Dobitna kombinacija

Piše: Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Zero Tolerance (nulta tolerancija) je mlad brend, čiji noževi zaslužuju pažnju, pre svega zbog kombinacije izuzetnog dizajna i vrhunskih materijala

Na tržištu noževa, jedan od trendova je i proizvodnja izuzetno robustnih, fiksinih i preklopnih modela, konstruisanih prema zahtevima vojske i policije. Pre svega robustnih, dok je sve drugo potisnuto u drugi plan. Da pojedini proizvođači mogu da naprave i dobar taktički nož, dokaz su modeli koje vam predstavljamo.
Noževe koje pravi „Strider“, karakteriše upotreba najsavremenijih čelika, izuzetno robustna sečiva i geometrijski oblikovane, grube i neudobne drške, koje se opravdavaju taktičkim potrebama, a u suštini su izabrane zbog lakoće proizvodnje. „Striderova“ sečiva su zaštićena kamuflažno obojenim slojevima vakuum naparenog titanijum-oksida, izrađena izuzetno precizno na kompjuterski kontrolisanim mašinama i prilično dobro se prodaju, kupcima koji bi želeli da imaju opremu sličnu onoj specijalnih jedinica. Ovakav pristup je upravo ono što ne odgovara menadžerima „Kershawa“, pa na „Striderovu“ tehnologiju dodaju svoj adut: Kena Oniona, jednog od najtalentovanijih dizajnera noževa današnjice.
Otpornost i efikasnost
Zajedničko svim noževima „Zero Tolerance“ je upotreba vrhunskih materijala. Materijal drški je uvek kompozit staklenih vlakana i epoksida G10, koji se koristi u avio industriji. Za pojedine elemente mehanizma koristi se titanijum, a sečiva su od tehnološki najsavremenijih čelika.
S obzirom da se radi o relativno novoj firmi, „Zero Tolerance“ nema puno modela čije su oznake brojčane, u stotinama. Model 100 je univerzalni taktički nož, recurve sečiva, sa oštricom u obliku latiničnog slova S. Ovakav oblik znatno podiže efikasnost kod sečenja povlačenjem, i produžava dužinu oštrice, pa je sečivo modela 100 u sečenju efikasnije, nego što je njegova dužina od 149 mm. Čelik od koga je izrađen ovaj nož, još više privlači pažnju. Reč je o čeliku CPM 3V, još jednom iz porodice praškastih čelika. CPM 3V nije nerđajući čelik, već vrhunski alatni, namenjen upotrebi u najtežim uslovima, gde je visoka žilavost, pored tvrdoće, izuzetno bitna.
Za urbane sredine i većinu upotrebe noža, Model 100 je preveliki da bi zaista bio spretan. Upravo zato, drugi fiksni nož u proizvodnji ZT je Model 121, koji na prvi pogled podseća na većeg „brata“. Ovaj nož sa sečivom dugačkim 10,8 cm krije i po koje iznenađenje, kao što je poseban deo za sečenje užadi, žica, pojaseva u kolima i avionima i sličnih materijala, smešten na mestu gde se na kraju sečiva obično nalazi urez, koji omogućava ravnomerno oštrenje celog sečiva. I ovde je sam rez S oblika, sa izraženim špicom i vrlo upotrebljivim trbuhom, a materijal sečiva je provereni S30V, zbog toga što se ovakav nož vrlo često nosi na telu i u pomorskim operacijama, pa je zaštita od korozije bitnija nego žilavost. Naravno, na manjem sečivu manje su i sile, pa je sečivo iste debljine od 5 mm potpuno dovoljno da izdrži sve zadatke.
Bez obzira na sve kvalitete fiksnih noževa, za svakodnevno nošenje, preklopni noževi imaju velike prednosti. Pre svega, kada se nož često nosi, a malo koristi, tako da su preklopni noževi popularniji od fiksnih. Proizvodna linija ZT upravo ovo ilustruje, s obzirom da imaju duplo više preklopnih noževa od fiksnih. Veći deo modela izgleda kao robustnije verzije standardnih Kershaw noževa, naravno uz korišćenje vrhunskih materijala. Međutim, modeli 300 i 301 se i te kako izdvajaju od ostalih.
Radi se, takođe, o dizajnu Kena Oniona. Model 300 je veliki frame lock ili nož kod koga bravu predstavlja cela strana drške, što ovaj nož čini posebo zanimljivim. Jedna strana drške je od profilisanog G10, u zelenoj, crnoj ili boji peska, dok je druga od crno anodiziranog titanijuma i na sebi ima zarez, koji predstavlja bravu za zaključavanje sečiva. Ovaj posao obavlja parče titanijuma poprečnog preseka 3×10 mm, a mašinska obrada na površini čini da se razlika između dve strane drške skoro ne oseti. Jednostavno, kada ovaj nož uzmete u ruku, teško ga je ostaviti.
Sečivo je izrađeno od S30V, tvrdoće 59”™60 rokvela, što se smatra optimalnom tvrdoćom za ovaj čelik, koji za dobro držanje oštrine traži pažljivo, ručno poliranje oštrice.
Piše: Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike