Kralj specijalac

Tri snažne eksplozije potresle su u noći 9. novembra 2005. jordansku prestonicu Aman. U dobro sinhronizovanim akcijama, koje su izveli bombaši samoubice, u elitnim hotelima „Rand Hajat“, „Radison“ i „Dejz in“, poginulo je 57 ljudi, a preko 300 je povređeno. Najviše žrtava izazvao je bombaš samoubica na svadbi, u hotelu ‘Radison“.
Odgovornost za ove napade preuzela je teroristička organizacija Al Kaida u Iraku, koju predvodi Abu Musab al Zarkavi, rođen u Jordanu, po imenom Ahmed Halajleh.
Napadi su predstavljali odmazdu za podršku koju Jordan, pruža svetskoj borbi protiv terorizma. Za vreme napada dogodilo se nešto nesvakidašnje – uhapšen je bombaš samoubica. Radilo se o ženi, Iračanki pod imenom Sadžida Mubarak Atrus (35), kojoj se nije aktivirao pojas sa eksplozivom. Nekoliko dana kasnije, sa sve ovim pojasom, pojavila se na jordanskoj državnoj televiziji, gde je ispričala šta se desilo. U terorističkom napadu učestvovala je zajedno sa mužem, koji je poginuo. U Jordan su stigli iz Iraka, pomoću lažnih pasoša: „Iznajmili smo kola i stigli do hotela (‘Radison’). Muž i ja ušli smo unutra i rasporedili se na suprotne strane. Bila je svadba u hotelu, puno dece, žena i muškaraca unutra… Moj muž je aktivirao bombu, ja sam pokušala, ali nije išlo… ljudi su bežali i ja sam trčala zajedno sa njima“, svedočila je teroristkinja.
Hašemitska kraljevina Jordan raspolaže jakim specijalnim vojnim i policijskim snagama, koje su nosioci aktivnosti u odbrani i zaštiti zemlje, a posebno u borbi protiv terorizma. Ove jedinice, koje imaju tradiciju dugu 40 godina, uživaju privilegovan, elitni status, u odnosu na druge formacije. One su najbolji „sinovi pustinje“. Svoju posebnost duguju i činjenici da je jedan od njihovih članova i – kralj Abdulah II. Još kao mladi prestolonaslednik i oficir, završio je vojne škole na Zapadu i prošao obuku za pripadnike specijalnih snaga, tako da i danas skače padobranom, puca. Nalazio se i na čelu Komande za specijalne operacije Jordana. Zato je i razumljivo da ne štedi na novcu, kada je u pitanju opremanje i obučavanje specijalnih jedinica, koje treniraju najbolji instruktori sa Zapada.
Veza između jordanske kraljevske porodice i specijalnih snaga je veoma duga i snažna, što potvrđuje i moto po kome žive, rade i umiru specijalci: „Za Boga, Domovinu i Kralja“. Ovaj osećaj časti i odanosti najbolje ilustruju reči jednog specijalca, Beduina: „Nisam dobrovoljno stupio u redove specijalnih snaga zbog statusa koji zauzimaju, dobre plate ili izazova, već zato što je to bila dužnost prema mojoj zemlji i Njegovom Visočanstvu Kralju“.
Polaznici koji zadovolje sve kriterijume, upućuju se u Školu za specijalne operacije, gde pohađaju višemesečni kurs za komandose, koji u prvoj fazi obuhvata: marševe pod punom opremom, orijentaciju, topografiju i čitanje karte, prvu pomoć i medecinsko zbrinjavanje, rukovanje uređajima za vezu, gađanje iz ličnog i pratećeg naoružanja, protivtenkovsku borbu u planini i preživljavanje, pomorsko-desantne operacije, borbu prsa u prsa, uz korišćenje bajoneta i kukri noža, protivvazdušnu odbranu (korišćenje mitraljeza i lakih, prenosnih raketnih PVO sistema sa ramena), ABH zaštitu, osnovnu padobransku obuku, protivpobunjenička dejstva…
CTB-71: elitni komandosi
Kandidati koji sa uspehom savladaju osnovni komando kurs raspoređuju se u sastav Padobranske ili rendžerske brigade ili u neku od pratećih jedinica, na dalju obuku. Najbolji vojnici prate se nekoliko godina i ako imaju odlične ocene, dobijaju šansu da stažiraju u Brigadi specijalnih snaga ili u Kraljevskoj gardi. Na samom vrhu „piramide“ nalazi se 71. protivteroristički bataljon, u čiji sastav ulaze najbolji borci iz svih delova Komande za specijalne operacije Jordana. Da bi osvojili mesto u ovoj prestižnoj jedinici, kandidati moraju da prođu novu seriju napornih i složenih psiho-fizičkih provera i vežbi.
71. protivteroristički bataljon (CTB-71) predstavlja glavnu jedinicu za borbu protiv terorizma, rešavanje talačkih situacija, borbu protiv organizovanog kriminala i naoružanih bandi, obezbeđenje važnih ličnosti, objekata i skupova. Sastoji se od pet interventnih timova, svaki jačine 20 ljudi, koji se dele na pet skvodova (odeljenja), od po četiri čoveka. Ukupno mogu da formiraju 25 četvoročlanih skvodova. Akcije mogu da izvode kao četvoročlani ili osmočlani timovi, koje podržavaju snajperisti i tim za podršku i obezbeđenje (tzv. perimetar security team). Ovakva formacija omogućava im da se brzo prilagode svakom zadatku i situaciji.
Oslobađanje talaca iz otetih aviona je situacija za koju su momci iz CTB-71 izuzetno osposobljeni. Jordan predstavlja važan vazdušni, tranzitni čvor za ulazak na Srednji istok, sa velikim brojem letova koji idu iz Amana prema Damasku, Džakarti, Džedi, Teheranu, Singapuru, Evropi, Severnoj Americi. Jordanska avio-kompanija „Royal Wings“, jedina je u arapskom svetu koja dnevno leti za Tel Aviv. Zato CTB-71 trenira da rešava talačke situacije na raznim modelima aviona, koji sleću na aerodrom Queen Alia u Amanu – od Boinga 747, preko ruskih Iljušina, Erbaseva, do nemačkih mlaznjaka Foker.
Prilikom vežbi oslobađanja talaca iz otetih aviona u dnevnim i noćnim uslovima, CTB-71 proigrava različite scenarije i postupke upada. Od situacije da se u avionu nalazi pet otmičara, pa do grupe od 20 terorista, naoružanih noževima, pištoljima, ručnim bombama, „kalašnjikovima“ i pojasevima sa eksplozivom bombaša samoubica. Vežbe traju satima, izvode se na različitim tipovima aviona, svaka eventualna situacija mora dobro da se „proigra“ i uvežba. Često starešine iz jedinice „glume“ taoce i teroriste, da bi se što realnije uvežbala akcija.
Operacije spasavanja talaca iz aviona kompleksne su radnje koje se sastoje iz nekoliko povezanih faza, koje zahtevaju koordinaciju, brze reflekse, vrhunsku obučenost i potpunu koncentraciju operativaca. Upad i neutralisanje otmičara od presudne su važnosti, ali je potrebno i bezbedno evakuisati putnike iz aviona. Međutim, sve dok se ne utvrdi identitet svake osobe, one se tretiraju kao potencijalni teroristi. Jer, moguće je da se među njima kriju otmičari.
Pored aviona, od terorističkih napada posebno su ugrožene i turističke mete. To ne čudi, jer u Jordanu turizam je jedna od najvažnijih grana, za prikupljanje deviznih prihoda. Preko milion turista godišnje poseti hašemitsku Kraljevinu, a zbog blizine Avganistana, Iraka i drugih kriznih tačaka u regionu u kojima deluju ćelije Al Kaide, turisti predstavljaju potencijalno privlačnu metu. Zato je CTB-71 rutinski uvežban da odgovori na incidente sa uzimanjem talaca u ekskluzivnim hotelima u Amanu, Petri i Akebi. Jedinica trenira i napade na sve tipove autobusa koje mogu da otmu teroristi: od minibuseva koji voze putnike, do velikih turističkih autobusa, koji prevoze goste do turističkih destinacija. Svoju ulogu CTB-71 ima i u sprovođenju protivterorističkih zadataka na moru (pomorski terorizam). Velika jordanska luka Akaba na Crvenom modu, strateška je komunikacijska tačka, a time i važna meta za teroriste – od članova Islamskog džihada koji ulaze u zemlju sa egipatskih i saudijskih brodova, preko moguće otmice nekog broda, do terorista koji krijumčare hemijske ili biološke agense i oružje i eksploziv za terorističke akcije.
Naravno, svi su majstori borilačke veštine sijal (slična izraelskoj krav magi), koja osim korišćenja ruku i nogu radi onesposobljavanja protivnika, obuhvata i upotrebu hladnog oružja. Reč „sijal“ može da se prevede kao „izazov“… Što se tiče vatrene preciznosti i upotrebe oružja, u jedinici su postavljeni visoki kriterijumi, u čemu uticaj imaju i instruktori iz inostranstva. U arsenalu jordanskih specijalaca, nalaze se pištolji SIG P-226, automati HK MP5 u nekoliko modela, karabini Colt M4, automatske puške M16 i Ak-47. Smatra se da CTB-71 ima najbolje snajperiste u arapskom svetu, koji svoju veštinu demonstriraju sa puškama Steyr SSG. Najnoviji artikli u opremi jedinice su nemačke jurišne puške HK G-36 i automati UMP. Pripadnici jedinice obučavaju se da koriste i razne vrste oružja, koje mogu da zaplene u Jordanu – od cele palete oružja iz porodice „kalašnjikov“, egipatskih kopija automata Carl Gustav 9 mm, izraelskih Uzija, do protivtenkovskih raketnih bacača (RPG-7 i druge vrste) i lansera protivavionskih raketa koje se ispaljuju sa ramena. Poslednji bombaški napadi, pokazali su da je i pored preduzetih mera bezbednosti, Jordan ipak ranjiv na terorističke napade.
D. Džamić
T. Bogdanov

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još