Rez dug četiri decenije

Kompanija na čijim noževima stoji duhovit natpis „Golden, Kolorado (planeta) Zemlja“ u jubilarnoj 40. godini od osnivanja za katalog 2016. spremila je više od dvadeset sjanih noviteta. Neke od njih ekskluzivno ćemo predstaviti ovde, zajedno sa drugim interesantnim modelima…

Elementarna alatka kao što je nož predstavlja sveprisutan predmet u našem okruženju, bez obzira na istorijski period ili tehnološki nivo društva. Posledično, tu je i ogroman broj proizvođača u najširem rasponu kvaliteta. Već i činjenica da je neki od njih poznat u celom svetu predstavlja izuzetan uspeh, ali mala porodična kompanija osnovana 1976. godine, za kratko vreme prerasla je lokalne okvire i postala vodeći brend u proizvodnji preklopnih noževa. Da, bilo gde u svetu dovoljno je reći „Spyderco“ pa da svima bude jasno o čemu je reč.

Bradley Bowie

Kompanija na čijim noževima stoji duhovit natpis „Golden, Kolorado (planeta) Zemlja“ u jubilarnoj 40. godini od osnivanja za katalog 2016. spremila je više od dvadeset sjanih noviteta. Neke od njih ekskluzivno ćemo predstaviti ovde, zajedno sa drugim interesantnim modelima. Oblast u kojoj je „Spyderco“ neprikosnoven su preklopni noževi, ali postoje i fiksni noževi visokog kvaliteta i upotrebljivosti nastali u pogonima kompanije, najčešće kao rezultat saradnje sa poznatim nožarima. Ovi noževi iz custom collaboration kategorije predstavljaju dobar izbor, jer u najvećem broju slučajeva nude u praksi dokazan i funkcionalno osmišljen dizajn, za deo cene koju bi inače platili nekom afirmisanom majstoru.

Sa potpisom iskusnih profesionalaca

Prvi među njima je Bowie srednje veličine, delo Gaylea Bradleya bivšeg šampiona u cutting challenge disciplinama. Sečivo dužine 130 mm sa izraženim trbuhom pri vrhu, potpuno ravno brušeno izrađeno je od novog alatnog čelika ekstremnih performansi. Reč je o 4 mm debelom materijalu PSF27, dobijenom još uvek pionirskom tehnologijom legiranja komponenata u obliku spreja. Na taj način se najravnomernije mešaju sirovine u peći za topljenje, a rezultat je super fina, sitnozrna struktura sa odličnim mehaničkim osobinama. Pritom, otpornost novog čelika na spoljašnje uticaje blizu je standardnim nerđajućim čelicima serije 400. Masa od 218 grama i čvrsta furola od boltarona, čine ga upotrebljivim u većini situacija, naravno ako cena od 430 dolara nije ograničenje.

Spyderco Sprig
Spyderco Sprig

Poznati prirodnjak i nožar iz S. Karoline, Phil Wilson ovoga puta nudi adaptaciju jednog od svojih bestselera. Novi Spyderco Sprig je lagan (oko 115 g) nož za obradu lovine, iz kategorije bird and trout (ptica i pastrmka), dakle za delikatne i precizne rezove. Dizajn se u dobroj meri oslanja na rešenja izvrsnog modela South Fork. Tanko, 107 mm dugo sečivo od čelika CPM S90V, nudi odlične performanse i dugotrajno držanje oštrice, sa finim vrhom postavljenim blizu ose sečiva. Dobro oblikovana drška sa integrisanim štitnikom za prste, osigurava bezbedno rukovanje uz minimum zamaranja i tokom dužeg rada sa nožem. Cena još nije objavljena, ali neće biti niža od 300 dolara.

Fiksni nož od koga se najviše očekuje nastao je modifikacijom modela Bushcraft. Dizajnirao ga je ekspert za boravak u prirodi Chris Claycomb, novi nož sa imenom Proficient namenjen je, pre svega, iskusnijim korisnicima verziranim u upotrebi tankog, efikasnog sečiva povećane tvrdoće. Oblik sledi klasična rešenja tzv. engleske škole univerzalnih noževa za terensku upotrebu, ali za razliku od bazičnog modela, sečivo Proficienta je ravno brušeno celom širinom, uz veoma tanku oštricu iznad reza. To povećava efikasnost, ali i osetljivost na bočno opterećenje, a time i verovatnoću da dođe do oštećenja i krzanja materijala na reznom delu. Nije samo sečivo od hi-tech materijala i drška je od debelog komada carbon-fibera, tako da ovaj nož ima masu od 178 grama, a duboka kožna futrola je ustupak tradiciji. Ipak, cena od 490 dolara sigurno će odvratiti mnoge potencijalne kupce.

Proficient
Proficient za iskusne korisnike

A šta reći za cenu od 540 dolara kolko u predprodaji košta model Mamba? Reč je o nožu koji su mnogi specijalizovani časopisi već okitili pridevom „najnapredniji fabrički folder svih vremena“. Ovaj upečatljivi, veliki nož nastao je udruživanjem majstorskog umeća Walthera Brenda, koga smatraju jednim od najboljih živih majstora za borbene noževe, inovativnih ideja koje donosi Joel Pirela i vrhunske serijske proizvodnje „Spyderco“ pogona na Taiwanu. Masivno sečivo dugo 96 mm sa izvijenim vrhom izrađeno od CPM S30V, kome je kontrastni finiš sa titanijum karbonitridom (TiCN) samo estetski dodatak, debelo je 4,5 mm što je dovoljno i za fiksni nož namenjen teškim radovima. Lajneri su od titanijuma, a stranice drške od trodimenziolnalno oblikovanog kompozita sa ugljeničnim vlaknima. Glatko otvaranje uz pomoć tzv. flippera pomaže sistem kugličnih ležaja, a snaga liner-lock brave dostojna je bankarske kase. Posledica ovakvih rešenja je solidna masa od 184 grama. U mnogo čemu preteran, ovaj folder je svakako visoko efikasno oružje za borbu u neposrednom kontaktu, a ne može mu se osporiti ni univerzalnost (u određenoj meri), kao ni izuzetna estetska rešenja, što je uz sjajan „pedigre“ dovoljno da postane želja mnogih kolekcionara.

Iako već nekoliko godina sarađuje sa kompanijom „Lionsteel“ koja je prva počela trend foldera sa integralnom drškom, „Spyderco“ je prvi svoj nož ovog tipa, napravio u saradnji sa njujorškim custom majstorom Peterom Rassentiem. Model Nirvana ima prepoznatljiv profil sečiva sa karakterističnom rupom za otvaranje, ali specifičnost je drška napravljena od jednog komada titanijumske legure sa RIL (Reeve Integral Lock) bravom i šarama koje podsećaju na slomljeno staklo.

 

Spyderco Nirvana
Spyderco Nirvana

Oblik i dimenzije drške su istovremeno elegantni i udobni, sa udubljenjima na pravim mestima što doprinosi sigurnom hvatu. Sečivo od CPM S90V dugo 95 mm, u zoni kod drške ima nazubljena leđa za oslonac palca, a finiširano je kiselinom što mu je dalo lepu, mat-sivu boju, koja se savršeno slaže sa titanijumskim rukohvatom. Cena od 720 dolara jeste basnoslovna, ali je i dalje dvostruko niža od Rassenti unikata, koji ni po jednoj osobini nisu u prednosti nad ovim Spydercom.

Skladne linije

Mladi nožar Brad Southard poznat je po flipper-folderima jedinstvenog izgleda, sa relativno uskim drop-point sečivom koje se lako otvara pritiskom kažiprsta na ispust u bazi, što istovremeno služi kao štitnik kada je sečivo u otvorenom položaju. Ove godine model Positron predstavlja serijsku verziju custom foldera iz serije Ion. Ravno brušeno, 77 mm dugo sečivo od CPM S30V, spakovano je u trodimenzionalno oblikovanu carbon-fiber dršku, u koju su precizno uklopljeni skeletizovani lajneri od nerđajućeg čelika. Ova olakšanja donela su masu od samo 74 grama za folder srednjeg formata, učinivši ga time veoma dobrim izborom za svakodnevno nošenje i upotrebu, iako sa cenom od 280 dolara prevazilazi prosečan budžet za Spyderco EDC foldere.

Positron
EDC folder Positron

Pominjani Gayle Bredley za devizu ima skraćenicu CQI (Constant Quality Improvement), što znači stalno unapređenje kvaliteta. Ovoga puta, to se odnosi na Bredley Folder 2 koji je dobio tanje, profinjenije linije i poboljšanu ergonomiju drške sa stranicama od carbon-fibera i lajnerima od nerđajućeg čelika. Budući da je reč o radnom nožu, 91 mm dugo sečivo izrađeno je od 3 mm debelog alatnog čelika CPM M4. Nož je težak 125 grama i košta 230 dolara, a za taj novac i u okviru matične kuće postoje alternativni modeli, što nikako ne umanjuje kvalitete ovog noža.

Radni folder Myrtle
Radni folder Myrtle

U kategoriji radnih foldera nezaobilazan je Myrtle, koga je osmislio belgijski majstor Filip de Leeuw. Estestki posmatrano to je lep, skladan nož sa drškom izarđenom od kombinacije titanijuma i ugljeničnih vlakana, integralnom side-lock bravom i skeletizovanim titanijumskim lajnerima. Ali najzanimljivija je forma sečiva. Drop-point vrh u kombinaciji sa ravno brušenim sečivom u obliku lista, pri samom vrhu ima rez sa diskretnom, nadole povijenom kukom. Ovo rešenje pun smisao dobija pri dugim „krojačkim“ rezovima povlačenjem, gde se traži preciznost u jednom glatkom, neprekidnom pokretu. Upravo tu je Myrtle nenadmašan, a njegovo 94 mm dugo sečivo od CPM S30V pokazuje svoj potencijal, ali debljina od 4 mm daje nožu 145 grama. Cena je 360 dolara.

„Mačevalački hvat“

Kanađanin Brian Tighe svetski je poznat po dramatičnom, skoro skulpturalnom dizajnu svojih noževa. Ni model Spyderco Stick nije izuzetak. Stranice drške od titanijumske legure pažljivo su izdubljene, tako da vizuelno prate zakrivljeni oblik sečiva, a sa desne strane je uklopljena R.I.L. brava. Ovaj estetski moment ima puno opravdanje kada se nož uzme u šake, jer se svako udubljenje i izbočina drške savršeno uklapaju sa površinom dlana, pa hladni metal deluje iznenađujuće prijatno na dodir. Sečivo od 3,5 mm debelog CPM S90V po obliku blisko orijentalnim sabljama, dugo je 99 mm i odlično je balansirano, pa je težište noža u udubljenju gde se postavlja kažiprst. Masa je 171 gram, a cena vrtoglavih 480 dolara.

Stick
Stick

Dugogodišnji stručni konsultant i stalni član Spyderco tima je Michael Janich, instruktor borilačkih veština, ekspert za samoodbranu i uz to „naše gore list“ tj. poreklom iz Srbije. Njegovi saveti pri koncipiranju taktičkih noževa uvek se uvažavaju, a osim zajedničkih projekata sam je dizajnirao nekoliko modela. Folder Yojimbo 2 je zanimljiv spoj tradicionalne, japanske kiridashi forme radnih noževa, sa (na zapadu tzv. warncliffe) sečivom oborenog vrha, u ravni sa rezom i modernog taktičkog foldera.

Folder Yojimbo 2 ima i fiksnu varijantu
Folder Yojimbo 2 ima i fiksnu varijantu

Ovaj nož ima i svoju fiksnu verziju nazvanu Ronin, što govori o uspešnom dizajnu, iako moje shvatanje estetike stoji na suprotnom stanovištu. Ipak, sa funkcionalne strane, jedina zamerka može biti konkavno brušenje sečiva do polovine visine, ali to i tako nije presudna osobina za taktički nož. Kao žilet oštro sečivo dugo 79 mm, masa od 112 grama i pouzdan compression lock mehanizam ulivaju poverenje. Drška ima idealan oblik za tzv. „mačevalački hvat“ koji se pretežno i koristi u borbi, pa je Yojimbo 2 po ceni od 198 dolara čest izbor policajaca, ali i civila naklonjenih taktičkim folderima.

Titanijumska drška

Čuveni danski nožari Jens Anso i Jesper Voxnaes, pre nekoliko godina su u saradnji sa „Spydercom“ osmislili folder koji se uklapao u stroge danske propise o noževima. Zabranjena su sečiva koja mogu da se otvore jednom rukom, kao i bravljenje u otvorenom položaju, pa je tako nastao kompaktan i lagan model Pingo sa 59 mm dugim, blago zakrivljenim i širokim sečivom oborenog vrha. Ove godine, za jubilej kompanije Pingo je dobio verziju sa pažljivo izrađenom, luksuzno finiširanom titanijumskom drškom i sečivom od premium elmax čelika. Ekskluzivnost podvlači plavo anodizirani amblem kompanije u vidu pauka, ali i cena od 330 dolara. Lično, radije bih platio 85 dolara za standarni Pingo sa polimerskim rukohvatom, ali raspravljanje o ukusima je besmisleno, zar ne?

Kompaktan, lagan i luksuzan Pingo
Kompaktan, lagan i luksuzan Pingo

Posle tragedije od 11. septembra 2001. godine, Uprava za bezbednost saobraćaja (TSA) zabranila je unošenje bilo kakvog noža u avione, na svim aerodromima u SAD. Početkom 2013. najavljeno je da će ponovo biti odobren ulazak sa noževima koji ispunjavaju strogo propisane uslove TSA. Iako je ova inicijativa ubrzo povučena iz procedure „Spyderco“ je odmah reagovao, ponudivši tržištu praktičan i neobičan nož. Tako je nastao model Roadie sa 53 mm dugim sečivom od čelika N690Co i masom od samo 28 grama! Prošireni vrh sa kružnim udubljenjem omogućava otvaranje (uz obavezno korišćenje obe ruke), a sečivo bez mehanizma za zabravljivanje u otvorenom položaju zadržava opruga. Glatka drška sa udubljenjem za kažiprst u donjem prednjem delu, izrađena je od brizganog polimera i nudi se u četiri boje, što bi trebalo da bude dovoljno za svačiji ukus. Ovaj nožić je iznenađujuće sposobna alatka, ako se uzme u obzir njegova veličina, iako je cena od 80 dolara doprinela da splasne polet mnogih potencijalnih vlasnika.

Roadie po TSA propisima
Roadie po TSA propisima

Za navršene četiri decenije u poslu, „Spyderco“ je ponudio mnoštvo kvalitetnih i privlačnih modela, što uz već postojeću paletu proizvoda pokazuje da legendarna kompanija ne posustaje, već punom parom nastavlja na zacrtanom putu. A to su inteligentan dizajn, visok kvalitet i odgovor na zahteve korisnika. Sigurno je da sa ovakvim pristupom poslu uspeh neće izostati.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Spyderco“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još