Udarna pesnica

Naziv je jedinice za specijalne operacije Komande snaga za specijalne operacije (Kомандование сил специальных операций-KCCO, ) Glavne komande Oružanih snaga Ruske Federacije.
Prve jedinice onoga što će postati snage za specijalne operacije formirane su 2009. godine u sklopu nastavka ruske vojne reforme iz 2008. godine nakon rata u Gruziji. Komanda snaga za specijalne operacije osnovana je 2012. godine, a najavio ga je u ožujku 2013. načelnik Glavne komande Valerij Gerasimov. Prema rečima Gerasimova, Snage za specijalne operacije su zamišljene snage na strateškoj osnovi, čije bi primarne misije bile inostrane intervencije, uključujući sabotaže i protivterorističke operacije.
SSO ne pripada nijednoj grani Ruskih oružanih snaga i razlikuje se od Specijalnih snaga ili Specnaza Glavne obaveštajne uprave Glavne komande Oružanih snaga Ruske Federacije i ostalih jedinica Spetsnaza. Spetsnaz je naziv za ruske specijalne snage, skraćenica od Vojska za specijalne namene, termin označava sve specijalne snage, a prvi Spetsnaz po kojemu su ostali dobili ime je bio Spetsnaz GRU, ruske vojno obaveštajne službe osnovan 1949. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još