Prestižna sečiva novog doba

Modeli se osim u SAD trenutno proizvode u Japanu, Tajvanu i Kini, a broj noževa je povećan, jer pored vojske i srodnih korisnika, SOG izrađuje paletu namenjenu za lov, kampovanje, boravak u prirodi, ali i svakodnevnu upotrebu u urbanom okruženju. Pripremili smo kratak pregled u kome smo izdvojili najzanimljivije novitete…

Kompanija „SOG Speciality Knives“ iz Lynnwooda u državi Vašington, postala je svetski poznata po replikama noževa koje su koristili elitni specijalci tajne armije MACV SOG osnovane od CIA, tokom rata u Vijetnamu. Ova porodična manufaktura tokom protekle tri decenije upornim radom uspela je da privuče ne samo kolekcionare svega što ima veze sa specijalnim snagama, već je postala oficijelni snabdevač čuvenih Navy SEAL komandosa, čiji je službeni nož postao upravo model SOG SEAL Team 2000. Osim prestiža, Kompaniji je ovo pomoglo da osveži postojeće modele upotrebom novih materijala i tehnologije. Tako su ljubitelji borbenih noževa pored već klasičnih drški od slagane kože, ubrzo dobili mogućnost da koriste kraton, sečiva sada izrađena od nerđajućeg čelika dobila su TiNi zaštitu i futrole od kydexa, a nastala je i potpuno nova, uspešna linija multi-tool alatki opšte i posebne namene“ Ipak, cene noževa su ostale prilično visoke pa su mnogi kupci potražili alternativu kod proizvođača jeftinijih modela.

Od zlatne sredine do ekskluzive

Krizne godine nisu zaobišle ni SOG i Kompanija je bila prinuđena da svoju ponudu priliagodi prosečnom potrošaču. Naravno i dalje su tu replike proslavljenih modela i ekskluzivna ponuda noževa iz kategorije custom collaboration, sa zvučnim imenima kao što je japanski majstor Kiku Matsuda, ali težište aktuelne ponude je na nižoj cenovnoj kategoriji. Dok su ranije fiksni modeli predstavljali osnovu ponude, sada se podjednaka pažnja poklanja folderima. Noževi se osim u SAD trenutno proizvode u Japanu, Tajvanu i Kini, a broj modela je povećan jer osim vojske i srodnih korisnika SOG sada pravi paletu noževa za lov, kampovanje, boravak u prirodi, ali i svakodnevnu upotrebu u urbanom okruženju. Pripremili smo kratak pregled u kome smo izdvojili najzanimljivije novitete.

Preklopni nož Toothlock se poput većine SOG modela radi u dve verzije. Sa satenski finiširanom, osamdesetak mm dugom oštricom ili sa crnom TiNi „taktičkom“ nereflektujućom prevlakom, na japanskom čeliku VG-10. Brava je „Sogov“ patent i lako se angažuje levom ili desnom rukom, a za malu masu najzlaslužnija je konstrukcija rukohvata od najlona, ojačanog staklenim vlaknima. Rez je u prvoj trećini dužine agresivno nazubljen, pa je upotreba ovog foldera sa cenom od 130 dolara primarno usmerena da seče žilave, fibrozne materijale.

Sa cenom od 110 dolara Zoom je nešto jeftiniji, ali materijal sečiva je čelik AUS-8, a forma oštrice bliža borbenom nožu, nego alatki za svakodnevne poslove. Brava je tzv. buton lock sa zasebnom sigurnosnom kočnicom, a ceo rukohvat je od crno anodizirane aluminijumske legure. Osim klasičnog, nudi se trouglasti tanto vrh, ali i sečiva sa nazubljenom oštricom i crnim premazom.

Nasuprot ovoj „ekonomskoj klasi“, stoje najprestižniji folderi poput modela Arcitech sa sečivom od san mai laminata, sa jezgrom od VG-10 i stranicama drške od ugljeničnih vlakana, uz pouzdanu arc lock bravu, koja u suštini, predstavlja modifikovan axis lock, jedno od najboljih i najjednostavnijih rešenja za osiguravanje sečiva. Pritom, ove brave su jednako upotrebljive i za levoruke korisnike. Snažan, težak folder namenjen ozbiljnim poslovima je Fatcat sa rukohvatom izrađenim od titanijumske osnove i kontaktnim površiama od mekog kratona, Noževi visokog kvaliteta, kod kojih je problem samo cena koja za oba modela prelazi vrtoglavih 600 dolara.

Model Tomcat 3.0 odavno se nalazi u SOG katalogu, ali je tokom godina evoluirao pa najnovija verzija uz prepoznatljiv oblik oštrice dolazi sa lepim, poliranim bolsterima i udobnom gumenom drškom. Iako nož dolazi sa futrolom od cordura platna, za sumu od 280 dolara očekujem da folder ovakve izrade i cene, ima i praktičnu šnalu za džep što je na ovom folderu izostalo.

Mnoštvo kombinacija

Savremeni čovek je tokom života okružen mnoštvom tehničkih uređaja gde je i za najjednostavnije intervencije potreban makar osnovni alat. Za one koji se svakodnevno sreću sa ovim problemima, ali i za ljude kojima je ovo tek maglovita mogućnost, jedno od najboljih rešenja predstavlja univerzalna džepna alatka. Ova praktična spravica koju je pre više od dve decenije promovisao „Leatherman“ lagano odnosi prevagu nad popularnim „švajcarcima“, barem kod onih korisnika koji računaju sa nešto grubljom upotrebom. Savremeni multi-tool konstruisan je oko univerzalnih klješta kao osnovnog alata, u čije su šuplje ručke spakovana razna sečiva, odvijači, sekači, turpije, testere i slični alati, koji u određenoj situaciji mogu zatrebati korisniku. Postoji mnoštvo kombinacija namenjenih lovcima, bajkerima, električarima, jedriličarima i različitim dužnostima u vojsci.

SOG odavno pravi ove alate, koji ni po čemu ne zaostaju za „Leathermanom:“, „Gerberom“ ili „Victorinoxom“. Ali, SOG multi-tool ima i jednu prednost. To je power lock zupčasti prenos, koji višestruko pojačava stisak klešta zbog čega su ove alatke veoma cenjene. Da bi se povećao komfor upotrebe pri većem naprezanju šake, ručice su dobile profilisane limene poklopce, koji sprečavaju da se prsti i dlanovi nažuljaju ili uštinu na neki od alata upakovanih u unutrašnjost ručica. Posebna serija označena kao EOD namenjena je vojnom personalu koji radi sa minsko-eksplozivnim sredstvima. Njima se ostavlja izbor alatki, koji se kreće od nemagnetnog špica za pravljenje udubljenja za detonar u plastičnom eksplozivu, preko specijalnih sekača žice i/ili fitilja pa do posebnih makaza itd“

Tipičan EOD multi-tool je od nerđajućeg čelika, finiširan crnom elektrolitskom prevlakom i sa power lock mehanizmom za klešta. Cena počinje od 125 dolara i uključuje futrolu za nošenje, kao i par rezervnih sekača žice od volfram karbida. Civilna verzija je dvadesetak dolara jeftinija i umesto alatki za rad sa formacijskim sredstvima ima priključke za standardne bit-ove odvijača različitih profila.
Džepne alatke mogu da pomognu kod malih kvarova na tehničkim uređajima, ali za boravak u prirodi prioriteti su ostali nepromenjeni od praistorije. A to su, pre svega, obezbeđenje skloništa i vatre. Ta vrsta posla zahteva odgovarajuću opremu. Na područjima sa relativno mekom, zeljastom vegetacijom mačete dugih, relativno tankih sečiva i male mase mogu biti dobar izbor, a SOG ima nekoliko vrsta ovih alatki od karbonskog čelika, po ceni od 35 dolara. Ali, tamo gde je vegetacija drvenasta i tvrda, a biljke stare po nekoliko decenija, sekira praktično nema alternative, naročito kada je reč o dužem boravku u prirodi.

Apsolutni lider bogate ponude

U prošlom broju „Kalibra“ predstavljen je SEAL Strike, ovogodišnji novitet među fiksnim noževima. Iako po formi podseća na službene SEAL noževe, novi model je pokušaj da se korisnicima sa skromnijim potrebama, ponudi univerzalan nož za kampovanje, lov, ronjenje, službenu upotrebu ili neku drugu aktivnost u prirodi, a cena je 127 dolara.

Oni koji od noža ne traže da bude više od alatke za sečenje, mogu po ceni od 57 dolara dobiti nož sa sečivom od kineskog nerđajućeg čelika 8Cr13MoV, po formi veoma bliskom proslavljenom mornaričkom KA BAR nožu iz Drugog Svetskog rata.
Nasuprot ovom modelu pune veličIne, stoji kompaktni Instict sa sečivom od 6 cm i pljosnatom drškom od ohrapavljenok G-10. Namena ovog noža sa cenom od 45 dolara je celodnevno nošenje, a s obzirom na full-tang konstrukciju, izdržaće i veoma grubu uptrebu.

Za ozbiljne poslove koji traže veće naprezanje korisnika i sečiva, SOG je pripremio model Creed sa vrlo prepoznatljivom i privlačnom siluetom. Veliko, masivno sečivo koje se širi pri vrhu, ima izražen, zakrivljen trbuh i centar mase pomeren unapred, tako da vrlo efikasno seče u zamahu, a zahvaljući dugom, zakrivljenom rezu podjednako je efikasan i u sečenju povlačenjem. Dobra futrola od cordure i pristojna završna obrada opravdavaju cenu od 260 dolara, jedini minus je sečivo od AUS-8 umesto VG-10 čelika.

Na kraju „perjanica“ ponude je model Forge sa elegantno profilisanim sečivom u obliku izduženog slova „S“ izrađeno od san mai laminata sa jezgrom od čelika VG-10. Pri vrhu bočnih strana sečiva vidljivi su nepravilni tragovi, a ime modela sa značenjem „kovan“, upućuje da su to tragovi kovačkog čekića. Upadljivi japanski ideogrami i činjenica da je nož izrađen u Sekiju, centru japanske nožarske industrije, trebalo bi da opravdaju cenu od 370 dolara. Ali“ Tragovi na laminatu nisu nastali od kovanja, već su utisnuti valjanjem, poput ornamenata pa ne samo da ne predstavljaju pokazatelj kvalitetnog ručnog rada, već su smetnja u presecanju ukoliko hrapava površina dođe u kontakt sa materijalom. Profil sečiva je plitko, konkavno brušen, što nije najsrećnije rešenje, a sintetička obloga drške koja imitira površinsku strukturu drveta deluje patetično. Futrola od kože sumnjivog kvaliteta sa umetkom od vezene svile primerenija je indijskoj uličnoj „umetnosti“ nego srednjevekovnom Japanu. Zaista šteta, jer je sečivo od kvalitetnog materijala, nož je dobro balansiran, sa vrhom postavljenim blizu centra sečiva što olakšava precizno ubadanje, a veličina je više nego dovoljna za bilo kakav posao, dok blago zakrivljena linija reza olakšava presecanje. Jednostavna futrola, glatka površina drške i stranice sečiva, ovom nožu dodale bi više na upotrebnoj vrednosti, a izostao bi utisak jeftinog kiča. Ali i poznati proizvođači imaju pravo na grešku. Nadamo se da će bar neke ispraviti naredne godine, kada Kompanija slavi svoj 30. rođendan.

Šumska alatka

SOG Backcountry je sekira sa glavom klasične forme, ali sa drškom od polimera u čijoj se šupljini krije prilično dugačka testera sa kombinovanim zubima, koji bi trebalo da joj pomognu u sečenju suvog, tvrdog drveta, kao i svežih, zeljastih grana. Prilično sam skeptičan po pitanju uspešnosti ovog koncepta, ali svakako je zanimljiv pokušaj po ceni od 95 dolara. Za one koji bi da u sekiri objedine šumsku alatku i oružje za blisku borbu, postoji Woodoo Hawk koji košta 75 dolara.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: SOG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još