Jahači na duge staze

Pravi noviteti Nirnberga su fina bokerica Blazer F16 i karabin direktne akcije Chapuis Rols. Tu je naravno i čuveni Beneli 828 U, u sve više verzija. Kod poluatomata na sačmu, pored bezbroj turskih modela i dalje čvrsto stoje u sedlu „Benelijevi“ modeli Rafaelo, Browning A5 i Maxus 2395 Remington V3, Fabarm, Beretta A400, A300 i mnogi drugi

Kao i prethodnih osamnaest godina i ovog marta imali smo tu privilegiju da posetimo i budemo deo atmosfere prestižnog 44. Nirnberškog sajma IWA 2017. Smešten u deset hala, na više od sto hiljada kvadratnih metara izlagačkog prostora, od 3. do 6. marta 2017. sajam je ove godine okupio 1.515 izlagača iz 50 država. Njihove proizvode je upoznalo 47.000 posetilaca, pristiglih iz 120 svetskih država, što je značajan broj s obzirom na to da svi moraju proći proveru i akreditaciju.

Ova evropska i svetska izložba oružja nastavlja da raste, tako da bez prethodnog plana i predhodno stečenog iskustva, mnogi proizvodi izloženi na štandovima mogu biti neprimećeni. Nadamo se da nam se to nije dogodilo i da smo uočili sve vredno pažnje, što ćemo tokom narednih meseci pretvarati u interesantne nove tekstove…

Lepeza prelepih modela

U svetu lovačkih karabina zapazili smo novi karabin Chapuis, koji nosi naziv Rols. O njemu uskoro sledi detaljni prikaz, ali ne možemo odoleti da čitaoce ne zagolicamo informacijom da se radi o karabinu direktne akcije, odnosno pušci sa pravokretnim zatvaračem novog sistema zabravljivanja. To bravljenje zatvarača se obavlja direktno u cevi, a zabravljajući pomični segmenti su kružno raspoređeni u cevi, a ne zatvaraču. Cevi i kalibri se kod ove puške lako menjaju, a da je ugledni francuski „Šapi“ ponudio nešto zaista radikalno novo, govori i činjenica da Rols prate četiri zaštićena konstrukciona patenta. Već na prvi pogled smo zadivljeni ovom stvarno novom puškom ožebljene cevi, a na našu slutnju domaćinu štanda da „Chapius“ puška mora da bude preskupa i, nažalost, za većinu lovaca nedostupna, kroz smeh nam je odgovoreno: za Rols to ne važi, njegova cene neće preći pet hiljada evra! I mi smo ljubazno odgovorili osmehom.

U visokoj klasi karabina, „Blaser“ nastavlja sa novim verzijama modela R8, a „Sauer“ širi lepezu sa skupocenim 404 i 202 na nešto prihvatljivije modele Sauer 100 i Sauer 101. To nam govori da i veliki i moćni proizvođači oružja i te kako računaju na srednje stojećeg lovca. Finci, čije „Sako“ puške i municija uživaju veliki ugled među lovcima i strelcima, nastavljaju da svoj relativno novi model A7, nude u što više podmodela. To svakako obogaćuje ponudu ove kuće.

Kanali kablovskih televizija poput „Outdoor“ i „Šas-Peš“ intenzivno popularišu afričke lovove i puške velikih kalibara. Iz bogate ponude izdvajamo „Zbrojovkin“ češki obrtno-čepni karabin ČZ 550 Safari Classic II. Jako su ga lepo uklopili u ambijent afričke visoke trave, tropskog šlema i hijene koja se kroz gustiš prikrada plenu. Bravo za aranžera štanda. Pragmatični Nemci nisu tako ukrašavali štand, ali su zato svoju tešku dvokuglaru položenih cevi Merkel 140 AE, ponudili nama novinarima na detaljno upoznavanje. Divno klasično oružje o kome sledi detaljan opis na stranicama „Kalibra“.

„Blaserov“ F16 u centru pažnje

Zapazili smo trend većine uglednih proizvođača da svoje uspešne obrtno-čepne karabine prvobitno namenjene lovcima, dorade i prerade u kvalitetne i precizne taktičko-sportske dalekometne puške. To su uradili italijanski „Sabati“, čije zastupstvo čvrsto kod nas drži kragujevački „Meteor Stil“, Blaser, Browning X-Bolt, Winchester XPR, američki Savage i Thompson, kao i Blaser i mnogi drugi. Očigledno je da rastuću popularnost dalekometnog long range streljaštva potpuno svojim novim puškama prate svi ugledni proizvođači oružja. I naša „Zastava“ iz Kragujevca je pored svog bogatog asortimana na Nirnberškom sajmu imala u ponudi više modela ovih preciznih dalekometnih pušaka baziranih na konstrukcijama M808 i M07 Match.
Nekoga će začuditi što priču o sačmaricama otvaramo francuskom puškom Darne, koja je nastala još davne 1881. godine. Ovu uglednu damu smo dugo s pažnjom razgledali i upoznavali i spremili smo materijal za jedan detaljni informativni tekst. Iako je vremešna i skupa (9 do 25 hiljada eura) Darne sačmarica položenih cevi već 130 godina izaziva uzdahe lovaca širom Francuske i Evrope. Priznajemo, pominjanje puške Darne prvo među sačmaricama, plod је pristrasnosti autora ovog teksta.
Pravi novitet IWA 2017. je fina „Blaserova“ bokerica F16. Ultra moderno, funkcionalno, konstrukcijski nekomplikovano oružje, koje će sigurno nastaviti i verovatno nadmašiti slavu Blasera F3. Tu je još i Beneli 828 U, u sve više verzija. Kod poluatomata na sačmu, pored bezbroj turskih modela još čvrsto stoje u sedlu Benelli Rafaelo, Browning A5 i Maxus 2395 Remington V3, Fabarm, Beretta A400, A300 i mnogi drugi.

Zanimljive sajamske prezentacije

Municijaši i dalje dobro prolaze, jer ih nekako svakodnevne muke proizvođača oružja zaobilaze. I naš PPU iz Užica, koji je na IWA nudio novitete 6,8 mm Remington SPC (6,8×43 mm), .300 AAC Blackout (7,62×35 mm), kao i podzvučne 7,62×51 Subsonic i 9 mm Luger Subsonic, radi punom parom potpuno upošljenih kapaciteta. Trend na svetskom lovačkom tržištu su lovna ekološka, Nature, Green i ECO zrna bez olova. Jako je bio interesantan štand Hofman na kome je prikazan test desetak različitih zrna kalibra .30-06S ispaljenih sa 100 m iz iste puške, u želatinske blokove. Imamo sve podatke ovog teksta, ali u jednoj rečenici bi se rezultat sveo na: Nema drastične razlike među ponuđenim zrnima i proizvođačima. Još je primaran pogodak i nema magičnog zrna koje „pegla“ loš pogodak.

U ekspanziji su i savremene konstrukcije lovnih pušaka na crni barut. Ove puške već sada liče na najnovije lovačke karabine i sačmarice, što im ipak oduzima onu vitešku notu lova replikama starih pušaka na crni barut. Opreme, garderobe i obuće je na IWI 2017. bilo mnogo više nego oružja. Tu se izgleda krije ekonomska računica u uslovima gušenja prava na posedovanje oružja. Zahvaljujući, pozivu gosp. Dragoljuba Dimovskog čija je firma „Meteor Stil“ generalni zastupnik velike evropske kuće „Hillman“, prisustvovali smo fantastičnoj prezentaciji njihovih modela. Zaista bogat i kvalitetan program i odlično osmišljena prezentacija.

Posebno nam je zasmetala činjenica što nije bilo ruskih giganata Iž-Baikal, Toz-Tula, MC-TSKIB iz Rusije. Šteta što nismo upoznali njihove poslednje, ali stare modele koje cene lovci širom sveta.

Opšta slika sajma IWA 2017 je ipak povoljna uz sumornu misao koja se provlači kroz svest isključivo nas starih, višedecenijskih posetilaca sajma – svetski lobi koji hoće da maksimalno ograniči pravo građana na posedovanje oružja je neverovatno jak. Neophodno je zajedničko delovanje svih svetskih lovačkih, streljačkih, kolekcionarskih, NRA i NADS organizacija, kako bismo odbranili svoju strast.

Swarovski Optik

U svet optičkih nišana se već maksimalno umešala elektronika. U nišane su integrisani daljinomeri, računari, balistički programi koji daju trenutnu korekciju cilja, tj. nišanske tačke. Najbolji primer za ovo je vrhunski model Swarovski dS 5 do 25x52P. On meri daljinu, uzima u obzir sve moguće uticaje na pogodak i kompatibilan je sa Smart Phone pametnim telefonima.

Igračke za odrasle

Kako nas ljubitelje „pravog“ oružja zakonodavci i političari organizovano guše i ograničavaju, tako se sve više nude najrazličitije vrste vazdušnog, AIR Soft i tetivnog oružja. Na štandu „Umareksa“ smo u naučnofantastičnom ambijentu, pucali iz „šmajsera“ MP-40 u kalibru 4,5 mm, čija je BB kuglilca potiskivana vazduhom iz ampule CO2 gasa mase 12 grama. Vazdušnih pušaka, pištolja, revolvera, mitraljeza, automata, snajperki… ove vrste je bilo na mnogo štandova i pored Umareksa. Ove „vazdušne“ igračke za veliku decu zaista doživljavaju svoj procvat. Verovatno nam se nude kao zamena za „pravo oružje“

Bez ograničenja

Lampi, noževa, sprejova, tejzera, opreme za preživljavanje i život u prirodi, bilo је na mnoštvu štandova. Tu krize ni ograničenja nema i taj se deo intenzivno razvija.

Tekst i foto: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još