Browning

Dostojne slavnog imena

Sportske bok sačmarice Browning 525 TR1 i Sinergy Trap, ostavile izvanredan utisak na strelištu i pokazale da su dostojne slavnog imena, a test je omogućila firma „Grof MBM“ iz Petrovca na Mlavi, koja ih je uvezla


Nedavno održano takmičenje u gađanju glinenih golubova, disciplina trap, čiji je pokrovitelj bila oružarska firma “Grof MBM” iz Petrovca na Mlavi, bilo je sjajna prilika da nadomak Požarevca detaljno pregledamo i isprobamo dva modela sportskih bok sačmarica: Browning 525 TR1 i Sinergy Trap. Utisci o puškama bili su takvi, da je nastanak ovog teksta samo prirodni sled događaja. Ipak, pre nego što pređemo na tehničke detalje, nekoliko rečenica o disciplini trap.
Strelišta za olimpijski trap imaju pet paljbenih položaja. Svaki položaj ima mašinu za izbacivanje glinenih golubova smeštenu u rovu, koji je 15 m udaljen od streljačkih položaja. Glineni golubovi se lansiraju pod različitim uglovima i brzinama, nasumičnim poretkom. Strelci sa puškama u zgibu ramena, glasnim povikom „pul“ (pull – vuci), komanduju izbacivanje golubova. Posle pet golubova, strelac se pomera za jedan položaj, sve dok ne prođe svih pet pozicija. Dopuštena su dva hica, na jednog goluba. Jedna serija se sastoji od 25 golubova. Kod discipline trap, najčešće se puca na rastojanjima od 30 do 50 m, tako da ove puške imaju duže cevi (najčešće 75-76 cm) i uže čokove. Međunarodna takmičenja sastoje se od pet serija po 25 golubova, plus daljnja serija od 25 golubova. Trap se smatra za vrlo zahtevnu disciplinu gađanja letećih meta i najpopularniji je u odnosu na ostale: skeet, double trapp, sporting, down the line… Nadomak Požarevca, na takmičenju u trapu, „Grof MBM“ (odnosno, vlasnik i direktor Bojan Ilić), prisutnima je omogućio da isprobaju i upoznaju sportske puške Browning: modele 525 TR1 i Sinergy Trap.

Sinonim za klasiku
Browning 525 TR1. Kalibar ove klasične bokerice je 12/70, što je standard za sportske trap puške. Dužina cevi je, takođe, standardna 76 cm ili kako Anglosaksonci kažu – 30 inča. Cevi su spojene kovanim, čeličnim, veoma jakim monoblokom dimenzija 28x68x68 mm. Po dužini cevi zaletovani su ventilirajući prutevi koji povezuju gornju i donju cev, ali i omogućavaju strujanje vazduha oko njih, kako bi se cevi bolje hladile, time i umanjila pojava miraža. Na gornjoj cevi nalazi se ventilirajuća nišanska šina široka čak 13 mm, koja po sredini ima uzdužne linije, a obe ivice su joj nareckane poprečnim linijama. Na 380 mm od ležišta metka, nalazi se mala bela pomoćna mušica prečnika 2 mm, a u zoni usta cevi je glavna mušica prečnika 4 mm (takođe bela). Pogled niz široku šinu i postavljanje pomoćne i glavne mušice, uvežbanom strelcu izuzetno će olakšati nišanjenje. Već posle nekoliko ponovljenih unošenja pušaka u rame, dobije se uvek isti nagib šine u odnosu na cilj i oko strelca. Iako „Browning“ radi oružje sa širim bušenjem duše cevi, ovde je izabrano klasično rešenje po C.I.P. sa prečnikom od 18,4 mm.
Da je model 525 TR1 sinonim za Browning klasičnu bok trap pušku, dokazuju i danas retko viđeni fiksni čokovi. Još uvek ima strelaca i lovaca, koji više vole fiksne, od izmenljivih čokova. Donja cev je u tročetvrtinskom, a gornja ima puni čok. Monoblok na donjem delu ima klasičnu, legendarnu bravu Browning B25, koja se danas primenjuje širom sveta. Donji žleb za bravljenje u monobloku ima dimenzije 27x5x4 mm i u njega iz baskule ulazi široka, horizontalno pokretna ploča za bravljenje. Baskula – glava puške, takođe je urađena iz jednog komada kovanog čelika i ima dimenzije 40×68 mm (bxh). Kroz sredinu donjeg dela baskule prolazi centralna pravougaona poluga, koja služi za napinjanje udarnog mehanizma – mehanizma vatri. Iz čeone površine baskule u relaksiranom (opuštenom) položaju, izviruju udarne igle. Baskula ima metalni srebrnasti finiš, umerenu gravuru, a sa donje strane piše 525, što znači da je to već peta generacija slavnog modela Browning B25. Izuzetno originalno je rešenje selektivnih ejektora, koji hvataju 25% obima dna čaure metka, a pritom im se opružno-polužni kinematski mehanizam ne nalazi na monobloku, već unutar potkundaka.
Puška je opremljena jednim selektivnom obaračem, koji raspored opaljenja dobija preko selektora ugrađenog u komandu kočnice. Obarač je podesiv u smislu položaja i pozlaćen. Puška se rasklapa na klasičan način, preko donje bravice na potkundaku. Orahov kundak i potkundak su masivni, sa širokim sitno čekiranim površinama. Dno kundaka ima vrlo efikasan Browningov gumeni amortizer trzaja. Cela puška masom od 3,5 kg, dimenzijama baskule i kundaka, metalnim sjajem baskule i bruniranim cevima, bravom, fiksnim čokovima, a najviše opštim utiskom – odiše duhom starih vremena, u kojima je sve bilo jako, od puno materijala, jednostavno i solidno. Zato cenu od 185.000 dinara za ovakvo oružje, smatramo sasvim solidnom investicijom. Ova puška starog kova, ispaliće na hiljade metaka, bez imalo tragova istrošenosti ili nepouzdanosti.

Ultramoderna mehanika
Browning Sinergy Trap. Veliki proizvođači uvek idu napred, u nove, savremenije modele. Vođen tom logikom, „FN Browning“ je pre nekoliko godina proizveo ultramodernu bok sačmaricu model Sinergy. O njoj smo već pisali, a sada evo sportskog modela Browning Sinergy Trap. Za model 525 smo rekli da ima sve klasično, a za Sinergy da je – savremen. Linije puške su kao iz Bertoneovog ii Pininfarininog auto-dizajn studija. Mehanika sasvim nova, ultramoderna. Prvo što proizvođač potencira je odziv – brzina opaljenja udarnog mehanizma od samo 0,0019 sekunde (1,9 milisekunde), dok je kod konkurentskih pušaka ovo vreme 0,0031 s (3,1 milisekunde). Zatim, sasvim nizak monoblok, što omogućava primena nove brave. Monoblok ima dimenzije 70x34x58 mm, a bravu na monobloku čine dva proreza u zoni sredine donje cevi, dimenzija 5x5x8 mm.
U ove proreze ulaze odgovarajući klinovi iz baskule. Dodatnu čvrstinu daju velike lučne površine, po kojima monoblok rotira u baskuli, koje se nikad neće pohabati. Cevi duge 810 mm imaju ventilirajuće spojne vertikalne pruteve i ventilirajuću šinu. Šina je iste širine i oblika kao na modelu 525, ima pomoćnu mušicu na 425 mm, ali i zelenu fiber-optik glavnu mušicu. Cevi imaju najmodernije izmenljive čokove invector plus, koji bojom i oznakom pomažu strelcu u lakšem odabiru. Čokovi izvan ivice cevi izviruju 18 mm. Baskula modela Sinergy od kovanog čelika, izgledom vitka i niska, ima dimenzije 43×60 mm (bxh). U unutrašnjem delu baskule, dve okrugle poluge prečnika 4 mm napinju mehanizme vatri. Jedan selektivan podesivi obarač opaljuje obe cevi, pod komandom selektora integrisanog u kočnici na vratu kundaka. Štitnik obarača je profilisan, modernog dizajna. Ejektori su nove konstrukcije sa spiralnim oprugama na monobloku. Pri otvaranju puške komandna poluga Vestli-Ričards, ostaje u desnom položaju. Kočnica nije automatska, a opaljenje na prazno ne zahteva inercijalni udar. Kundak izrađen od fine orahovine, ima podesivu obrazinu i gumeni amortizer. Ova vrlo moderna sportska sačmarica ima najnižu moguću siluetu, više skupih kvalitetnih detalja, izvanrednu završnu obradu, a to je sve odredilo i njenu cenu od – 327.000 dinara.
Na strelištu smo pucali iz oba oružja. Utisci su izuzetno povoljni, što se od Browning pušaka i moglo da očekuje. Strelci u disciplini trap, čije ambicije prevazilaze lokalna takmičenja, u modelima Browning 525 TR1 i Sinergy Trap pronaći će oružje koje, verovatno, neće promeniti do kraja sportske karijere.

Tehničke karakteristike:
Model:     525 TR1     Sinergy Trap
Kalibar:     12/70     12/70
Dužin cevi (mm):     760     810
Ukupna duž (mm):     1205     1255
Dužina kundaka (mm):     375     385
Masa (kg):     3,5     3,6
Cena (dinari):     185.000     327.000
Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike