Elitni profesionalac

Piše: Boris VOJVODIĆ

Kompaktan pištolj elitističkog izgleda, namenjen profesionalcima pruža više od drugih oružja, predviđenih za stalno, prikriveno nošenje i ograničenu upotrebu u krajnjoj nuždi

Piše: Boris VOJVODIĆ
Kada je nedavno, jedan prijatelj redakcije zatražio savet u vezi nabavke manjeg pištolja za svakodnevno nošenje, na osnovu ličnog iskustva i odličnog poznavanja domaće ponude oružja, posavetovali smo ga da nabavi Glock Mod 19 i uputili na predstavnika ovog proizvođača: firmu „DDA Canona“, u Leskovcu. Nekoliko dana kasnije, pozvao nas je telefonom iz Leskovca i upitao: – Video sam u „Canoni“ SIG Sauer SPC 2022, izgleda dobro. Šta vi mislite? Iako smo o pištoljima linije SIG PRO SP2009 (i 2340, sa livenim polimerskim ramom) opširno pisali, ovaj najnoviji i najmanji iz porodice, nazvan SPC 2022 (SIG PRO Compact 2022), nikada nismo isprobali.

Jednostavniji i lakši
Ubrzo, našli smo se u Leskovcu, kod vlasnika „Canone“, gospodina Dejana Anđelkovića, sa željom da ovaj pištolj i praktično testiramo. Anđelković je to ljubazno prihvatio, stavivši nam na raspolaganje oružje i 200 metaka PPU FMJ 124 grs. Ipak, pre samog testa, treba reći da su firme SIG (ranije „Schweizerische Industrie Gesellschaft“, a danas „Swiss Arms AG“) iz Neuhausena, u Švajcarskoj i „Sauer & Sohn“ u Nemačkoj, posle svetske slave sa klasičnom linijom serije P220, u proizvodnju polimerskog oružja ušle relativno kasno – 1998, sa modelom SIG PRO SP2340, u kalibru .40 S&W, dok se varijanta u 9×19 Para, nazvana SIG PRO SP2009, pojavila godinu dana kasnije. Ovaj pištolj je zamišljen kao jeftinija, pojednostavljena i olakšana verzija pištolja serije P220 (P226 i P228, od kojih je preuzeto najviše opštih karakterisitika), namenjena velikoserijskoj proizvodnji i uglavnom službenim, manje zahtevnim korisnicima, zbog čega je i nazvana PRO (profesional).
Verziju ovog pištolja – SP2009, testirala je Francuska, radi uvođenja u službenu upotrebu, utrošivši tokom ispitivanja oko 460.000 metaka, da bi je konačno usvojila 2002, kao model SP 2022. Sam naziv modela dat je na osnovu godine usvajanja i očekivanog radnog veka u trajanju od 20 godina, pa je tako na kraju označen kao SIG PRO 2022 (do koje godine treba da bude u upotrebi). Generalno, pištolj je uprkos legendarnom ugledu klasičnih modela ove firme, do danas stekao popularnost na tržištu oružja namenjenog profesionalcima. Zato ne iznenađuje što je napravljena smanjena verzija ovog modela, namenjena upravo prikrivenom i lakšem svakodnevnom nošenju, koja je dobila naziv SPC 2022. Na tržištu se za sada pojavila samo verzija u kalibru 9 mm Para, koju smo i imali prilike da testiramo.

Pouzdan i komforan
Već na prvi pogled, primećuje se da je SPC 2022 veoma kompaktno oružje, na kome se nije štedelo u komforu korišćenja, već samo na ukupnoj dužini navlake i cevi. S ukupnom dužinom od 180 mm (187 mm kod SP 2022), visinom 134 mm (140 mm kod SP 2022) i maksimalne širine 34 mm, neznatno je manji od punog formata modela SP 2022, ali i dalje u rukama izgleda dovoljno veliki, da se svrsta u službena oružja i dovoljno mali, da upravo njega poželite za prikriveno nošenje. Dimenzijama, skoro da se poklapa sa Glockom 19, koji je za to idealan, ali uz klasične komande, spoljašnji oroz i SA/DA okidanje. Ima cev dužine 91 mm (98 mm kod SP 2022) i masu od 700 g (715 g kod SP 2022), a koristi čelične okvire velikog kapaciteta od 15+1 metak. Zahvaljujući ravnim plastičnim poklopcima okvira, koji ujedno i profilišu dršku u donjoj zoni, dužina rukohvata je smanjena za 7 mm u odnosu na puni format, a da se nije izgubilo na komforu pri rukovanju.
Uostalom, ovaj pištolj potpuno podseća na porodicu P220 iz koje je i nastao. Pre svega, tu su vrhunski, skoro razmetljivo visok kvalitet, vidljiv već i po pakovanju u kome dolazi. Isporučuje se u plastičnom luksuznom koferu (koji može da se zaključa), sa dva okvira, punjačem za njih, plastičnom fluoroscentnom imitacijom cevi (bez ležišta metka), sa kojom, kada se montira umesto prave, postaje potpuno neupotrebljiv deci i nepozvanim korisnicima, a pritom sa njim može da se vežba rukovanje.
Što se konstrukcije tiče, uglavnom se svodi na već viđeno. Pištolj je sa starije serije preuzeo najsavršeniji i najrasprostranjeniji modifikovani Browningov sistem kratkog trzaja, danas uglavnom i poznat kao SIG brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura). S ovim, danas već klasičnim sistemom, pištolj ima pouzdan rad mehanike, uprkos izuzetno smanjenim dimenzijama navlake i cevi. Cev je na vrhu obrađena ravno, ali je njeno fiksiranje u navlaci i dalje tačno, s obzirom da je navlaka izrađena izuzetno precizno i sa minimalnim tolerancijama od jednog komada prohromskog čelika, spolja zaštićenog neverovatno tvrdim duracot finišem. Za razliku od većine kompaktnih modela koji su pouzdanost rešavali korišćenjem vođice povratne opruge, sa jakim amortizerom s dvostrukom povratnom oprugom, postavljenom jedna unutar druge, kod ovog pištolja korišćena je samo jača (lisnata, ne žičana) opruga, kao kod Glocka. Ovo malo otežava uvođenje prvog metka, posebno što je i sama navlaka u gornjoj zoni sužena kosim bočnim stranicama sa plitkim zarezima za repetiranje, ali je funkcionisanje tokom gađanja odlično i trzaj umeren, uprkos prilično smanjenim dimenzijama.

Gladak i mekan rad
Navlaka i telo oružja, vizuelno predstavljaju celinu, a na njemu skoro i nema oštrih ivica, koje bi se izdvajale i remetile utisak ili smetale pri korišćenju. Novi SPC 2022, sa više mekih, ali ravnih linija i mat-crnom bojom po celoj površini, već na prvi pogled odaje utisak skupog i kvalitetnog oružja, modernog dizajna. Utisak podvlače sitno čekirane, ultraprecizno obrađene korice, koji se odlično uklapaju sa lepom crnom bojom, takođe savršeno izlivenog plastičnog rama. Kao i kod SIG Sauera, nijedan detalj ne odudara od opšteg sklada. Iako smanjen i novi SPC 2022 ima ugrađenu Picatinny šinu, na donjem prednjem delu rama, predviđenu za montažu taktičkog svetla i/ili nišanskog lasera. Od ostalih, bitnih detalja, treba pomenuti da na modelu SPC 2022 nije izostavljeno individualno podešavanje zadnjeg dela rukohvata, a rešeno je prostom izmenom korica, čijom zamenom, korisnik prilagođava veličinu i oblik drške svojoj šaci.     
Ne treba posebno napominjati da mehanika na pištolju radi tačno, meko i glatko, kao što smo i navikli kod pištolja ovog proizvođača. To je pre svega posledica visokog kvaliteta izrade, koji je vidljiv na svim, pa i najsitnijim delovima. Svi sistemi obezbeđenja ovog oružja su unutrašnji i automatski, kao i na ostalim ranijim modelima, pa ih ne treba posebno opisivati. Komande su pristupačne i dobro oblikovane, iako je poluga dekokera možda prevelika za ovako kompaktan pištolj. Rasklapanje je jednostavno i brzo, ali ne uobičajenim sistemom sa klasičnih pištolja serije P220, već preuzetim sa M1911, odnosno poprečnom čivijom, koja se produžava u polugu kočnice navlake. Jednostavno, svakim svojim delom, ostavlja utisak kvalitetnog i pouzdanog pištolja.
Izuzetna nišanska slika
Iako prilično smanjen, SPC 2022 ima i izuzetnu nišansku sliku, zbog niskih širokih borbenih nišana (sa belom tačkom na mušici i belom crticom ispod zareza zadnjeg nišana), što nije tako čest slučaj kod oružja ovih dimenzija. Na strelištu je to sigurno demonstrirao, kako se od oružja ovog proizvođača i očekuje. Uprkos veoma kratkoj navlaci, balans mu je izuzetan, oblik tako dobro ergonomski rešen, da je kontrola mnogo bolja od očekivane, a odskok lako podnošljiv. Već kod prvih nekoliko metaka, stiče se osećaj prisnosti i poverenja u ovo oružje.
Jednostavno, potpuno vas osvaja već od prvog okvira. Prihvatljiva masa, dostupne komande i potpuna prilagođenost šakama, osvojaju na prečac, tako da ne možete tačno ni da objasnite: zašto vam se baš ovo oružje toliko sviđa? S druge strane, u preciznost pištolja uopšte ne treba sumnjati. Bez obzira što je relativno kratka, cev na strelištu dopušta pravljenje impresivnih grupa pogodaka. Iako se nismo previše trudili, grupe su nam se kretale oko 40-50 mm na 25 m, a kasnije na bližim, situaciono postavljenim metama, imali smo i savršenu kontrolu pri borbenom gađanju. Jedina ozbiljnija zamerka mogla bi da bude malo tvrđe, ali glatko i odsečno okidanje, sa silom od oko 2.600 daN u SA i oko 6.800 daN u DA režimu, na šta smo se veoma brzo privikli.
Posebnu prednost ovom kratkom pištolju daje upravo velika brzina prelaženja s jedne na drugu metu, na kojoj su okvir za okvirom, ostajala po dva lepo plasirana pogotka u „A“ zoni. Sve je, kako se i očekuje od pištolja koji u svom nazivu ima oznaku – PRO. Jednostavno, ovo oružje i izgleda i radi zaista elitistički.
Pištolj SPC 2022 pruža mnogo više od drugih oružja, predviđenih prvenstveno stalnom i prikrivenom nošenju i ograničenoj upotrebi samo u krajnjoj nuždi. Jedina prava prepreka za nabavku ovog, a ne nekog drugog pištolja je njegova cena od oko 120.000 dinara (u odnosu na 68.000 dinara za ništa slabiji Glock 19), što će ga još dugo u našoj zemlji, činiti nedostupnim velikom broju potencijalnih korisnika.

Policija, carina, agenti…
U Francuskoj ga koriste mnoge državne službe bezbednosti, uključujući Nacionalnu policiju, Žandarmeriju i Upravu carina, pa je ukupan broj kupljenih primeraka dostigao cifru od 250.000 komada. To je ujedno i najveća ovakva porudžbina oružja, od Drugog svetskog rata do danas. Sem Francuzima, ovaj model se svideo i Bugarskoj, gde su ga nabavile specijalne jedinice i Vojna policija, zatim Švajcarskoj, u kojoj je u upotrebi kod granične policije i policije u Lucernu i Švajcu. Naravno, koriste ga i neke agencije u SAD, među kojima su DEA, Masačusetska uprava za obezbeđenje zatvora i delovi Oklopnih i mehanizovanih jedinica Vojske SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike