Ninoslav Trifunović

Čeone svetiljke

Noć provedena u prirodi može biti prijatno ili vrlo neprijatno iskustvo, u zavisnosti od okolnosti. Ukoliko smo sve dobro isplanirali i pripremili sve što je potrebno, pa još imamo i prijatno društvo, zaista je malo razloga da ne uživamo.
Jedna od stvari o kojoj bi apsolutno trebalioda razmišljamo, pogotovo ukoliko planiramo noćenje je osvetljenje. Postoji nekoliko koncepcija i svaka je u redu ukoliko ispunjava postavljene ciljeve.
Ipak, s obzirom na razvoj CREE dioda, smanjenu potrošnju baterija i čitav niz modova, smatramo da su ove baterijske lampe najbolja opcija.
Verovatno najzgodnije od svih rešenja su naglavne/čeone lampe. Dve glavne prednosti su što vam ostaju slobodne ruke i to što je svetlo upereno uvek tamo gde gledate. Ovo su izuzetno bitne osobine koje vam, u principu ni jedan drugi koncept nije u stanju da pruži. Kada u tri sata po ponoći morate da ustanete i donesete još drva (loša procena koja se dešava iznenađujuće često) bićete zahvalni jer imate obe ruke na raspolaganju, a ne samo jednu. Pri tome, svetlo je uvek ispred vas, a ne sa strane tako da nema senki koji vam ograničavaju vidno polje i uočavanje važnih detalja.
Zbog velike potrošnje električne energije, svojevremeno su čeone lampe bile prilično nepraktične, sem za pojedine profile korisnika poput speleologa. Ipak, savremeni modeli su i više nego zadovoljavajućih karakteristika i po snazi i po potrošnji. Čak i najjeftiniji kineski modeli po ovom pitanju ne zaostaju puno za najskupljim svetskim modelima i dovoljni su za većinu situacija. Ipak, kada govorimo o mehaničkoj robusnosti, vodootpornosti i vodonepropusnosti zaostaju za skupljim rešenjima. S obzirom da su ovo bitne osobine, nekada nije zgorega kupiti skuplji proizvod da bi se nabavilo kvalitetnije rešenje. Na primer, na jednom upoređivanju Petzlovog model Tactikka XP sa drugom lampom, nabavljenom preko Aliexpressa i oko 10x manjom cenom, lampa iz Francuske nije imala nikakve prednosti, barem kada se govori o osvetljenju.
S druge strane, prilikom testiranja robusnosti, “kinez” je omanuo već na samom početku. Test je bio simulacija dobacivanja lampe nespretnom kolegi koji bi je pri tom ispustio. Posle dva ispuštanja, lampa je prestala da radi dok je Petzl pretrpio priličan broj “ispadanja” i posle nekoliko godina od tada i dalje predstavlja standardni deo autorove opreme. Znači, nekada ima smisla odvojiti više novca.

Ninoslav Trifunović
foto: “Ledlenser”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još