Službeni psi

Šapom protiv terorista

Elitna izraelska jedinica Oketz (žaoka), specijalizovana za upotrebu dresiranih pasa, izvela je brojne akcije u kojima je zahvaljujući ovim izuzetnim životinjama, obučenim pre svega za pronalaženje terorista i eksploziva, sprečen veliki broj ljudskih žrtava

Povlačenje vojnika i naseljenika iz pojasa Gaze, koje su u leto 2005, preduzeli Izraelci, nije značilo i prestanak višedecenijskih sukoba sa Palestincima. Skoro svakodnevno se vode borbe i napadi, izraelskih specijalaca i Palestinaca. Tačnije, napadi Hamasa i Islamskog džihada. Tako su izraelske kamere primetile jedno usamljeno terensko vozilo, koje se velikom brzinom kretalo prema izraelskom kontrolnom punktu. Iako je vozilo bilo obeleženo jasnim „TV“ na latinici i arapskom pismu, što je navodilo da se radi o televizijskoj ekipi, vojnici na punktu su sa sumnjom pratili razvoj događaja. U jednom trenutku, vozilo je skrenulo s puta i uputilo se pravo prema žičanoj ogradi, iza koje je izraelska teritorija. Četvoro ljudi je iskočilo iz vozila opremljeni makazama za presecanje žice, napravili otvor u njoj i trkom se uputili prema jednom izraelskom položaju. Međutim, kako je položaj bio napušten, teroristi su ostali praznih šaka. Naime, takvi napadi obično imaju za cilj kidnapovanje izraelskih vojnika ili još bolje starešina. Istog trenutka, data je komanda da se napadnu i pohvataju ili likvidiraju teroristi. Posle kraće pucnjave, trojica terorista su uspela da pobegnu prema vozilu, dok je četvrti pokušao da se sakrije u obližnjem vijugavom koritu presušene rečice. Ne želeći da rizikuje vojnike u prilično neizvesnoj situaciji, potpukovnik izraelske vojske je pozvao elitnu jedinicu Oketz (žaoka), specijalizovanu za upotrebu dresiranih pasa. Kuja Britney, dresirana za pronalaženje terorista i eksploziva, posle relativno kratkog traganja, locirala je protivnika pokazujući grebanjem šapom ispred odvodne kanalizacione cevi. Odmah posle toga, terorista je iskočio iz cevi, bacio par ručnih bombi, dvaput pucao u psa, ali je i sam bio smrtno pogođen puščanim hicima. Britney je na mestu ostala mrtva, ali je time spaseno možda i nekoliko ljudskih života. Prema pravilima službe, kuja je ožalošćena i sahranjena na vojnom groblju, kao i bilo koji drugi pripadnik izraelskih oružanih snaga.
Naoružanje vodiča ne razlikuje se od standardnog naoružanja izraelskih oružanih snaga i oslanja se na američke karabine M4 i puške M16, većinom opremljene optikom ITI MARS ili refleksnim nišanima Mepro-light. Uobičajeno je da se nose zaštitni prsluci, prilagođeni za upotrebu psa – npr. postoji posebna zakačka za uzicu psa, tako da vodič obe ruke može da koristi za rukovanje puškom. Pripadnici Oketza su među retkima, koji dobijaju i pištolje SIG-Sauer P226.
Oprema psa je, takođe, specifična. Svaka životinja ima ogrlicu sa komunikacionim uređajem, tako da čak i kada nisu zajedno, vodič može da izda naređenje psu. Neki psi nose i minijaturne video kamere, koje su posebno korisne tokom čišćenja zgrada i traganja za teroristima.
Tokom godina, Oketz se pokazao toliko korisnim, da su danas vrlo retke protivterorističke operacije u kojima nije angažovan. Tako je samo 2006, bataljon učestvovao u neverovatnih 4.000 akcija, što je u proseku više od deset dnevno! Procenjuje se da je do danas, Oketz sprečio više samoubilačkih napada koji bi imali nesagledive posledice, ne samo po vojnike, već i civile. Proceniti ukupan broj ljudskih života koje su ovi dresirani psi spasili u poslednjih tridesetak godina je apsolutno nemoguće, ali je sigurno da se radi o brojci koja nije manja od četvorocifrene. Da li je onda vredeo ceo trud? naravno da jeste.

Priredio: Sebastian BALOŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike