Set po izboru korisnika spakovan u torbicu kompaktnih dimenzija, Foto: “Niebling”
Ninoslav Trifunović

Pribor za čišćenje BoreBlitz

Kada je reč o vatrenom oružju, postoje stvari koje su krajnje nepopularne, barem kod Srba i to sa obe strane Drine. Na apsolutno prvom mestu bio bi porez na oružje. E sada, nismo baš sigurni koje bi mesto zauzelo čišćenje oružja, ali smo ubeđeni da bi, u svakom slučaju, zauzelo visoku poziciju.  Uglavnom, uskoro počinje IPSC liga Srbije, a uz veštinu strelca, poene na takmičenjima donosi i dobro održavano oružje.

Ako su dobri za NATO…

Ipak, proizvođači pribora za čišćenje i sredstava za održavanje „higijene“ oružja svojski se trude da ova aktivnost bude što manje komplikovana i smarajuća, a njihovi proizvodi što bolji, kompaktniji, jednostavniji za upotrebu i svestraniji. Takav je slučaj i sa proizvodima nemačke kompanije “Niebling”.

 

Set po izboru korisnika spakovan u torbicu kompaktnih dimenzija, Foto: “Niebling”
Set po izboru korisnika spakovan u torbicu kompaktnih dimenzija, Foto: “Niebling”

Iskreno govoreći, nismo čuli za nju od ranije,  dok na jednom sajmu u Nirnbergu nismo videli da dele štand sa čuvenim “Balistolom”.
Tako smo saznali da su oni dugogodišnji saradnici i da već odavno njihove proizvode koriste vojnici u nekoliko NATO zemalja, kao standardni deo opreme. Ubrzo smo otkrili i zašto je to tako. Na primer, četkice za čišćenje cevi bi se u najmanju ruku mogle opisati kao prvoklasne. Iako smo imali priliku da isprobamo četkice raznih svetskih proizvođača, “Nieblingove” su se zasad pokazale najboljim. Možda je razlog u tome što nemački proizvođač kao materijal za izradu koristi bronzu, a ne mesing kao ostali.

Terenski kompleti

Kompleti za čišćenje oužja na terenu interesantni su svima koji oružje koriste u terenskim uslovima, poput lovaca I IPSC strelaca. Kako je modularnost glavna “fora” ovih dana, proizvođači se trude da korisnicima omoguće da sastave svoj komplet, odnosno da odaberu komponente za koje misle da im najviše odgovaraju.

Kompleti za čišćenje oružja na terenu Foto: “Niebling”
Kompleti za čišćenje oružja na terenu Foto: “Niebling”

I sve to dolazi u torbicama prikladnih dimenzija, tako da ih je moguće nositi u kargo džepu na pantalonama ili ruksaku, a omogućavaju kvalitetnu negu oružja, što je i najbitnija osobina.

Sunđeri za blistavu cev

BoreBlitz ne možemo nazvati potpuno revolucionarnim, jer na tržištu postoje brojni modeli “zmije” za čišćenje cevi. Ovaj proizvod nema mesingane četkice za čišćenje žlebova. Nemci su se odlučili da unutar „zmije“ (i to na dva mesta) ušiju sunđerčiće i kuglice od vulkanizovane gume odgovarajućeg prečnika, za svaki kalibar ponaosob.

Standardni deo opreme vojnika u nekoliko NATO zemalja, Foto: “Niebling”
Standardni deo opreme vojnika u nekoliko NATO zemalja, Foto: “Niebling”

Na taj način se tekstil ravnomerno tare o zidove cevi, te dobija najefikasniji način čišćenja polja i žlebova.
Sama upotreba je vrlo jednostavna. Konopčić sa mesinganim tegom, na kojem je upisan kalibar za koji je dati BoreBlitz namenjen, provučemo kroz cev. Na sunđerčiće nanesemo sredstvo za čišćenje, po našem izboru, pri čemu nema potrebe za škrtarenjem. Takođe, moguće je da na prvi sunđer nanesemo solvent za čišćenje, a na poslednju nanesemo sredstvo za neutralizaciju i zaštitu.

Prvoklasne četkice za čišćenje cevi napravljene od bronze, Foto: “Nibling”
Prvoklasne četkice za čišćenje cevi napravljene od bronze, Foto: “Nibling”

Sve ovo je izbor samog korisnika, jer bi trebalo da on najbolje poznaje stanje svog oružja i potreban nivo nege. Na kraju “zmije” se nalazi mala petlja, koja omogućava da po potrebi namestimo pamučne krpice, u slučaju da je cev značajnije zaprljana. Provučeni konopčić sa tegom nekoliko puta namotamo na plastičnu ručku koja dolazi u kompletu i jednostavno povučemo. Celu operaciju ponovimo, po potrebi, sve dok ne dobijemo čistu cev. Zaista, jednostavnije ne može.

Ninoslav TRIFUNOVIĆ
Foto: “Niebling”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još