Takmičari od čelika

Svaki boravak u prirodi, koristim da u praksi uporedim nekoliko različitih modela fiksnih noževa kompaktnog formata. Izabrao sam sedam modela poznatih proizvođača i sve to vreme držim ih u pregradi ranca, tako da je lako porediti ih u obavljanju istih poslova

Učesnici testa u futrolama
Učesnici testa u futrolama

To, doduše, ima svoju cenu u vidu pomalo čudnih pogleda okoline i toga što me prepoznaju kao “onog sa noževima” ali je svakako zabavno. Na početku, planirao sam da to bude uporedni test, gde bi se u roku od nekoliko meseci sagledale prednosti i eventualni nedostaci svakog noža i na osnovu toga odredio bi se pobednik – najbolji nož. Ali… Na kraju, testiranje je potrajalo znatno duže, a odluka o tome koji nož je najbolji, nije postala lakša. Zato ću preneti svoje utiske, a na vama je da u skladu sa svojim potrebama, izaberete sopstvenog favorita. Osnovni kriterijum za izbor modela bile su kompaktne dimenzije koje neće smetati pri celodnevnom nošenju. Naravno, podrazumeva se da će takav nož zadržati sposobnost za obavljanje širokog spektra zadataka, pa se dužina sečiva kreće u rasponu od 70 do 130 mm. Neki od ovih noževa mogu da se klasifikuju kao lovački, drugi su taktički tj. borbeni, neki radni, a nekima je osnovna namena tzv. preživljavanje i boravak u prirodi. Ipak, svaki od predstavljenih modela radio je sa više ili manje uspeha, sve ono što se tražilo i od drugih noževa.

Lepi i efikasni
Lepi i efikasni

U proteklom periodu, ovi noževi su lepo poslužili za spremanje hrane u kuhinji ili u prirodi, ali i za obradu ulovljene divljači, pripremu potpale, obradu drveta, sečenje različitih vrsta konopca, tekstila i sintetičkih materijala, kao i za sitne popravke i rad u kampu.

Moji utisci…

Fantoni C.U.T. – je dizajnirao ruski majstor Dimitrij Sinkevič, a proizvodi ga porodična kompanija “Fantoni” iz gradića Maniago, koji važi za italijansku “prestonicu noževa”. Nož je nazvan C.U.T. (Contrast Utility Tactical). Nisam siguran šta to ustvari znači, ali nož je izvanredan primer praktične alatke sa privlačnom estetikom. Sečivo ima zakrivljenu formu koja očito ima veze sa klasičnim noževima evropskog istoka, ali čiste, mestimično uglaste linije precizno brušenih površina, daju mu moderan, dinamičan izgled. Za pohvalu je umerena debljina sečiva, koja uz visoko brušenje daje vrlo efikasnu oštricu sa tankim vrhom podesnim za precizne radove, dok je rez neprekidno zakrivljen celom dužinom.

Testirani noževi na okupu: Spyderco, SOG, Spartan Blades, Fantoni, Eichkorth, BRKT i Fallkniven
Testirani noževi na okupu: Spyderco, SOG, Spartan Blades, Fantoni, Eichkorth, BRKT i Fallkniven

Sjajno seče svaki materijal i lako se kontorliše. Diskretno ohrapljevna površina drške od G-10 pomaže da šaka ne klizi, bez obzira na vrstu hvata. Tome pomažu i nazubljene sekcije na usadniku i leđima sečiva, koje nisu agresivne poput testere, već prijatno zaobljene. Kraj usadnika viri iz drške, a njegov trouglasti oblik je lepo uklopljen sa otvorom za provlačenje kanapa. Dobra ergonomska rešenja dozvoljavaju dugotrajan rad bez zamora ili žuljeva, a ugao sečiva u odnosu na dršku je takav da se nož lako koristi za sečenje na kuhinjskij dasci.
Futrola je izrađena od jednog komada kvalitetnog goveđeg boksa, spojenog lepljenjem i dvostrukim šivenjem. Duboka je i čvrsta pa sigurno drži nož, a nije potrebna druga ruka za manipulaciju nekakvim sistemom za zakopčavanje. Ali, meni se čini da je najveća prednost ovog noža izvanredna termička obrada. To, doduše, ne treba da čudi, jer vlasnik firme, gospodin Renzo Fantoni je vrhunski inženjer, koji je veći deo radnog veka proveo izrađujući turbine. Po mom mišljenju, model C.U.T. je jedan od najboljih noževa ovog formata dostupnih na tržištu.

Diskretno nošenje

Spartan Blades Phrike – zamišljen je kao kompaktan borbeni nož namenjen profesionalcima, koji cene malu masu i visok opšti kvaltet izrade. Vlasnici firme imaju višedecenijsko vojničko iskustvo u U.S. Army Special Forces (poznati kao “Zelene beretke”), koje očito ima uticaja i na dizajnerska rešenja njihovih noževa. Ovaj nož je imenjak starogrčke boginje užasa i zamišeljen je, pre svega, kao borbeno sečivo za diskretno celodnevno nošenje. Definitivno je nož za kojim sam najčešće posezao kada je trebalo poneti samo jedno sečivo. Veoma lagan, tanak, dobro oblikovan nož, podesan je za većinu uobičajenih poslova. Ali, postoji i jedno ograničenje. Zbog uske i tanke drške, radovi u tvrdom materijalu kao što je drvo, koji zahtevaju veći pritisak na sečivo, za kratko vreme postanu prilično neprijatni.

Phrike ima udobno obrađene ivice i uzak profil
Phrike ima udobno obrađene ivice i uzak profil

Ipak, sve ivice su pažljivo obrušene, čime su eliminisani oštri uglovi i upotreba je mnogo udobnija. Stranice drške su po nekoliko milimetara manje od dimenzija usadnika, a brušenje sečiva je tzv. saber grind, na sreću, sa prilično visokim stranama, pa je ugao oštrenja dovoljno mali za efisaksno zasecanje. Sa gornje strane je lažna oštrica koja ojačava vrh, a sam nož je dovoljno snažan da podnese batoning, tj. udaranje po leđima sečiva, da bi se presekao neki tvrđi komad materijala. Oštrica traje zadovoljavajuće dugo a fini, mat-crni finiš je iznenađujuće otporan. I nakon sečenja tvrdog drveta i gipsanih ploča, dovoljno je naprskati je sa WD-40 i obrisati, pa da opet bude kao nova. Futrola od kvalitetnog najlona, ima čvrst uložak i sistem za vezivanje za druge delove opreme. Uz doplatu se može dobiti verzija od kydexa, koja svakako predstavlja bolje rešenje. Phrike se dokazao kao veoma upotrebljiv i kvalitetan nož.

Brije bez greške

Spyderco Enuff – je najkompaktniji među testiranim noževima i oštrica mu je najkraća. Duhovito odabrano ime izgovara se isto kao reč sa značenjem “dovoljno”, što upućuje na to da je Enuff dovaljan za obavljanje većine poslova, bez obzira na njegovu deminutivnu veličinu. A ovaj nož stvarno jeste dovoljan i prijatno me je iznenadila njegova univerzalnost. Na prvi pogled deluje pomalo neskladno, sa kratkim, širokim sečivom i drškom pune veličine ali, kvalitet izrade i udobnost pri upotrebi višestruko nadoknade svaku vizuelnu manu. Celom visinom ravno brušeno sečivo sa veoma malim uglom, odlično prodire u svaki materijal i reže skoro bez otpora, a izražen trbuh sa velikom krivinom pomaže u sečenju povlačenjem.

Prijatno me je iznenadila Spydercova univerzalnost
Prijatno me je iznenadila Spydercova univerzalnost

Balans noža je u dršci, pa je odličan za poslove koji u isto vreme zahtevaju preciznost i snagu. Udoban hvat je idealan pa se uz pomoć kratkog sečiva pritiskom palca na nareckanu rampu, dobije snažan oslonac za duboko usecanje. Kratko sečivo koje se sužava pri vrhu je spretno i lako ga kontrolišu čak i početnici. Najbolje se pokazao u kuhinji, ali je bez problema sredio srndaća, razdvajao zglobove i čak presekao kičmu i odvojio glavu. Posle svega, oštrenje nije bilo neophodno. Nož je i dalje mogao da brije! Doduše teško, uz osećaj čupanja, ali je ipak brijao. Oštrenje je lako i ne traje dugo. Najvećim delom ovo je zasluga kvalitetnog čelika koji je i nastao u Japanu, po zahevima nožarske industrije. Iako više nije u svetskom vrhu i dalje pripada kategoriji visokokvalitetnih čelika.

U poređenju sa drugim noževima slične veličine (npr. sa modelom ESSE Izula) Spyderco Enuff ima za nijansu veće dimenzije, primetno veću masu, uprkos olakšanom usadniku i daleko je udobniji za upotrebu. Osim cene, mana mu je futrola od polimera nazvanog boltaron, jer jednostavno ne drži nož dovoljno pouzdano na mestu. Ne, još nijednom nije ispao, čak ni dok sam trčao, ali bez sistema zakopčavanja imam utisak da ću ga svakoga časa izgubiti. Plastična zakačka na futroli je dobro rešenje i odlična je za kačenje na bilo koji deo opreme, ali na žalost nije standardizovana kao Tec-Lok ili Molle sistem. Maleni Enuff je odličan kao kompaktno sečivo za prirodu, ali i za bilo koga kome treba mali, spretan nož za lov ili kućnu upotrebu.

Svestrana alatka

SOG Huntspoint – je sledeći po veličini i deo je ponude iz nove linije lovačkih noževa čuvenog proizvođača, koji je reputaciju stekao izradom vojnih, borbenih noževa. Huntspoint je iskorak u drugom pravcu. Kompaktan nož namenjen lovcima na krupnu divljač nudi dosta dobrih osobina po vrlo prihvatljivoj ceni. Dizajn je jednostavan i efikasan, tako da pruža maksimum u većini poslova, koje lovci obavljaju na terenu. Naravno, nož ove veličine ima i izvesna ograničenja.
Sečivo je ravno brušeno i odlično je za obradu mesa i hrane uopšte, a neće vas razočarati ni u drugim poslovima. Ipak, u odnosu na ostale noževe sa testa, moraćete češće da ga naoštrite. U korenu sečiva je veliki polukružni usek (tzv. choil), tako da se u njega može postaviti kažiprst ako se traži preciznije rezanje. Inače, dužina radnog dela sečiva jednaka je “Spydercovom” modelu Enuff.

 Rad u tvrdom drvetu zahteva dobru oštricu
Rad u tvrdom drvetu zahteva dobru oštricu

Drška je lepo oblikovana, optimalne veličine i sa udobno zaobljenim konturama. Delovi usadnika i leđa sečiva su nareckani na kritičnim mestima da bi pružili sigurniji hvat, ali su i na tim površinama uklonjene oštre ivice. Materijal drške je najlon ojačan staklenim vlaknima sa umecima od meke, otporne gume, pa je i duži rad pravo zadovoljstvo. Kombinacija crne i jarko narandžaste boje deluje privlačno i predstavlja vrlo praktično rešenje, za komad opreme koji ćete možda tražiti pogledom negde u prirodi. Kožna futrola je zadovoljavajuća ali ništa više od toga. Pomalo nespretan način osiguranja noža sa drikerom, zahteva angažovanje obe ruke da biste sigurno zakopčali futrolu. Nova linija SOG lovačkih noževa je ovim modelom dobila privlačan i praktičan alat, koji kvalitetom nadmašuje cenu.

BRKT Sandstorm – oslikava donekle modifikovanu ideju Boba Lovelessa i njegov čuveni chute knife, kompaktan borbeni nož namenjen, pre svega, onima koji se mogu naći izdvojeni, u neprijateljskom okruženju. Ova “Peščana oluja” je više alat nego oružje i to mu svakako dodaje na vrednosti. Smanjenje dimenzija štitnika za prste, nije umanjilo funkcionalnost ovog dela, ali je nož time postao lakši za upotrebu na ravnim površinama. Meni je donekle zasmetala glatka površina inače odlično oblikovane drške, koja je pomalo klizava, kada su ruke mokre ili masne.

 

“Peščana oluja” je više alat nego oružje
“Peščana oluja” je više alat nego oružje

Geometrija sečiva je izvrsna, konveksno brušenje je izvedeno kao za udžbenik a satenski finiš doprinosi luksuznom izgledu noža. Švedski čelik 12C27 je poslednjih godina sasvim neopravdano podcenjen u korist novih, praškastih ”super čelika”. Ovaj materijal se lako oštri, dobro se ponaša pri radu, ne krza se na finoj, tankoj oštrici i lako se održava. Ako ne dozvolite da se potpuno istupi, samo nekoliko prevlačenja preko kožnog “stropa” sa polir pastom učiniće da Sandstorm ponovo brije. Uz nož dolazi futrola od goveđeg boksa u prirodnoj boji, besprekorno urađena u stilu Randallovih modela. Ovaj nož je pravi izbor za one koji bi svestranu alatku umerenih dimenzija i privlačnog klasičnog izgleda.

Drži oštrinu

Eickhorn GEK EDC – ustvari je umanjen model koji je proslavio belgijskog “gurua” za preživljavanje Tonnya Lenartza, a dolazi iz pogona jednog od najvećih svetskih proizvođača vojnih noževa. Izvorno namenjen boravku u prirodi, originalni GEK (German Expedition Knife), smanjen je na veličinu prihvatljivu za svakodnevno nošenje EDC (Every Dau Carry). To je integralni nož izrađen od jednog komada alatnog čelika bohler K-110, po osobinama i sastavu veoma sličnog poznatom američkom D-2. Drška je formirana oblikovanjem usadnika sa dve velike izrezane površine, čime je znatno smanjena masa noža. Sa obe strane drške zavrtnjima su pričvršćene ohrapavljene pločice od crnog G-10, koje oblikom prate otvore u dršci. Iskreno, hvat bi mogao (i trebalo) biti udobniji. Urezi za oslonac palca i korena dlana mogli su biti sitniji i plići.

Sposobni za ozbiljne radove - GEC EDC, Fantoni i Phrike
Sposobni za ozbiljne radove – GEC EDC, Fantoni i Phrike

Oblik noža prati formu veće verzije, pa se tako sa gornje strane sečiva nalazi prilično dugačka lažna oštrica bez prave svrhe, osim da olakša ubadanje. Sečivo je prilično debelo i sigurno je moglo biti tanje i lakše, uz bolje performanse kod presecanja, ali aktuelni trend je da noževi za boravak u prirodi budi što robustniji, gotovo neuništivi. Uz karakteristično brušenje, time je donekle žrtvovana efikasnost. Finiš sečiva je fini “stone wash” pa je dobijena za nekoliko nijansi tamnija siva boja, u odnosu na goli čelik. Izgleda daleko privlačnije od onih crnih tactical premaza, a jednako dobro štiti od korozije. Pošto K-110 nije nerđajući čelik, posle izvesnog vremena, na samo ogoljenom rezu javjalju se male mrlje korozije, koje se lako saniraju oštrenjem i sa par kapi jestivog ulja. Ukoliko dopustite da se nož ozbiljno istupi, trebaće vam strpljenja i vremena da ga ponovo sredite kako treba. Iako, od momenta kada prestane da brije, ovaj čelik drži sasvim pristojnu oštrinu još jako dugo.

Najveća zamerka može se uputiti na račun kožne futrole, koja je bez obzira na kvalitet materijala izuzetno nespretno zamišljena. Praktično je nemoguće vratiti nož i zakopčati futrolu jednom rukom. U svemu ostalom, GEK EDC je tipičan proizvod iz Solingena, pa zato ne čudi i nešto veća cena. Definitivno je kvalitetan komad opreme koji vas neće izneveriti.

Zaslužuje preporuku

Fallkniven S-1 – od 2000, je deo standardne opreme za preživljavanje mornaričkih pilota u SAD. To je jednostavan, vrlo funkcionalan nož od kvalitetnih materijala i bez suvišnih detalja. Po obliku je kopija poznatog i veoma uspelog Cold Steel SRK, ali smanjen toliko da njegovo nošenje ne narušava komfor skučene pilotske kabine, a da pri tome ne gubi na radnim sposobnostima. Kao i veća verzija A-1, ovo je saber grind brušeno sečivo, od laminatnog VG-10 čelika. Moje lično iskustvo sa ovim materijalom na modelu A-1 nije bilo sjano, ali se S-1 veoma dobro pokazao. Moguće da je problem na tom konkretnom primerku bio loša termička obrada ili jednostavno suviše brza traka za oštrenje, koja je pregrejala i otpustila finu oštricu. Na ovom S-1 sve je bilo u najboljem redu. Za pohvalu je konveksno brušenje, iako bi trebalo da bude izvedeno tanje. “Fallkniven” je ovo mnogo bolje odradio na modelu Frey.

Izvrsni noževi “made in USA”
Izvrsni noževi “made in USA”

S-1 je snažan, kompaktan i vrlo sposoban nož koji dopušta grubo rukovanje, pa će tolerisati greške neveštog korisnika. Zaštitni premaz ceracote je mehanički osetljiv, ali osim estetike to nema neki drugi uticaj. Drška od termorun gume je udobna, mada bih ja prednost dao Kratonu. Futrola od kydexa je odlična, sigurna, čvrsta i laka. Prava šteta je što sadašnje serije Fallknivena dobajaju futrole od jeftine livene plastike. Mali „šveđanin“ je dobar izbor za univerzalni nož i iako ne može da se pohvali odnosom cena/kvalitet, zaslužuje preporuku.
Nadamo se da će vam ovaj prikaz biti od pomoći ukoliko tražite odgovarajući univerzalni nož sa fiksnim sečivom.

Tekst i snimci: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još