišana izrađenih u kombinaciji optičkog vlakna i tricijumskog izvora svetlosti.

Za svakog po nešto

Za vreme nirnberškog sajma IWA 2012. posetili smo štand „Truglo“, gde su nas predusretljivi domaćini upoznali sa novim proizvodima i razvojnim planovima za naredni period. Pored već poznatog programa u toku je osvajanje proizvodnje tricijumskih cevčica po NATO vojnom standardu, što će kompaniji omogućiti da svoje proizvode plasira svim zemljama ovog vojnog saveza i time preuzme deo tržišta, gde sada suvereno vladaju „Meprolight“ i „Trijicon“. Visoki standardi vezani za te nišane su posledica činjenice da tricijum predstavlja slabo radioaktivan materijal, pa je za proizvodnju, skladištenje i prodaju neophodno ispoštovati veoma strogu zakonsku regulative. Već su u ponudi mehanički nišani za pištolje, iz familije “Glock” i “Springfield”, a u vreme dok ovo čitate verovatno se može nabaviti nišan za M-1911 i to dve verzije: samo fiber-optika ili kombinacija sa tricijumom.
Lovcima i sportskim strelcima na raspolaganju je veoma širok izbor prednjih nišana/mušica, sa optičkim vlaknom različitog prečnika i boje, ali i kompletni sistemi prednji-zadnji nišan, koji ne zahtevaju nikakvu prepravku, pa čak ni uklanjanje postojećih nišana, već se jednostavno postave na cevi preko vlastite, precizno izrađene baze i fiksiraju se kombinacijom magnetne brave i zavrtnja. Veliki deo proizvodnje usmeren je ka lovcima lukom i strelom, za koje uprava kompanije tvrdi da su zahtevniji od vojske u pogledu performansi kada je reč o intenzitetu svetla i masi nišana.

Trogodišnja garancija

Osim klasičnih, mehaničkih nišana „Truglo“ ima sopstvenu liniju optičkih i refleksnih/kolimatorskih nišana. Koliko je bilo moguće steći pravi uvid u zatvorenoj sajamskoj hali, to su nišani prihvatljivog kvaliteta po prilično niskim cenama (zahvaljujući proizvodnji u Kini). Namenjeni su samostrelima i puškama kalibra do .223 Rem, za korišćenje na bliskim udaljenostima pri lošijem osvetljenju. Definitivno nisu u rangu kvalitetnih taktičkih optika, ali im je i cena daleko pristupačnija, pa za sumu od oko 100-150 dolara svoju malokalibarku, samostrel ili lagani karabin za srneću divljač, možete opremiti optikom sa trogodišnjom garancijom, koju ne daju ni proizvođači sa daleko zvučnijim imenima, dok su kolimatori zaista veoma dobro izrađeni sa jasnom, blistavom nišanskom tačkom, podesivom po intenzitetu i obliku uz nešto nižu cenu u odnosu na konkurente. Dvogled je obavezni deo opreme za lovca, tokom traženja i identifikacije divljači. Novi Truglo dvogledi zadovoljiće zahteve na ispresecanom terenu i srednjim daljinama, udobni su za upotrebu i zaštićeni od prodora vlage, a cena od oko 120 dolara je na nivou jeftinijih modela drugih proizvođača.
„Truglo“ definitivno ima zanimljivu ponudu za veliki deo streljačke populacije, a oprema ove kompanije ima veoma dobar odnos cene i kvaliteta, naročito kod mehaničkih nišana. Uz to, u Evropi i ostatku sveta imaju odlično organizovanu servisnu mrežu, pa se nadamo da će uskoro i neko od naših uvoznika uvrstiti „Truglo“ proizvode u svoju ponudu.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Truglo“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još