Ratnik na navođenje

Naš saradnik još pre desetak godina napisao je tekst o vojniku budućnosti. Zaimljiv pogled unazad iz današnje perspektive. Vredi pročitati…

Programe opremanja vojnika budućnosti vrlo je teško međusobno upoređivati, iz razloga što se radi o programima koji različite segmente opremanja, tretiraju različitim prioritetima. U mnogim zemljama dostignut je različit stepen razvoja, dok neki programi postoje samo na papiru. Trenutno, zvanično ovakvi programi postoje u: Australiji, Austriji, Belgiji, Brazilu, Češkoj, Danskoj, Filipinima, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Japanu, Jordanu, Južnoafričkoj Republici, Južnoj Koreji, Izraelu, Kanadi, Kini, Mađarskoj, Maleziji, Nemačkoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Pakistanu, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, SAD, Singapuru, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španiji, Šri Lanki, Švajcarskoj, Švedskoj, Tajlandu, Turskoj i Velikoj Britaniji. Praktično, svaka zemlja koja drži do sebe, odnosno svoje namenske industrije, ima manje ili više ambiciozan program ove vrste. Ovaj tekst obimom ne može da pokrije sve programe, ali bi trebalo da pruži uvid u trenutno stanje pojedinih programa.
Od svih navedenih zemalja, jedino je francuski FELIN potpuno operativan, pa čak i proveren u borbi. Krajem 2011, pripadnici 1. pešadijskog puka, dela zajedničke taktičke grupe Picardie, stacionirani u Tori u Avganistanu, prvi put su u borbi upotrebili ovaj sistem. Razvijen od poznate kompanije „Sagem“. O rezultatima upotrebe nije mnogo objavljeno, osim saopštenja Ministra Gerarda Longueta, koji je izrazio zadovoljstvo sistemom u celini i njegovim mogućnostima, koje su obezbedile rešavanje vrlo neugodne situacije na terenu. Februara 2012, 1. četa 8. padobranskog puka bila je na zajedničkim vežbama sa 5. škotskim pukom britanske armije u Otterburnu, što je prvo angažovanje sistema FELIN na nekoj bilateralnoj vežbi.
U međuvremenu, sistem FELIN se usavršava. Oktobra 2010, „Sagem“ je dobio 25 miliona evra za finansiranje razvoja potpuno novog radija, koji treba da zameni stari radio u sklopu sistema FELIN, zbog činjenice da stari radio funkcioniše u opsegu koji je u međuvremenu dodeljen civilnim operaterima. Takođe, krejem 2011, tim u čijem sklopu je „Sagem“, biomedicinski institut francuske armije i britanska kompanija Hidalgo, pobedili su na tenderu za razvoj novog sistema za monitoring fiziološkog stanja vojnika (rad srca, pritisak, sadržaj kiseonika u krvi, metabolizam, telesnu temperaturu i dr.).
Italijanski program „Soldato Futuro“ je dostigao vrlo važan stepenik u martu 2012. Tada su izvršena finalna testiranja sistema na poligonu u blizini Rima, na kojima je isproban, između ostalog, novi radio Swave, koji je zamenio džepni radio iz istih razloga koji su dovelo do zamene postojećeg radija na sistemu FELIN.
Što se tiče ličnog naoružanja, jurišne puške Beretta ARX-160 se uvode u operativnu upotrebu, ne samo u okviru programa „Soldato Futuro“, već u celokupne oružane snage. Međutim, ono što je za „Soldato Futuro“ karakteristično, su dva nišanska sistema: ICWS (Individual combat Weapon System) i Nimos (Night Mobility System). Kako njihov razvoj nije gotov, rešenje je pronađeno u nabavci alternativnih sistema iz inostranstva. Privremena zamena za Nimos su naočare za osmatranje noću AN/PVS-21, velike kompaktnosti i nove ITT Exelis TM-NVG. Prema procurelim podacima, ova druga opcija će biti prihvaćena, jer obezbeđuje i snimanje fotografija u rezoluciji 960×680 piksela, uz mogućnost njihovog slanja u komandnu mrežu po horizontali i vertikali komandovanja. Kada se nabavi prvih 558 sistema „Soldato Futuro“, uslediće trupna ispitivanja, koja će, očekuje se, rezultirati određenim poboljšanjima na ostalih planiranih 1.205 sistema.
Nemački sistem pod oznakom „Infanterist der Zukunft 2“ (IdZ2) čiji je osnovni nosilac Rheinmetall trenutno ima drugačijih problema, se čeka odluka Parlamenta o nabavci prve serije sistema. Ovde se pod sistemom ne podrazumeva jedan komplet za jednog vojnika, već je sistem oprema za desetoricu vojnika. Tako, prva serija će podrazumevati nabavku 30 sistema, koji će opremiti 300 vojnika. U celoj priči, najviše se žuri upravo „Rheinmetallu“ i oružanim snagama, jer i jedni i drugi žele što pre da ispitaju IdZ2 u borbenim uslovima, u Avganistanu. Ako sve bude kako se oni nadaju, isporuke bi mogle biti završene do kraja 2012, s tim da se računa i na šestomesečni period obuke, tako da je IdZ2 najranije moguće očekivati u Avganistanu sredinom 2013. Nije doneta ni odluka, da li će se ovim sistemom opremati sve borbene jedinice KoV ili će se porudžbine zadržati na inicijalno planiranih 438 sistema. Nemci međutim, uveliko razmišljaju o izvozu ovog sistema ili bar nekih komponenata, a spominje se i novo ime – „Gladius“.
Produženje misije
Decembar 2011. predstavljao je važan datum u razvoju VOSS (Verbetered Operationeel soldaat Systeem), holandskog sistema vojnika budućnosti. Tada je, raspisan tender za tzv. Smart vest (pametna lična zaštita). Smart vest se odlikuje različitim priključcima, za komunikacione uređaje, GPS, displeje, vezu sa vozilom, baterije i dr. Naravno, tu je i obavezna balistička zaštita, koju konstruktori dele na meku i tvrdu, gde se verovatno pod mekom smatra zaštita tipa kevlar ili dyneema, odnosno keramička.
Druga vrlo važna komponenta je E-Lighter, odnosno prenosni dizel-generator, čime se omogućava znatno produženje misije u odnosu na ranije oslanjanje isključivo na baterije. Očekuje se potpuna finalizacija E-Lightera do 2014.
Programu VOSS su se 2011. priključili i Belgija (BEST – Belgian Soldier Transformation) i Luksemburg (COMPASS – Co-operative Modernization programme of the Army for a Soldier System).
Uprkos činjenici da se radi o svetskoj sili, njihov program vojnika budućnosti nije odmakao od prve faze. Program nosi naziv FIST (Future Integrated Soldier Technology) i u toku je rad na drugoj fazi, nazvanoj Increment IB. Ona podrazumeva povećan nivo kontrole i statusa svih članova u borbenoj grupi. Sledeći nivo, Increment 2, trebalo bi da omogući integrisani C4I sistem (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) i trenutno je u fazi razmatranja. Increment 3 bi trebalo da omogući kompletnu povezanost po vertikali i horizontali, ali je za sada KoV odustala od ovog nivoa. Increment IA se oslanja na primenu optike FTS (Fist Thermal Sight), što je poboljšana verzija Qioptic Vipir 2. Svaki vojnik je opremljen refleksnim nišanom Shield CQB, IC i laseskim nišanom, zatim dnevnim nišanom Elcan Specopter OS4X, dok su vojnici opremljeni potcevnim bacačima granata sa nišanom Istec. Komandir nosi Vectronix Mosquito sa „Olympusovom“ kamerom otpornom na udare i „Uniscopovim“ periskopom. Increment IA je operativan od februara 2011, i već je 146 sistema pronašalo put do krajnjih korisnika u Avganistanu.
Sve u svemu, treba znati da programi vojnika budućnosti nisu jedan konačan sistem, koji bi trebalo da unapredi efikasnost običnog vojnika. Naprotiv, to su sistemi koji imaju visoku modularnost i mogućnost nadogradnje i zamene određenih njegovih komponenata, već prema iskustvima iz borbenih misija i drugih faktora, pa čak i uticaja civilnog sektora, što se jasno vidi na primeru francuskog radija iz sistema FELIN.
S. Baloš

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još