Sajma IWA 2009

Budućnost je u prirodi

Čuveni sajam lovačkog i sportskog oružja i opreme u Nirnbergu, posetilo oko 30. 000 ljudi, a predstavili se izlagači iz celog sveta. Nastavljen trend unapređenja rada policijskih i bezbednosnih službi, kao i garderobe i svih drugih proizvoda za boravak u prirodi


Kao i prethodnih 35 godina i ove je u prelepom nemačkom srednjovekovnom gradu Nirnbergu, održan sajam lovačkog i sportskog oružja i opreme “IWA & Outdoor Classic”. Od 13. do 16. marta 2009, u sedam sajamskih hala, više od 30.000 posetilaca prodefilovalo je pored 1.132 izlagačka štanda iz 53 države sa svih kontinenata. Iako prvobitno zamišljen kao sajam oružja i prateće opreme, IWA se transformisao u jedno od većih svetskih događanja, koje pored lova i sportskog streljaštva, propagira i unapređenje rada policijskih i bezbednosnih službi, podstiče na sadržajniji i duži boravak u prirodi, proučavanje i posmatranje ptica i životinja i upućuje na upotrebu što adekvatnije odeće, obuće i opreme za život u prirodi. Tako se danas, na velikom nirnberškom sajmu, proizvođači i izlagači oružja osećaju pomalo ugroženim, jer predstavljaju manjinu.
Izložbe, seminari i revije
Takav trend sajma je rezultat pažljivo planirane politike organizatora, koji su skoro neprimetno izdvojili tematske celine: lovačko i sportsko oružje, oprema i pribor za život u prirodi (outdoor), proizvodnja noževa i takmičenje za IWA nagrađeni nož (IWA Knife award), novouvedena oblast IWA Vista, koja obuhvata optička sredstva za posmatranje životinja i ptica i IWA Law enforcement segment, gde se u posebnoj hali svi zainteresovani upoznaju sa opremom za unapređenje rada policije i raznih službi za obezbeđenje, uz organizovanje više stručnih seminara i demonstracija raznih tehnika i sredstava.
Nezaobilazni deo IWA već godinama su i revije na kojima proizvođači odeće, obuće, specijalnih tkanina i dizajnerskih dostignuća, brojnoj publici prikazuju i dokazuju ono večno pravilo da – nema lošeg vremena i loših uslova, već postoji samo loše odabrana oprema.
IWA je sajam zatvorenog tipa, što znači da ne možete tek tako da kupite kartu i uđete. Potrebna je garancija neke od firmi ili udruženja, koje stoji iza vaše želje da posetite sajam. I pored viza i potrebnih garancija na IWA 2009 je bilo najvi
še građana Srbije do sada. Mesto okupljanja za sve njih bio je veliki novi štand u hali 4, na kome su zajedno izlagali naši proizvođači – kragujevačka “Zastava” i užički “Prvi partizan”.
Zapažen nastup „Zastave“ i PPU
Iako su izloženi eksponati “Zastavinog” oružja i PPU municije, uz ljubazne i veoma stručne domaćine bili privlačni za mnoštvo posetilaca, ipak je IWA na srpskom štandu obeležila nedostižna Jasna Šekarić. Velika šampionka, prirodna i elokventna, istakla je da koristi Steyr vazdušni i Benelli MK pištolj. Dijabole koje upotrebljava su H&N, a MK minicija je britanskog “Eley”. Na štandu “Eley”, Jasna je često preuzimala i ulogu domaćina. Želja osoblja i gostiju da se fotografišu sa Jasnom Šekarić, premašila je i prethodni događaj, kada su direktor “Zastavinog” marketinga Zoran Šušić i vaš izveštač zamolili aktuelnu Miss Švedske da pozira na našem štandu.
“Zastava” je izložila novitet: lovački karabin Model 808 sistema Mauzer, koji se pored kalibra .308 Win, radi u svim kalibrima M70, izuzev .375 H&H i .458 WM. Puška je potpuno redizajnirana u zoni zatvarača i sanduka, ima “krilce” kočnicu sa tri položaja, odvojivi okvir i anatomski streljački kundak. Piccatinny šina je integrisana sa sandukom, a svaka puška ima sportsku match cev. (Uskoro ćemo da objavimo posebnu rubriku i test ovog noviteta). “Zastava” je predstavila i četiri pištolja, nove verzije “devedeset devetke”: EZ 9 i EZ 9 kompakt, EZ 40 i EZ 40 kompakt. Svi ovi modeli posredstvom američke firme „EAA” naći će se i na izbirljivom tržištu SAD.
“Prvi partizan” iz Užica se ubraja u najuspešnija preduzeća u našoj zemlji. Rasprodao je kompletnu proizvodnju za 2009, ali i deo 2010. Kako tvrdi direktor PPU Dobrosav Andrić, “da bi se udovoljilo zahtevima tržišta, moraju neizostavno da se proširuju i proizvodni kapaciteti”. Užičani su u Nirnbergu, pored kompletne palete svoje municije, izložili i novitete: moćni metak .338 Lapua Magnum, 8×56 RS Manliher, 8×60 S. Novost je i pištoljski 7,65 Para i stari, dobri revolverski metak .44 Special.

Holland & Holland za uzdahe
Na sajmu je bilo više pušaka sa glatkim i olučenim cevima. Iako nema mnogo pravih noviteta (brojni proizvođači su zbog globalne ekonomske krize koristili prošlogodišnje stare kataloge), ipak je za uvek “gladne” lovačke oči, bilo lepih pušaka. “Holland & Holland” iz Engleske imao je štand, ali za razliku od prošle godine, “James Purdey” ne. S obzirom da se H&H ubraja u sam svetski vrh u izradi lovačkih pušaka, samo ćemo da navedemo da su bile izložene položare sačmarice i položare dvokuglare sa zaobljenim baskulama, predivnih engleskih kundaka, kod kojih se nepravilna tekstura orahovine iz žile drveta, prosto neprirodno uvija duž ose oružja. I ljubitelji bok sačmarica mogli su da vide skupocenu H&H bokericu, za koju je domaćin štanda insistirao da se bravi H&H, a ne boss bravom (što je, ustvari, jedna ista brava). Ovo je protumačeno kao specifični britanski smisao za humor. Tu je bila i obrtnočepna skupocena puška zatvarača Mauser 98, za teški afrički lov. Puške koje izazivaju duboke uzdahe.

Impresivni Fabarm
Kod glatkocevnih pušaka ponovo je italijanski “Fabarm” izazvao pometnju. Prvi je uveo tribore sistem širokog bušenja duše cevi, koji su kasnije kopirale i primenjivale mnoge starije i poznatije firme, a sada je kod italijanskog Zavoda za ispitivanje i žigosanje oružja u Gardoneu – testirao cevi svojih sačmarica na enorman pritisak od 1.630 bara. Do sada su tormentacioni pritisci i za upotrebu čelične sačme iznosili najviše 1.370 bara. Opet je “Fabarm” konkurenciji bacio rukavicu u lice. Njihov novi poluautomat XLR5 je impresivnih karakteristika: za 30 procenata smanjen mu je odskok cevi, ima integralnu viver šinu za optiku ili kolimator, što je unifikovano sa lovačkim karabinima. Na testu brzine rada uspelo im je da ispale pet sačmarskih metaka za 0,31 sekundu, što se čini neverovatnim. Balans, izrada, zaštita od korozije, čine poluautomatsku sačmaricu Fabarm XLR 5 primerkom najviše klase u ovoj familiji pušaka.

Presvučeni Remington
Stari, slavni američki “Remington” predstavio je na IWA 2009, istinski novitet. Svoju čuvenu pumparicu Model 870, redizajnirao je do neprepoznavanja. Pod imenom Model 887 Nitro Mag, krije se pumparica 12/89 potpuno prekrivena crnim, hrapavim polimerom, sa više estetskih detalja. Čelični risiver (sanduk) puške je potpuno utopljen – prekriven polimerom. I hladno kovana cev, celom dužinom prekrivena je oblogom od polimera. Nišanska šina i mušica sa fiber optik vlaknom integralni su deo polimerske obloge. Tako je dobijena puška apsolutno zaštićene spoljašnjosti: nema korozije, ogrebotina, skidanja brunira sa metala. Tamno mat crno oružje, nepromenjive spoljašnjosti. Polimer nije zamenio čelik, već ga je samo zaštitio spolja. Bravo, za ideju!

Novitet Sabatija
Na štandu italijanskog “Sabatija” (gospodin Gabrijel Sabati potvrdio je da je kragujevački “Meteor Stil” postao njihov ovlašćeni distributer), pokazana je izuzetno uspešna serija dvokuglara i kombinovanih pušaka, ali i potpuno nova familija bok sačmarica Jaguar, koje imaju ojačanu kovanu baskulu i luksuznu završnu obradu, čak i sa zlatnim gravurama – inkrustracijama.

Pristupačni IŽ karabin
Kod lovačkih karabina, prvi novitet koji prikazujemo je iz ruskog “Baikala” – Iževskog mekaničeskog zavoda. Novi IŽ obrtnočepni karabin MP-142 K radi se u kalibrima .223 Rem, .30-06 Sprg. i 9,3×64. Savremene konstrukcije, koja dozvoljava izmenu cevi i kalibara, Dva reda po tri bradavice, brave direktno u cevi, uz otklon ručice zatvarača od samo 60 stepeni. Dužine cevi su 550 ili 600 mm, a kočnica se nalazi na vratu puške, kao kod sačmarica. Okvir je izmenljiv, jednoredni, kapaciteta tri ili četiri metka. Ova puška nam se svidela na prvi pogled, pogotovo što se očekuje da joj cena bude prihvatljiva.

Elegantni Brauning
Na štandu “Browninga“ dočekao nas je veliki reklamni pano sa novim poluautomatskim karabinom Browning Bar Zenith. Zenit je naslednik starog Bara, koji ima višemilionsku produkciju. Za sada se radi u četiri kalibra: .270 WSM, .30-06, .300 WM i 9,3×62. Elegantna puška sa pozajmicom gasova, luksuznim izmenljivim bočnim pločicama i zasad jednom dužinom cevi – 510 mm. Prema zakonima u nekim državama, okvir kapaciteta dva ili četiri metka, može da bude izmenljiv ili povezan šarnirom za sanduk puške. Posle modela Bar Short i Long Trac, očekuje se da Zenit bude okosnica “Browning” poluautomatskih karabina u narednim godinama. Biće još raznih dužina cevi, nišana i kundaka, a ime “Browning” je garant kvaliteta i pouzdanosti. A da ima i dopadljivu, lovačku, a ne vojničku spoljašnjost, uverili smo se već na prvi pogled. Očekujemo Zenit uskoro i u našim prodavnicama.

Srpski štand
Štand “Zastave” i PPU, svih dana sajma bio je mesto gde su se okupljali naši uvoznici oružja i opreme, strelci, vlasnici lovačkih radnji, predsednik i sekretar Lovačkog saveza Srbije, novinari… I ovom prilikom zahvaljujemo domaćinima na strpljenju i gostoljubivosti.
Tekst i snimci: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike