Rastislav LAZIĆ

Satelitski telefon Iridium Extreme

Ako se ikada nađete u opasnosti na nepristupačnom mestu, jednim pritiskom namenskog, programabilnog SOS dugmeta možete pozvati pomoć bilo gde u svetu.
Do pre deceniju-dve, individualna oprema za satelitsku komunikaciju bila je veoma skupa i dostupna uglavnom učesnicima skupih ekspedicija, poslovnim ljudima i specijalnim jedinicama. U međuvremenu, tehnika je postala jeftinija, pouzdanija i lakša, pa telefonski poziv sa bilo koje tačke na planeti više nije nedostupan prosečnom čoveku.

Kompaktan uređaj velikih mogućnosti, foto: “Iridium”
Kompaktan uređaj velikih mogućnosti, foto: “Iridium”

Za duži boravak daleko od civilizacije satelitski telefon predstavlja mudru investiciju. Planinari, mornari, lovci, paraglajderi i svi ostali kojima neplanirano može zatrebati pomoć, odavno pribavljaju ove uređaje. Kompanija “Iridium” nudi svoj kompaktni model Extreme u nekoliko verzija.
Uz autonomiju od 30-50 sati na sted-baj režimu i 4-6 sati razgovora sa jednim punjenjem baterije, pruža dodatnu sigurnost u svakoj avanturi, a može da šalje i prima SMS.

Satelitski telefon za sve uslove, foto: “Iridium”
Satelitski telefon za sve uslove, foto: “Iridium”

Izrađen je po vojnim standardima, tako da je veoma je robustan, otporan na prašinu, udarce i vodonepropusan. Težak je samo 240 grama, prilagođen upotrebi pri jakom vetru, na moru ili niskim temperaturama. Iridium Extreme ima i SOS tatser za slučaj opasnosti, koji automatski obaveštava non-stop dežurni centar GEOS Emergency Monitorig, šaljući GPS koordinate, a povezan je i sa Google Maping servisom.
Prodaje se sa “ful” opremom koja podrazumeva: putni punjač sa međunarodnim adapterima, auto punjač, USB kabl za prenos podataka, ispravljače dodatne opreme (2Ks), magnetnu antenu za nosač na vozilu sa kablom, hends-fri slušalica sa mikrofonom, uputstvo za upotrebu I dopadljivu kožnu torbicu.

Iridium Extreme u radnom okruženju, foto: “Iridium”
Iridium Extreme u radnom okruženju, foto: “Iridium”

Sa cenom od nešto iznad 1000 evra nije jeftin, ali to je tek upola više od novih smartfon uređaja ili dvostruko jeftinije od dobrog optičkog nišana, a u slučaju nevolje može da spasi život ne samo pojedincu već čitavoj grupi.

Rastislav LAZIĆ

foto: “Iridium”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još