Jeftina puška za bogate Amere

Stevens Model 200, karabin sa obrtnočepnim zatvaračem, koji smo testirali, u prodavnici u SAD košta skoro kao polovni “Zastavin” karabin u našim radnjama. Iako niske cene, skromnog plastičnog kundaka i finiša, ovo je vrlo upotrebljiva puška, velikih mogućnosti prilagođavanja i takmičarske preciznosti

Stevens Model 200, karabin sa obrtnočepnim zatvaračem, koji smo testirali, u prodavnici u SAD košta skoro kao polovni “Zastavin” karabin u našim radnjama. Na prvi pogled deluje vrlo savremeno. Stevens je kod nas potpuno nepoznato ime, ali ova puška je izašla iz mnogo poznatije firme “Savage”, koja je još 1920. kupila fabriku “Stevens” (koja postoji od 1864.). “Savage”, poznat u svetu po svojim, ne preskupim puškama sa obrtnočepnim zatvaračima izuzetne preciznosti, pre pet godina je pokušao da pokrije tržište najjeftinijih pušaka, upravo modelom Savage 200.

Već drugi pogled na ovo oružje, otkriva mnogo više. Oni koji su navikli na “Zastavine” karabine, biće razočarani. Nigde nema bruniranog finiša na metalu i bez obzira što na akciji nema risova, mat finiš na površini i neobrađene, četvrtaste ivice, vrlo jasno govore o novcu koji je potrebno izdvojiti za ovo oružje. Kundak je sintetički, sive boje, očigledno izrađen livenjem, pomalo klizav na dodir i kao ni akcija, ne zadržava dugo pogled onih naviknutih na kvalitetan drveni kundak. Međutim, čim uzmete pušku u ruku i probate komande, utisak se menja iz osnove. Strelište će potpuno rasplinuti sva predubeđenja.

Kod nas skoro svi pod karabinom podrazumevaju Mauzer, koji je pored neospornih kvaliteta i skup za proizvodnju i održavanje. Stevens, ustvari provereni Savage, predstavlja dokaz da čak ni niska cena, do koje se dolazi optimizacijom i prilagođavanjem dizajna proizvodnom procesu i izostankom ručnog rada visokokvalifikovanih majstora, ne mora da se odrazi na upotrebne kvalitete jednog oružja. Bez obzira na skromni plastični kundak i finiš, ne verujem da bi se našao lovac koji bi odbio da u lovu upotrebi pušku, koja ima gotovo takmičarsku preciznost, a mogućnosti prilagođavanja, da ne pominjemo. Uz malo sreće, možda će jednog dana ovakva puška biti i na našem tržištu.


Tekst i snimci: Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike