U korak sa svetom

Za prikaz performansi obezbeđen je pravi arsenal oružja u najrazličitijim kalibrima, a posle pokaznog gađanja gosti su imali priliku da lično isprobaju većinu prikazanih uređaja

Polovinom prošlog meseca naš proizvođač opto-elektronike i precizne mehanike „Teleoptik-Žiroskopi“ iz Zemuna upriličio je prezentaciju opreme za streljačko oružje na strelištu „Tamnava“ u prisustvu poslovnih partnera i saradnika. U ovom segmentu je poslednjih godina akcenat stavljen na unapređenje performansi i osvajanje novih tehnologija na polju optičkih i opto-elektronskih nišana, kao i prigušivača pucnja.
Ovaj tip opreme nekada rezervisan, pre svega, za pripadnike specijalnih snaga, sada je sve zastupljeniji i u regularnim jedinicama, a opremanje oružanih snaga sredstvima sopstvene proizvodnje se nebrojeno puta pokazalo kao mudra strategija. Nas je zanimalo šta se nudi u okviru tog programa i šta korisnici mogu da očekuju od domaćeg proizvođača.

Konkurentni na tržištu

Za prikaz performansi obezbeđen je pravi arsenal oružja u najrazličitijim kalibrima, a posle pokaznog gađanja gosti su imali priliku da lično isprobaju većinu prikazanih uređaja. Takođe, na raspolaganju su nam bili stručnjaci spremni da pruže odgovore na pitanja u vezi performansi i tehničkih detalja.
Prigušivači „Teleoptik-Žiroskopi“ su već decenijama prisutni u opremi naše vojske i policije, a prodavani su i drugim zemljama. Nivo prigušenja nije vrhunski, ali njihova prednost su robusnost, lakoća održavanja i pristupačna cena, što ih, uz prihvatljive performanse i dug životni vek, čini i te kako konkurentnim i s mnogo poznatijim proizvođačima. Osnovni modeli namenjeni snajperskom oružju, jurišnim puškama, automatima i pištoljima rade se za sve familije kalibara u široj upotrebi, od standardnih NATO 5,56 i 7,62, preko 9 mm Para, pa do popularnog pištoljskog 7,65, zatim .22 LR ili porodice 7,62 iz bivšeg Istočnog bloka. Svi se i dalje baziraju na setovima levkastih pregrada, ali modifikacije se odnose na korišćenje otpornijih materijala, uglove i prečnik otvora, broj pregrada, kao i sistem za montažu uređaja na oružje. To je, naročito, važno kod automatskog režima paljbe, pošto se dešava da se prigušivač jednostavno odvije, pa čak i spadne s cevi. Ovi novi „Teleoptikovi“ su dobili čvršći i pouzdaniji sistem montaže, a to je uslovilo još nekoliko izmena.
Većina modela (u zavisnosti od kalibra) dobila je drugačije profilisanu ekspanzionu komoru s čeličnim umetkom, koji je daleko otporniji na delovanje usijanih barutnih gasova pri ekstremnom pritisku i čini ih efikasnijim pri rafalnoj paljbi. Osim već poznatih modela, prikazani su i kompaktni moderatori zvuka. Namena im nije eliminacija pucnja, već promena kvaliteta zvuka koja će omogućiti korišćenje oružja u zatvorenom prostoru, bez rizika od oštećenja sluha ili glasovnu komunikaciju u okviru borbenog tima pri intenzivnoj paljbi. Dužini oružja dodaje skromnih 14 cm i 570 grama težine, a nivo redukcije zvuka je -10 dB, što je potpuno zadovoljavajuće.
Prigušivač za pištolj kalibra 9 mm Para isproban je sa „Zastavinim“ CZ-999 i deluje kao dobro rešenje. S obzirom na to da povećava masu cevi za 470 grama, dodat mu je tzv. Nielsen uređaj, koji iskorišćava impuls trzaja i obezbeđuje neometano funkcionisanje pištolja. Takođe, mnogo pažnje je privukao prigušivač za puškomitraljez M-84 u kalibru 7,62x54R. Dug 254 mm ima masu od 1,7 kg, jer je čitav izrađen od čelika. To je uslovljeno ozbiljnim naprezanjem, koju cela konstrukcija trpi pri neprekidnom rafalu od 200 metaka (što je bio jedan od zahteva za prijem). Na prototipu nove, skraćene snajperske puške Zastava M-07 (namenjene padobrancima i srodnim formacijama) prikazan je standardni model za metak 7,63×51 NATO, ali i razvojni model novog prigušivača koji ima telo stepenasto formirano od tri cilindra različitog prečnika. Kao i kod rešenja za M-84, i ovde je ideja da ekspanziona komora ima što veću zapreminu, a da se duž trase zrna smanjenjem prečnika utiče na masu celog uređaja. Nivo redukcije je (zasad) isti kao kod već usvojenog modela, ali se radi na poboljšanju performansi, uz pomenuto usavršavanje montaže i produženje životnog veka.

Lako menjanje končanice

Donedavno, Srbija nije imala proizvođača optičkih nišana za streljačko oružje, ali „Teleoptik-Žiroskopi“ u saradnji s beogradskom firmom „Me-Opta“ (poznatog li imena) sada nude familiju optičkih i opto-elektronskih nišanskih uređaja za pešadijsko naoružanje. Osnovna linija optičkih nišana u mnogo čemu je identična već poznatim modelima koje je radio „Zrak“ (od 2008. PEMA) iz Teslića. Uz jednu bitnu razliku: svi su ispunjeni azotom, što sprečava zamagljivanje optike i ujedno je pokazatelj dobro rešenog zaptivanja, koje je od velikog značaja za vojnu upotrebu. Međutim, pored već poznatih modela za snajperske puške, ponuda je proširena s nekoliko prizmatičnih nišana, koji su zahvaljujući takvom optičkom sistemu dobili znatno kompaktnije dimenzije. Naravno, oni imaju relativno malo, fiksno uvećanje, ali to su, upravo, osobine potrebne optičkim nišanima za bliske udaljenosti.
Modelima koje nudi „Teleoptik“ zajednički su skromne dimenzije, veoma čvrsta, robusna konstrukcija, široko vidno polje i mogućnost osvetljenja končanice. Generalno, po onome što je prikazano tokom prezentacije, ovi nišani su uporedivi sa uređajima koji se trenutno koriste u svetu. Postoje, ipak, i određeni nedostaci. Velika masa je odlika i drugih, veoma cenjenih nišana, kao što su Elcan, US Optics ili IOR, ali relativno mali prečnik objektiva ograničava upotrebu u lošijim svetlosnim uslovima. Optički sistem pomera končanicu u vidnom polju, što pri graničnim vrednostima zauzimanja daljine smanjuje vidno polje u donjoj zoni, umesto da pomera čitavu sliku ostavljajući nišansku oznaku u centru vidnog polja. Pojedini modeli imaju suviše tanane i fine končanice koje je teško primetiti i poravnati s ciljem, ako pozadina nije kontrastna i jednobojna. Dobra okolnost je što se končanica lako menja, tako da nišan može da se prilagodi zahtevima korisnika. Osvetljenje končanice u boji čini je lako uočljivom, dok su tureti za pomeranje prilagođeni zauzimanju nišanske daljine za određeni kalibar.

Borbene situacije

U neposrednom kontaktu s protivnikom, gde se zahteva pogađanje meta koje se kreću i brzo prenošenje nišanske tačke, „Teleoptik-Žiroskopi““ nudi kolimatorske nišane, kao i laserske obeleživače cilja u vidljivom ili infra-crvenom delu spektra, podesne za korišćenje na automatima ili borbenim sačmaricama. Svi nišani imaju anti refleksni premaz sočiva, koji umanjuje refleksiju pet ili više puta, u zavisnosti od talasne dužine svetlosti. Za efikasna dejstva u noćnim uslovima osvojena je proizvodnja pasivnih nišanskih uređaja treće ili tzv. druge plus generacije, zavisno od zahteva kupca. Jedini element nišana koji nije domaći proizvod je katodna cev pojačivača. U odnosu na domaće nišane starije proizvodnje, novi ima daleko bolje rešenu končanicu, pouzdaniju montažu, kao i kratku Picatinny šinu na gornjem delu tubusa za eventualnu montažu IR iluminatora ili laserskog markera. Osim nišanskog uređaja, u ponudi je relativno kompaktan dodatak u vidu pojačivača svetlosti koji se montira ispred objektiva standardnog, dnevnog optičkog nišana, čime se dobija mogućnost za korišćenje noću i uvećava efikasnost oružja.
Nova gama „Teleoptikovih“ proizvoda za streljačko oružje predstavlja značajan pomak u ponudi naše namenske industrije koja, konačno, hvata korak sa svetom i u ovom segmentu. Opremanje domaćih oružanih snaga, ali i nastup na stranom tržištu strateško je opredeljenje zemunskog preduzeća „Teleoptik-Žiroskopi“. Sa iskustvom raste i kvalitet, s kvalitetom – potražnja. Zasad se prate aktuelni trendovi i osvaja proizvodnja novih sredstava. A to je obećavajuće…

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još