TOP XX

I SIG bi pozavideo

Vrhunski borbeni pištolj, kvalitetan i pouzdan, savršene kontrole i takmičarskih performansi, impresionirao je sve koji su prisustvovali testiranju

Retko koje domaće oružje je svojim pojavljivanjem izazvalo toliko medijske pažnje, kao pištolj TOP XX. Napravljen 2002, pod vođstvom konstruktorskog tima Ivana Živkova i Alekse Mladenovića u fabrici „Zastava oružje“ u Kragujevcu, ocenjen je kao vrhunski borbeni pištolj, sa besprekornim takmičarskim perfomansama. Impresionirao je sve koji su imali priliku da ga pogledaju i isprobaju. „Kalibar“ je u nekoliko navrata pisao o njemu i testirao sve varijante, koje su se u međuvremenu pojavile. Po mišljenju mnogih stručnjaka, TOP XX je među najboljim i najkvalitetnijim oružjem koje je napravljeno u Srbiji. Teško može da mu se pronađe mana. Ipak, o ovom ili bilo kom drugom modelu, nemoguće je realno suditi, dok se kroz eksploataciju u praksi ne dokažu kvaliteti koji su mu pripisani.

Eskplatacija u „Mušu“
Danas, šest godina od njegovog nastanka, došli smo u priliku da organizujemo zaista jedinstven test i procenimo jedan primerak ovog modela, koji je u međuvremenu korišćen u Klubu sportskih strelaca „Muš“ iz Novog Beograda. Sve to ne bi bilo posebno interesantno, da po pedantnim evidencijama Petra Pantića, predsednika kluba,
ovaj primerak nije ispalio tačno 101.460 metaka i to tako, što je sa ostalim klupskim oružjem stavljen u redovnu ponudu, koju su mogli da koriste svi članovi (među kojima ima i onih manje vičnih oružju i pogrešnim rukovanjem, do sada pokvarili više drugih primeraka). Da bi se stekla bolja predstava o tome, koliko je ispaljena količina municije zaista velika, trebalo bi reći da je očekivani radni vek za većinu najkvalitetnijih pištolja u svetu od 30.000 do 50.000 metaka i to pre otkaza nekog od vitalnih delova. U praksi, postoji samo nekoliko modela luksuznih sportskih pištolja, od kojih može da se očekuje da dođu do cifre od 100.000. To, čak, ni njihovi proizvođači ne garantuju.

Službeno multikalibarsko oružje
Iako sama činjenica da je ovaj primerak TOP XX ispalio toliko metaka i ostao upotrebljiv, dovoljno govori o njegovom kvalitetu, želeli smo da utvrdimo, u kakvom se realnom stanju sada nalazi ovaj pištolj. Zato je na strelištu SAJ MUP Srbije organizovan ovaj krajnje zanimljiv test, kome su prisustvovali pripadnici naše najbolje Specijalne antiterorističke jedinice.
Pištolj smo pažljivo razgledali. Za one kojima je ovaj model nepoznat, na početku o samoj konstrukciji. Pištolj TOP XX je kompaktno, službeno multikalibarsko oružje, sa izmenljivim cevima u kalibru 9×19 Para i .40 S&W, zasnovano na konstrukciji poznatog pištolja SIG-Sauer P-226. Iako predstavlja bitno unapređenje, u odnosu na uzor i domaći CZ-99, veoma je slične konstrukcije. Osim sistema bravljenja (proširenjem zadnjeg dela cevi u otvor za izbacivanje čaura), TOP XX se bitno razlikuje od oba navedena modela. Osnovna razlika sastoji se u potpuno promenjenoj ergonomiji, jer ima mehaničku kočnicu tipa – Colt, koja blokira zapinjač, umesto dekokera, kao na sličnim modelima. Rukohvat je drastično sužen, pogotovo u gornjoj zoni. Time se dobio savršen hvat. Montirane su perfektne, orahove drvene korice, sa finim sitnim čekeringom i aluminijumskim uvodnikom na dnu. Potpuno je izmenjen udarni mehanizam, kojim je TOP XX dobio samo SA (jednostruko) okidanje, ali takmičarski novi, skeletoidni, laki i brzi udarač. Promenjen je i obarač, koji je potpuno podesiv u prednjoj i u zadnjoj zoni kretanja. Maksimalno mu je stesana širina, a ceo je načinjen od najkvalitetnijih materijala. Navlaka, cev i ostali čelični delovi, izrađeni su od najkvalitetnijeg čelika, tvrdoće 30-31 RCh, dok je ram od legure duraluminijuma za avio-industriju. Izrada je zaista savršena, do poslednjeg detalja. Nešto što dosad nije viđeno na nekom domaćem oružju. Finiš je besprekoran, sa najboljom zaštitom čelika, vrhunskim bruniranjem i peskarenjem, pa tvrdim hromiranjem aluminijumskih delova.

Superioran u svakom pogledu
Iako ima navlaku standardne dužine, zbog nešto duže cevi kod ovog primerka, predviđene za montažu dvokomornog kompenzatora, ukupna dužina je povećana na 215 mm, dok je sa visinom od 146 mm, nišanskom linijom od 165 mm i masom od 870 g u standardu svih ostalih primeraka. Maksimalna širina navlake je samo 27 mm, a na najširem delu 34 mm, što ga čini užim od svih sličnih modela. Cev je dužine 125 mm, sa zaštitnom kapicom, spolja konusno obrađenu sa najvećom širinom od 15,5 mm kojom bravi i u prednjem delu (u zoni vodećeg kanala prednjeg otvora navlake), zbog čega mu je i preciznost superiorna u odnosu na sve slične modele. Koristi klasične okvire pištolja CZ-99, kojima je aluminijumskim produžecima i redizajniranim donosačima, kapacitet povećan na 20 metaka kalibra 9×19 Para i na 15 u .40 S&W.
Uprkos činjenici da je primerak koji smo gledali star šest godina, prve impresije bile su povoljne, jer TOP XX ima izgled skupog i kvalitetnog predmeta, naglašen ozbiljnim i klasičnim dizajnom. Navlaka i telo, vizuelno predstavljaju celinu, a na oružju skoro da i nema oštrih ivica, koje bi se izdvajale i remetile utisak ili smetale pri korišćenju. Čak i posle ogromnog broja metaka, sve na TOP XX izgleda i funkcioniše kako treba. Mehanika na pištolju radi tačno, meko i glatko, što nismo očekivali. Zvuk koji se čuo pri povlačenju navlake, može da se opiše kao jedinstven, jer je pre svega posledica visokog kvaliteta izrade, koji je vidljiv na svim, pa i najsitnijim delovima. Okvir se lako puni do poslednjeg metka i glatko ulazi u rukohvat. Komande su pristupačne i dobro oblikovane (iako je možda poluga kočnice navlake nešto manja za borbeni pištolj), a rasklapanje jednostavno i brzo, sistemom preuzetim sa modela CZ-99.
Svakim svojim delom TOP XX i dalje ostavlja utisak kvalitetnog i pouzdanog pištolja. Najveće iznenađenje bilo je što na njemu nismo utvrdili nikakva oštećenja, osim polomljene poluge repa mehaničke kočnice. Ni do ovog loma ne bi došlo, da ga nisu demontirali prilikom servisnog pregleda u „Mušu“. Prema evidenciji „Muša“, jedini lom do kojeg je došlo tokom eksploatacije, bio je lom poluge za rasklapanje, odnosno spojnice. Tokom rada mehanike, zaista se trpe znatna naprezanja i to ne samo kod ovog, već i skoro svih ostalih konstrukcija (zbog čega je uobičajeno da se kod sportskih pištolja koji ispaljuju veći broj metaka, taj deo menja i po nekoliko puta). Sve ostalo, bilo je originalno i u besprekornom stanju.

Siguran i precizan
Ovaj naš utisak, potvrdilo je i gađanje. Tog dana smo iz njega ispalili oko 250 metaka. Njegovo okidanje dovoljno je predstaviti kao najbolje moguće. Dovoljno je reći – besprekorno. Tako je hod obarača izuzetno kratak, a okidanje jasno i lako, skoro neosetno i pruža sve, što i najzahtevniji strelci mogu da pomisle. Uvođenje metka je lako i jasno, zahvaljujući pre svega visoko postavljenim okvirima i besprekornoj uvodnoj rampi (po čemu je ova konstrukcija poznata i zbog čega ne dolazi do zastoja ni sa jednom vrstom zrna). Ovo je toliko očigledno, da samo po tome sa kakvom se lakoćom repetira i laik može da zaključi, da u rukama ima nešto neobično i izuzetno. Uz to, kvalitet izrade je jasno vidljiv i po tome, da posle ovolike količine ispaljene municije, na pištolju nije bilo vidljivih „luftova“, odnosno povećanja zazora. Ni bilo kojih drugih tragova habanja, osim lagano povećanog vertikalnog zazora između navlake i rukohvata, ali koji svakako nije bio veći, od onih na fabričkim novim primercima pištolja CZ-99 iz najboljih serija, sa kojima smo ga upoređivali. Na cevi (zaštićenoj spolja i iznutra tvrdim hromiranjem), nije bilo nikakvih posebnih tragova, koji bi mogli da se zapaze golim okom.
Na kružnoj meti TOP XX pokazao je očekivanu, takmičarsku preciznost, tako da je najbolja grupa od pet metaka, koju smo dobili na 25 m, smeštena u samo jednu, malo širu rupu, prečnika manjeg od 30 mm, a ni najveća postignuta, nije bila šira od 35 mm. Na metama postavljenim na IPSC poligonu, takođe se pokazao besprekoran. Izuzetna nišanska slika, niskih, širokih borbenih nišana sa sitnim radlovanjem (koje neutrališe sjaj), savršena kontrola i lako podnošljiv odskok, ali i izuzetna preciznost samog oružja, pokazali su se kao kombinacija, kojoj smo se svi divili. Za malo koji pištolj može da se kaže da puca, jednostavno – besprekorno. Sa izuzetnom sigurnošću, bilo je moguće pogoditi nišanjene mete na bilo kojoj daljini, a pištolj je dozvoljavao veoma brz sled hitaca, tako da je čak i pri najoštrijem režimu paljbe, ceo okvir mogao da se smesti u „A“ zonu IPSC mete na 20 m. Da pouzdano nismo znali njegovu prethodnu sudbinu, niko od onih koji su iz njega gađali, ne bi mogao da veruje, da ovo oružje nije novo.
Na kraju, pokazalo se da ovaj test u potpunosti potvrđuje sve kvalitete modela TOP XX.
Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike