Test Sako

Karabin u trendu

Puška poznatog finskog proizvođača nije među najskupljim, ali po kvalitetu im je ravna i danas je u trendu. Izvanrednog okidanja, sa najboljom lovnom optikom Swarovski Z6i i kvalitetnom municijom, uspeh ne može da izostane

Pažljiviji čitaoci sećaju se da smo pisali o finskim puškama ožlebljenih cevi, proizvedenih u poznatoj firmi „Sako“. Tako smo se upoznali sa modelima Sako 75, Sako 85, Sako TRG 22 i 42. Imali smo priliku da testiramo i isprobamo Sako 85. Zahvalnost dugujemo Zoranu Petronijeviću, članu naše redakcije i zastupniku firme „Swarovski Optik“. Petronijević nam je poverio potpuno opremljenu i sređenu pušku i više tipova municije. Na strelištu smo se uverili u njene mogućnosti.

Velika produkcija
U gradu Riihimaki 1921, osnovana je radionica čiji je zadatak bila reparacija, servisiranje i izrada rezervnih delova, za oružje civilne garde Finske. Radili su, uglavnom, vojno oružje, ali se često dešavalo da vojničku pušku preprave u lovački karabin. I to su radili izuzetno uspešno, tako da je radionica sa juga Finske, brzo postala poznata po izradi preciznih lovačkih ožlebljenih pušaka. Posle Drugog svetskog rata, konverzija vojničkih pušaka u lovačke, postaje glavni posao pogona u Riihimakiju.
Već 1950, kompanija pod imenom „Sako“ nudi tržištu svoje novoproizvedene, originalne obrtnočepne karabine. Odmah se rade u tri dužine sanduka i zatvarača: kratki S491, srednji S591 i dugi S691. To je bio početak izrade familije odIičnih lovačkih karabina iz ove zemlje sa severa Evrope. Fabrika „Sako“ je od tada višestruko uvećana, radi mnogo modela lovačkih, snajperskih i sportskih pušaka, kao i automatske vojničke puške Sako RK95, koje prate liniju sovjetskog AK 47. Danas, „Sako“ ima i sopstvenu fabriku municije i pokriva ogroman broj kalibara od .22 LR do .375 H&H Mag. Razvili su i svoje tipove zrna za lov, koja nose nazive Hammerhead, Powerhead i Speedhead. „Sako“ radi i specijalni policijski metak 9 mm Para KPO. Od pre nekoliko godina, finski „Sako“ je u sastavu moćnog „Beretta Holding Group“.

„Skrojen“ oko snažnog metka
Puška koju smo testirali, Sako 85 Bavarian, „skrojena“ je oko snažnog, savremenog metka .300 Winchester Short Magnum. Kako je ovaj kalibar još uvek malo poznat kod nas, u prilogu dajemo tehnički crtež sa dimenzijama. Sako 85 Bavarian, kalibra .300 WSM ima slobodno plivajuću cev dugu 620 mm, izrađenu hladnim kovanjem. Cevi se honuju i finiširaju, a zatim sledi detaljna inspekcija najpreciznijim optičkim instrumentom – ljudskim okom. „Sako“ tvrdi da od njihovih iskusnih kontrolora, još nije pronađen bolji uređaj za kontrolu kvaliteta cevi. Bez obzira da li su cevi od ugljeničnog ili nerđajućeg čelika, fabrika garantuje preciznost od pet metaka na 100 m u krugu od 1 MOA (1 MOA – minut od ugla je 1 inč na 100 jardi – 25,4 mm na 91,44 m).
Cevi sa spoljašnje strane mogu da budu visoko polirane, satinirano peskirane, srebrnaste ili brunirane, sa ili bez uzdužnih kanelura (žlebova). Takođe, mogu da budu opremljene mehaničkim nišanima ili bez njih. Prednja mušica pravougaonog poprečnog preseka je podesiva po visini, dok je zadnji nišan, takođe sa pravougaonim zarezom, lako podesiv po pravcu.
Cev je navojnom vezom spojena sa jakim kovanim čeličnim sandukom. Sanduk sa gornje strane ima glodanjem urađene žlebove za prihvat optičkog nišana, a u unutrašnjosti krije kanale u kojima se bravi zatvarač. Zatvarač i njegovo bravljenje u sanduku, originalne su „Sako“ konstrukcije. Tri jaka brega, postavljena pod 120 stepeni čine postupak zabravljivanja izuzetno čvrstim, a odbravljivanje kratkom i lakom aktivnošću.
Hod napred-nazad, kao i zabravljivanje i odbravljivanje su glatki i bešumni. Snažni opružni izvlakač nalazi se između dva braveća brega (kažemo na „dva sata“) i u tom pravcu apsolutno pouzdano izlazi i ispaljena čaura pri repetiranju. Model 85 prati stariji model Sako 75, ali ima poboljšanja u zoni zatvarača i magacina. Ručica zatvarača nalazi se iznad obarača, na najboljem mogućem mestu.
Kočnica smeštena sa desne strane sanduka (kao na „Zastavinim“ karabinima) ima tri položaja, što omogućava bezbedno rukovanje zatvaračem prilikom prepunjavanja. Pored toga, iza zatvarača nalazi se indikator sa crvenom tačkom, koji lovcu signalizuje nategnutost udarnog mehanizma.
Jedan podesiv obarač opremljen je francuskim šteherom. Za opaljenje sa šteherom, neophodna je sila od 0,75 daN, a bez uključenog štehera 1,6 daN, što je odlično za lov pogonom, kod koga se šteher nikada ne preporučuje. Interesantno je da „Sako“ svoje mehanizme – sanduke sa zatvaračima, radi u pet različitih dužina, želeći da kod svake familije metaka – kalibara, kontrolisano uvođenje metka iz okvira u cev bude apsolutno pouzdano. I svaka dužina metka ima hod zatvarača, dug samo koliko je neophodno. Na ovom karabinu je za svaku pohvalu okvir za municiju. Ceo je od kvalitetnog, nerđajućeg čelika i u dva reda prima četiri metka .300 WSM. Okvir se vadi iz sanduka, delovanjem na komandu u njegovom prednjem kraju. Postoje dva nivoa bravljenja okvira u sanduku, tako da je sasvim zaštićen od neželjenog ispadanja. Odlično je što pri promeni prazan okvir ispada na dlan strelca. Da su u „Sako“ mislili i na najsitnije detalje, dokaz je i podatak da je dopunjavanje puške moguće i kroz gornji otvor za ejekciju ispaljenih čaura.

Moćan na strelištu
Puška koju nam je Petronijević ustupio za test, ima nešto nestandardno. S obzirom da je metak .300 WSM žestok u odskoku, a masa puške samo 3,3 kg iskusni vlasnik je preko „Puškarstva Štendal“ iz Ljubljane, uspeo da u austrijskoj oružarskoj zadruzi u Ferlahu, uradi besprekorno pažljivo portovanje cevi. Majstori iz Ferlaha najpre su uradili otisak „negativ“ unutrašnje trase cevi, a tek posle detaljnog proučavanja i duge, uzane proreze, ovog finog integralnog kompenzatora odskoka. Po tvrdnjama izvođača tog zahvata i Petronijevića odskok cevi uvis umanjen je za 25 procenata, a znatno je blaži i udar kundaka u rame.
Za test na strelištu, Petronijević nam je obezbedio i municiju: težina zrna 180 grs (11,7 g) proizvođača „Federal“, sa trofi baundid spirovim zrnom, Winchester Power Point, Norma Aku Bond i Custom austrijsku municiju Rohatz sa 165 grs (10,7 g) Nosler balistik tipom zrna. Retko smo imali testove sa ovoliko tipova vrhunske municije.
Posle izbora varijabilnog uvećanja na izvanrednom optičkom nišanu Swarovski, prestižne serije Z6i 2-12×50 koja je preko Swarovski šine, odličnom i skupocenom skidajućom EAW montažom vezana za pušku, počeli smo sa pucanjem. Svi prisutni bili su oduševljeni. Pucali smo na 100, 150 i 200 m. Ovde je kompletiranje dobre puške i municije, najbolje optike i montaže, dalo izvanredan rezultat. Austrijska Rohatz municija daje rezultate bolje nego što proizvođač garantuje. I ostala municija je na 100 m lako davala grupe oko 1 MOA. Naravno, strelac je još uvek nezaobilazni i odlučujući faktor. Utisci svih koji su ispalili po pet metaka u metu, bili su više nego pozitivni. Strelci koji su pucali sa svim tipovima municije, sa Rohatzom su dobili najuže grupe. Toga dana je ostvarena i grupa od 21 mm (100 m).
Sako 85 je danas puška u trendu. Nije od najskupljih, ali po kvalitetu im je ravna. Kada na takvu pušku finog orahovog bavarskog kundaka, izvanrednog okidanja, stavite najbolju moguću lovnu optiku Swarovski Z6i, povežete je skupom Ernest Apel montažom i pucate kvalitetnom municijom, uspeh u lovu i na strelištu – teško može da izostane.
Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike