FN Model 1911-22
Dragan Šaponjić

Browningov mališan

Konstantna gužva na štandu FN, nirnberškog sajma IWA, dokaz je da nismo jedini, koji su bili oduševljeni novim pištoljem – pravo osveženje u poplavi plastikanaca i službenih ultrakompakta

Sati i sati, provedeni u autobusu, na putu od Nirnberga do kuće, bili su prava prilika za slaganje utisaka o eksponatima, koje smo videli na sajmu IWA 2011. U razgovoru postavilo se logično pitanje – šta nam se najviše dopalo? Zaista neverovatno! Da smo mogli da ponesemo neki komad oružja sa sajma, izbor bi pao na novi pištolj jednog od najčuvenijih proizvođača oružja na svetu: FN Model 1911-22 kalibra .22 LR.

U čast velikog jubileja

Sto godina od usvajanja u naoružanje klasičnog pištolja Colt M-1911, koga je dizajnirao J.M. Browning, kompanija „Browning Firearms“ (deo korporacije „Fabrique Nationale“) povukla je nesvakidašnji potez. Poštovaocima i ljubiteljima legendarnog pištolja ponuđena je njegova smanjena verzija. Ovoga puta, nije reč o jednom od kompaktnih modela pune snage, nego o oružju koje je u potpunosti zadržalo lepotu i proporcije izvornog modela, ali u razmeri od nekih 85% originalne veličine i u kalibru .22 LR. Nimalo slučajna kombinacija, barem kada se radi o SAD. Najomiljeniji pištolj sa druge strane Atlantika, upravo je M-1911. Ubedljivo najveći broj pištolja je u kalibru .22 LR. Novi mališan uspešno je spojio neprolazni dizajn, sa popularnim metkom malog impulsa i niske cene.

Pištolj FN 1911-22

Po spoljnjem izgledu u potpunosti sledi liniju vojnog modela Colt M-1911 A1 u kalibru .45 ACP. S obzirom na smanjene dimenzije i značajno slabiji metak, ova replika je pretrpela izvesne konstrukcione izmene. Na prvom mestu u vrsti upotrebljenog materijala. Ram i navlaka pištolja napravljeni su od otkivka aluminijumske legure koja se koristi za izradu glava čuvenih sačmarica Browning. Finiš je klasičan – mat bruniranje, a cev dužine 108 mm je od nerđajućeg čelika. Očit je napor da se Browningova rešenja zadrže u najvećoj meri, pa je rasklapanje isto, kao kod starijeg brata. Zato je u prednjem delu navlake prisutna i čaura cevi. To nema nikakvu praktičnu vrednost (kao ni levkasto proširenje u zoni usta cevi), jer cev tokom rada oružja miruje. Tu je vođica povratne opruge do pola dužine cevi, a ustupak modernim vremenima je materijal – polimer koji osim novca, donosi uštedu i u masi. Ceo pištolj je težak 440 g, što nije ni polovina mase originalnog modela. Poluga ustavljača navlake je ujedno i poprečna spojnica koja prolazi kroz blok u kome je učvršćena cev. Funkcionisanje se bazira na trzaju slobodnog zatvarača male mase koga usporava povratna opruga. Okvir prima 10 metaka koji se u cev unose pravolinijski bez uvodne rampe, što je još jedno rešenje prisutno i na modelu kalibra .45 ACP. Stranice drške su od polimera koji braon bojom oponaša drvo, a čekiranje je klasično, piramidalno sa dva zavrtnja. Nišanska linija je duga 140 mm, a ceo pištolj 181 mm.

Savšeno pasuje

Sve ove brojke na papiru ne znače mnogo. Za pravi utisak potrebno je uzeti pištolj u ruke – bićete oduševljeni. Model M-1911 je etalon za ergonomiju pištolja. Sa novim, umanjenim dimenzijama savršeno odgovara manjim šakama, pa je odličan izbor za decu ili dame, ali i u moje jake i velike šake, smestio se kao da je stvoren za njih. Pritom, ima uobičajeno raspoređene komande ručne i automatske kočnice, dugme za izbacivanje okvira i ustavljač navlake, koja po opaljenju poslednjeg metka ostaje u zadnjem položaju. Fiksni nišani su sitni, prednja mušica je kosa rampa – integralni deo rama bez mogućnosti pomeranja, ali se zato izuzetno lako uvodi u metu, jer ima neuporedivu mešavinu odličnog rasporeda težine, ugla rukohvata i dimenzija. Pošto prodaja FN 1911-22 tek počinje u prvom kvratalu ove godine, nema izveštaja o preciznosti i pouzdanosti. Manipulacija na suvo, bez municije deluje vrlo ubedljivo. Okidanje je kratko, lagano i odsečno. Rad mehanizma je gladak, mek i kontinuiran, bez struganja i zapinjanja. Ali, to i ne sme da se dogodi sa čuvenim imenom koje malokalibarski pištolj prodaje po ceni od 600 evra. Za drugu polovinu godine najavljen je Compact model, sa 16 mm kraćom cevi i navlakom, po istoj ceni. Doduše, u matičnoj kući kažu da to vredi za jubilarnu 2011, u kojoj će svaki isporučeni pištolj pratiti komemorativni sertifikat i torbica rađena u kombinaciji koža-platno. Već naredne godine očekuje se pojeftinjenje od oko 40%. Za kolekcionare su u ponudi dve specijalne edicije luksuzno finiširanih pištolja sa pozlatom, u kutijama od egzotičnog drveta. Jedna nudi dva pištolja u kalibrima .22 LR i .45 ACP po ceni od 4.300 dolara, a u drugoj je FN 1911-22 sa pozlaćenim nožem KaBar iz posebne serije, za 1.600 dolara. Na trenutak ostavimo po strani subjektivnu fascinaciju novim oružjem.

Pun pogodak

Šta se dobija za cenu Glocka ili Zbrojovke najnovije generacije? Odličan (tako barem obećavaju iz FN) malokalibarski pištolj. Dobro, ali to može da se kupi i za pola tog novca. Zbog male mase i primetno manjih dimenzija, novi pištolj ne može da bude platforma za trening sa jeftinom municijom, onome ko inače planira da koristi M-1911 u većem kalibru. Jednostavno, ti pištolji su veći i teži, pa sa FN 1911-22 ne možete adekvatno da se pripremite za njih. Tim pre što za isti novac kupujete full size Kimber 22, ili skoro tri pištolja Chiappa Arms istog sistema.
Čini nam se, da su komercijalisti iz „Browning Firearms“ računali na emocije, komfor upotrebe i estetski momenat, više nego na praktičnu primenu novog modela. Iskreno, u našem slučaju, takav nastup pokazao se kao pun pogodak, a gužva na štandu FN, dokazivala je da nismo jedini. Novi mališan je dobrodošlo osveženje u poplavi plastikanaca i službenih ultrakompakta.

Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike