Dresura za posebne zadatke

Profesionalni vojnici – vodiči su se za to vreme osposobili za upotrebu pasa u specijalnim operacijama i pružanje prve pomoći u slučaju povređivanja ili ranjavanja psa, dok su vojni službeni psi prošli odgovarajuću dresuru. U skladu sa zadacima koje će vodiči i psi izvršavati u jedinicama Vojske Srbije, realizovana je opšta dresura i uvežbavanje radnji kao što su savlađivanje prirodnih i veštačkih prepreka, upad u objekte i motorna vozila i neutralisanje protivnika, uključujući i, kao jedan od najbitnijih segmenata obuke, neutralisanje protivnika iskakanjem psa iz prizemljenog helikoptera.

Psi su u Centru posebno odabrani i uzgojeni za ovu namenu, a po završenom osposobljavanju raspoređeni su u specijalne i jedinice vojne policije, gde će izvršavati zadatke zajedno sa vodičima sa kojima su prethodnih meseci bili na obuci.


Obuka vodiča i pasa za specijalna dejstva i operacije doprinosi unapređenju sposobnosti specijalnih snaga Vojske Srbije, budući da su psi, zahvaljujući superiornim čulima i sposobnosti da brzo i bez upotrebe smrtonosne sile savladaju protivnika, nezamenjiv pratilac u realizaciji mnogih zadataka.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još