Moćni obaveštajci

Institut za obaveštajne i specijalne zadatke je izraelska obaveštajna agencija, u običnom govoru poznata pod imenom Mosad. Odgovorna je za obaveštajno sakupljanje, tajne akcije (uključujući paravojne aktivnosti i atentate) i antiterorizam. Fokus Mosada je na arapske zemlje i organizacije širom sveta.
Mosad je odvojen od izraelskih demokratskih institucija. Zato što nijedan zakon ne definiše njegovu svrhu, ciljeve, uloge, misije, ovlašćenja ili budžet i zato što je izuzet od ustavnih zakona države Izrael, Mosad je bio opisivan kao država u državi. Direktor Mosada je odgovoran direktno i jedino premijeru. Njegov godišnji budžet se procenjuje na oko 10 milijardi šekela (2,73 milijardi USD), a procenjuje se da direktno zapošljava oko 7000 ljudi, što ga čini drugom najvećom špijunskom agencijom u zapadnom svetu, nakon američke CIA.
Mosad je jedna od najčuvenijih obaveštajnih agencija u svetu, uz američku CIA i britanski MI6. Poznata je po svojoj efikasnosti, i mnogi smatraju da daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti Izraela.  Mosad je formiran u decembru 1949. kao „Centralni institut za koordinaciju“, na preporuku Reuvena Šilaoha tadašnjem premijeru Izraela Davidu Ben-Gurionu. Šiloah je želeo centralno telo koje bi koordinisalo i unapredilo saradnju između postojećih bezbednosnih službi — Vojnog obaveštajnog odeljenja (MAMAN), Opšte bezbednosne službe (GSS ili „ŠAbak“) i „političkog odeljenja“ ministarstva spoljnih poslova. Marta 1951. je reorganizovan, i učinjen delom kancelarije premijera, odgovarajući direktno premijeru. Današnji broj radnika Mosada se procenjuje na oko 1200. Mosad je civilna služba i ne koristi vojne činove, mada je većina službenika služila u Izraelskim odbrambenim snagama (u Izraelu je obavezno služenje vojnog roka), i mnogi od njih su oficiri. Originalni moto Mosada je: Betahbulot Ta’ase Lekha Milkhama – „Jer uz mudar savet ćeš voditi rat: a u mnoštvu savetnika je bezbednost.“ —  ali je nedavno promenjen zbog trenda izlaska Mosada u javnost drugom izrekom: Be-ein Tahbulot Yipol Am; Uteshua Berov Yoetz“ – „Gde nema saveta, ljudi padaju, ali u mnoštvu savetnika leži bezbednost.“  Mada Mosad ima dugu reputaciju vrlo efikasne agencije, on ima prilično liberalnu politiku kada su u pitanju kidnapovanja i atentati, i nekada ga nazivaju razbojničkom agencijom izvan Izraela. Takođe je bio umešan u nekoliko sramnih debakala. Organizaciona struktura Mosada je zvanično poverljiva. Mosad je organizovan u divizije, koje vodi direktor ekvivalentan general majoru u Izraelskim odbrambenim snagama.
Sedište Mosada je u Tel Avivu, i ima šest odeljenja: Odeljenje prikupljanja je najveće, i odgovorno je za špijunske operacije. Odeljenje političke akcije i veza sprovodi političke aktivnosti i održava veze sa prijateljskim stranim obaveštajnim službama i sa državama sa kojim Izrael nema normalne diplomatske odnose.Divizija za specijalne operacije (Metsada) sprovodi atentate, sabotaže i paravojne projekte. LAP (Lohamah Psihologit) odeljenje je odgovorno za psihološko ratovanje, propagandu i operacije obmanjivanja. Odeljenje za istraživanje je odgovorno za obaveštajnu sintezu. Tehnološko odeljenje je odgovorno za razvoj tehnologija za podršku Mosadovih operacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još