Jezivo oružje

Oružane snage SAD imaju ubedljivo najveći budžet na planeti, a njihov najistaknutiji vid je mornarica. Amerika se ponose svojom US Navy, a ta masivna organizacija predstavlja udarnu pesnicu američke moći. Kao vojnici-pojedinci, najviše medijske pažnje privlače mornarički diverzanti, čuvene „foke“ koje Holivud i medijska mašinerija već izvesno vreme smatraju najboljim vojnicima današnjice.
Svoj nadimak duguju skraćenici SEAL (eng. foka) od „Sea Air and Land“ što simbolizuje njihovu sposobnost da deluju na kopnu, moru i iz vazduha. Poput svih drugih vojnika i „foke“ na nož gledaju pre svega kao na alat, a oružje postaje tek u krajnjoj nuždi. Svaki pojedinac sam odlučuje koji nož će nositi za određeno angažovanje.

kompaktna borbena sekira
kompaktna borbena sekira

Skupi noževi koje izrađuje Daniel Winkler u firmi „Winkler II“ bez problema nalaze svoj put do SEAL komandosa. Ti momci imaju prednost zahvaljujući ličnim vezama sa majstorom, a najpoželjniji model je kompaktna sekirica RnD Compact axe koja je osmišljena u saradnji sa Rafaelоm Kaјananom, majstorom Sayoc Kali filipinske borilačke veštine.

Opaki Winkler tomahwk
Opaki Winkler tomahwk

Kompletno izrađena od jednog komada alatnog čelika, ova sekirica nasuprot sečivu ima opak izdužen špic sposoban da u zamahu probije šlem. Osim što je jezivo oružje, sekirica je efikasna alatka za razvaljivanje vrata ili probijanje zidova od sušene opeke (uobičajen materijal na Srednjem istoku). Stranice drške mogu da budu od probranog drveta ili gume – po izboru. Prosečna cena se kreće oko 820 dolara ali uprkos tome ovaj komad opreme se često viđa kod „foka“. Inače, ova sekirica bila je pominjana na suđenju bivšem SEAL komandosu Ediјu Galageru za masаkr civila u Iraku gde je navodno korišćena za ubistva.
Tekst i foto: D.Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još