Test preklopnih noževa (1)

Folderi su korišćeni za najrazličitije aktivnosti. Ukratko, za skoro svaki normalan posao koji vam može pasti na pamet. Evo i naših zapažanja…

Preklopni noževi su u poslednjih nekoliko godina, definitivno, preuzeli veći deo tržišta, potisnuvši čak i donedavno najpopularnije kompaktne fiksne modele.

Za to ima više razloga – od čisto praktičnih koji se tiču komfora celodnevnog nošenja, preko zakonske regulative u većini zapadnih zemalja i estetskih momenata,  sve do zastupljenijih kolekcionara ovih zanimljivih alatki.

Ipak, osnovni razlog za njihovu popularnost je što dobro obavljaju širok dijapazon poslova za koje su namenjeni. „Kalibar“, naravno, prati trendove u ovoj oblasti, tako da vam nudimo uvid u aktuelne novitete.

Poslednjih meseci svakodnevno smo, u ulozi univerzalne alatke, koristili 11 foldera s različitim tehničkim i koncepcijskim rešenjima. Uprkos razlikama, primetan je uticaj popularnih rešenja, pa se tako čak kod pet modela sečivo otvara uz pomoć flipera, tj. proširenja u bazi sečiva, a uočljivo je povećano učešće titanijuma i ugljeničnih vlakana u konstrukciji, dok su brave uglavnom frame-lock i liner-lock.

U ovom prilogu pokušaću da sumiram utiske i ukažem na dobre strane i nedostatke pojedinih modela, bez namere da proglasimo „pobednika“, jer nije reč o nadmetanju već, prvenstveno, ličnoj proceni upotrebljivosti.

Pored foldera svetski poznatih kompanija, korišćena su dva „budžetska“ modela, s višestruko nižom cenom od onih koje nude čuveni proizvođači. Noževi su korišćeni za najrazličitije poslove: obradu hrane, pripremu vatre, izradu predmeta od drveta, sečenje sigurnosnih i kudeljnih konopaca različite debljine, armiranih baštenskoh creva, rezanje podnih obloga, PET ambalaže, tvrdog kartona“… Ukratko, za skoro svaki normalan posao koji vam može pasti na pamet. Evo i naših zapažanja…

Pohl Force Alpha 2 relativno je skoro nabavljen, zbog čega je najkraće korišćen i jedan je od, svakako, najvećih foldera koje sam imao prilike da isprobam. Ovaj nemački proizvođač orijentisan je, uglavnom, na opremanje profesionalaca iz vojno-policijske zajednice (upravo ovim modelom opremljen je Eulex na KiM).

Kvalitet materijala i izrade je očigledan pri prvom kontaktu, ali nož je toliko predimenzioniran da gubi smisao kao alatka za EDC (Every Day Carry – svakodnevno nošenje). Osmišljen kao zamena za fiksni terenski nož, Alpha 2 ima debelo, snažno, dvostruko zakrivljeno sečivo koje se otvara uz pomoć pločice ušrafljene na leđima, ali može odlično da posluži kao oslonac za palac pri snažnom pritisku kod sečenja maksimalnom snagom.

Pri sečenju u zamahu, masa završava veliki deo posla, ali nazubjeni segment ima smisla samo kod rezanja veračkog konopca ili itisona (to radi savršeno). Drška s neklizajućom površinom ima toliko velikodušne dimenzije da je možete držati sa obe ruke i bez problema naći odgovarajući položaj s rukavicama. Lock-back brava je izuzetno izdržljiva, a centriranje sečiva ili premeštanje žičane šnale za džep je lako izvodljivo uz pomoć manjeg novčića, jer šuplji zavrtnji imaju ureze za okretanje.

Na kraju drške je prilično oštar špic za razbijanje stakla, koji ume da zasmeta oslanjanju palca pri tzv. obrnutom hvatu, ali takvo držanje je veoma retko i pri radovima i u borbenoj upotrebi. Definitivno, nije nož namenjen uobičajenom profilu korisnika.

Extrema Ratio Resolza (italijanski britva) je zato na potpuno suprotnoj strani terazija. Po dužini su uporedivi, ali tu se svaka sličnost završava. Italijanski proizvođač noževa namenjenih, uglavnom, opremanju specijalnih jedinica, prilikom razvoja modela Resolza okrenuo se tradiciji i modernizovao je nož koji su još u Prvom svetskom ratu koristili vojnici brigade Sassari poreklom sa Sardinije.

Poznat i pod imenom patada, ovaj izdužen, lagan i elegantan nož već vekovima koriste pastiri za sečenje hleba i sira, klanje stoke, obradu drveta, ali i za obračun kada se uzburka mediteranski temperament. Dugo, tanko, ravno brušeno sečivo bez problema preseca veknu hleba ili debeo, žilav konopac u jednom glatkom potezu. Poput igle oštar vrh je jezivo oružje, a neprimetna liner-lock brava integrisana u dršku od alu-legure jedini je ustupak modernim vremenima.

Resolza nema šnalu za džep niti stubić ili neko drugo rešenje za otvaranje jednom rukom, iako se uz malo vežbe taj zahvat vrlo jednostavno izvodi. Klasična forma, kvalitetna izrada, pristupačna cena i praktičan dizajn su me, zaista, impresionirali, tako da je Resolza jedan od mojih favorita.

Lionsteel KUR dobio je ime po planinskom vrhu na severu Italije, a prilikom nastupa na „Blade Show“ osvojio je titulu Nož godine za 2016. Imali smo privilegiju da koristimo jedan od nekoliko prototipskih modela (doduše, manjkavost mu je nedostatak žičane šnale za džep) i da svoje eventualne primedbe i sugestije prenesemo proizvođaču.

Ovo je odlično osmišljen folder univerzalne namene. Pažljivo odabrane dimenzije, idealan odnos dužine drške i sečiva, veoma dobro uklapanje svih elemenata je na nivou custom noževa, a upotrebljeni materijali garantuju vrhunske performanse. Pažnja pri izradi je očigledna, sve ivice su zaobljene.

U stvari, skoro sve. Jedina stvarna zamerka na ovaj nož je neshvatljivo tanka desna obloga drške od G-10, koja ume neprijatno da se useče u pregib kažiprsta i srednjeg prsta pri iole čvršćem hvatu. Ipak, ni posle dužeg rada nema žuljeva, čak ni upadljivog crvenila kože u pomenutoj zoni, pa ovu manu možete otpisati kao moju sitničavost. Sve ostalo funkcioniše više nego dobro.

Otvaranje sečiva zahteva srednje jak pritisak na flipper, što ga lansira unapred i sigurno zabravljuje. Ravno brušeno, široko sečivo od švedskog čelika dugo zadržava oštrinu i lako se održava, a diskretni, luksuzni detalji, poput posebno profilisanih šrafova ili zaobljenog titanijumskog spejsera na leđima, daju ovoj alatki dah luksuza. Pritom je i cena na prihvatljivom nivou, pa je nabavka ovog modela, svakako, dobar potez.

SOG Twitch XL najveći je model iz Twitch serije kompaktnih foldera legendarne američke kompanije. Nož je dizajnirao vlasnik kompanije, gospodin Spencer Frazer, upravo za svakodnevnu upotrebu.

Otvaranje pritiskom na flipper ubrzano je oprugom SAT mehanizma, pa se Twitch XL ponaša kao automatski nož. Zbog toga je iza lock-back brave smeštena diskretna kočnica, koja osigurava sečivo u otvorenom ili zatvorenom položaju – po izboru. Veličinu noža većina korisnika ocenjuje kao idealnu.

Pljosnat profil (debljina ispod 9 mm) s tankim, glatkim panelima drške od ružinog drveta daje mu vrlo elegantan izgled, a udružen sa šnalom na samom kraju drške i malom masom čini ga skoro neprimetnim u džepu. Ali, široka baza sečiva sa upadljivim ispustom smeta pri sečenju na ravnoj podlozi, jer sprečava sečivo da stigne do kraja. Relativno usko, konkavno brušeno sečivo skoro da je potpuno pravo sve do vrha.

Na žalost, uprkos krio tretmanu čelika, držanje oštrice mu nije jača strana, pa je pri regularnoj upotrebi sedmično dooštravanje obavezno, a po potrebi i češće. Kome to ne predstavlja problem (a ima zaljubljenika koji uživaju u ovom procesu), koristiće ovaj spretan, nesvakidašnji nožić.

Ganzo G-723 jedan je od budžetskih foldera skromne cene. Ipak, po izgledu ili kvalitetu izrade, malo ko bi ovaj veliki folder doveo u vezu s Kinom, prema čijim proizvodima većina potrošača ima izvesne predrasude. Glatka funkcija, satenski finiš, odlično uklapanje svih komponenata, lako održavanje, precizno centrirana oštrica i frame-lock brava, sjajna ergonomija i kvalitetan materijal drške dopunjava ravno brušeno sečivo koje kao da pripada daleko skupljem nožu.

Upravo zbog toga, Ganzo G-723 stavljen je na ozbiljnu probu, čak i više od nekih drugih noževa na testu. Rezultat – odličan! U stvari, jedinu manu (uslovno) predstavlja nešto veća masa zbog desne strane drške od punog čelika, kao i šnala za nošenje koja ima samo jednu poziciju, pa nož morate držati u desnom džepu s vrhom na dole. Sve ostalo tera me da G-723 preporučim svakome, jer za cenu od petnaestak dolara po komadu, jednostavno, ne možete pronaći bolji nož.

Pokazao je da nije ni najteži niti se najbrže tupi, a mnoga rešenja su bolja od nekih konkurenata. Pritom je višestruko jeftiniji. Dok se neko ne seti da započne uvoz, slobodno ga naručite preko interneta, a često iz Kine ne naplaćuju poštarinu. Ganzo G-723 je odlična investicija.

 

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još