Revolver

Kaubojska „dvadesetdvojka“

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Vizuelno urađen u maniru starih vestern revolvera, HS Double Nine je oružje DA sistema okidanja u kalibru .22 LR

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ
Emotivna vezanost za određeni istorijski period je neretko bitan faktor, kod mnogih ljubitelja oružja, prilikom nabavke pojedinih primeraka. I dok u našim uslovima modeli proverenog oružja iz perioda Drugog svetskog rata sve više gube na vrednosti i upotrebnom značaju, u većini razvijenih zapadnoevropskih država i SAD je – sasvim druga priča. Pod izuzetnim uticajem kinematografskih ostvarenja, praktično ne prestaje tražnja za oružjem iz perioda Divljeg zapada, kao i doba prohibicije, odnosno „gangsterskih ratova“.
S obzirom da su originalna oružja iz tog vremena ekstremno visokih cena, a zahtevi tržišta veliki, svi ozbiljniji proizvođači iz SAD u proizvodnom programu imaju replike starog oružja, kako bi mogli da ih nabave i kupci manje platežne moći.

KONCEPCIJSKE IZMENE
Iako se smatra da su pravi vestern revolveri isključivo u potentnom kalibru .45 Long Colt i do tančina izrađeni kao i prvobitni uzor, na tamošnjem tržištu se prodaje i velika količina nešto koncepcijski izmenjenih modela, u laganijim kalibrima i niže cene. Poznato je kakav je uspeh svojevremeno postigao „Ruger“ sa jednostavnim revolverima Single Six, koji su vizuelno identični legendarnim SA revolverima, ali proizvođeni u kalibru .22 LR. Deluje prilično neobično da se zaljubljenicima u „kaubojsko“ rekreativno gađanje i wild west period, ponudi revolver punih gabarita u tako slabom kalibru – ali to je bio izvanredan potez.
Municija .22 LR je u Americi sveprisutna, izuzetno jeftina i troši se u ogromnim količinama. Kako veliki SA revolveri i nisu predviđeni za samoodbranu i svakodnevno prikriveno nošenje, sasvim je logično i finansijski primereno koristiti varijantu koja troši desetostruko jeftiniju municiju. Sem cene, treba istaći da metak .45 LC (iako nema veliku početnu brzinu), ima znatan trzaj usled reaktivne sile, jer cev napušta masivno zrno, pa je i kontrola oružja prilikom opaljenja problem koji se postavlja pred mnoge strelce. Iako će mnogi od nas reći kako je pravi greh i bez ikakvog užitka puniti veliki revolver jednostruke akcije takvim „čačkalicama“ od malokalibarske municije ivičnog paljenja, američki strelci su duže od pola veka uživali u rekreativnom streljaštvu, upravo ovakvim oružjima.
Pored drugih proizvođača, SA revolvere u kalibru .22 LR proizvodi i renomirana američka firma „High Standard“, specijalizovana i proslavljena upravo zbog svog MK oružja.
Revolveri High Standard su bili izuzetno popularni u SAD sredinom prošlog veka, jer su po prihvatljivoj nabavnoj ceni pružali mnogo. Iako u njihov razvoj nije ulagano toliko truda i sredstava kao za pištolje, još od 1955. i modela Sentinel, potekla je zanimljiva priča o DA revolverima kalibra .22 LR koji su vizuelno identični slavnim „kaubojskim“ iz 19. veka.
Tri godine kasnije, plasiran je revolver koji smo oprobali, pod dobro odabranim komercijalnim nazivom Double Nine. Reč je o revolveru čiji je ram izrađen od aluminijumske legure, ponuđenom u standardnom plavom ili niklovanom finišu i sa cevi od 15 inča. Veleprodajna mreža „Sears“ je u Americi nudila u specijalizovanim radnjama isti ovaj revolver i pod nazivima J.C. Higgins Ranger Model 90 i Ranger De Luxe, a prodaja je od prvog dana išla prilično dobro.
U narednim godinama je služba razvoja fabrike „u hodu“ menjala izgled udarača i dodala jednu oprugu oko šipke za ekstrakciju iz doboša. Ovo posebno naglašavamo, jer kod prve serije „zvezda“ ejektora morala je manuelno da se vrati u osnovni položaj kod prepunjavanja. U suprotnom, prilikom vraćanja doboša u ram zakačila bi levu stranu rama i na aluminijumskoj površini su nastajale ružne ogrebotine.

VELIKI KAPACITET
Double Nine je uspešna kombinacija različitih rešenja, jer je imao okidanje sistema dvostruke akcije za razliku od uzora, ali i još jednu bitnu konstrukcionu izmenu – doboš se, kao kod savremenih DA revolvera, izbacivao u stranu. To je znatno ubrzavalo punjenje oružja, za razliku od originalnog sistema „vratanca“ sa desne strane rama, kod prvobitnih SA revolvera. Radi vizuelnog „izjednačavanja“ sa legendarnim kaubojskim oružjem, ostavljen je dimenzijama identičan deo kućišta poluge za ekstrakciju čaura, kao na najpopularnijem Mirotvorcu, ali sa nešto izmenjenom funkcijom.
Pravljen sa različitim dužinama cevi, ovaj revolver je dobijao zanimljive nazive podmodela: Longhorn, Posse, Natchez, Hombre, Durango i Marshal. Prema zahtevima kupaca, uskoro je napravljeno niz izmena i na promenljivim delovima, pa su mogle da se nabave drške od kvalitetnog oraha, imitacije životinjskog roga i sintetičke u sedefastom finišu. Originalne fabričke su bile od tvrde plastike ili jeftinijeg drveta, premazane bezbojnim lakom.
Ono što je definitivno „kupilo“ brojne mušterije je kapacitet od devet metaka .22 LR, za 50% više od najvećeg broja revolvera na tržištu. Kako je oružje predviđeno za MK municiju, važno je da ne morate često da ga prepunjavate „dvadesetdvojkom“, što za osobe krupnijih prstiju zna da bude nezgodan posao.
Kada su stigle inicijative da se paleta revolvera upotpuni i primercima u snažnijem kalibru .22 WMR, izrađena je serija W-106 sa čeličnim ramom i mogućnošću zamene doboša u oba kalibra. Tom prilikom je udarna igla izmeštena sa udarača u ram, a ovaj model je opremljen podesivim nišanima. Ponuđena je i varijanta nazvana High Sierra, koja je imala oktagonalnu cev i uz koju su išla oba doboša u .22 LR i .22 WMR. Od američkih kolega smo saznali da se prošle godine desio incident, prilikom kog je potpuno uništen jedan Double Nine, kada je vlasnik eksperimentisao sa prepunjenom municijom .22 WMR i adaptiranim dobošem, ispaljujući „vruću“ municiju iz standardnog revolvera. Došlo je do prave eksplozije, prilikom koje se gonji deo rama odvojio od ostatka i sa cevi odleteo nekoliko metara daleko…

IDEALAN ZA POČETNIKE I PLINKING
Skoro neverovatno deluje podatak da je najprodavaniji High Standard Double Nine početkom sedamdesetih godina 20. veka koštao samo 40 dolara i to sa tipskom kožnom futrolom. Primerak koji smo imali na testu je takođe iz tog vremena, nije mnogo korišćen i sa udarnom iglom na orozu. Revolver izuzetno leži u ruci, masa je prihvatljivih 850 g, a nišani jasni i pregledni. Sve komande funkcionišu izuzetno glatko i bez nepotrebnog otpora, sem okidanja koje je u oba režima nešto odsečnije i s većim otporom nego kod revolvera Smith&Wesson, koji nam uvek služe kao uzor.
Naravno, ovo nije oružje namenjeno „kombat“ gađanju i prilično je neprikladno koristiti ga dvoručnim stavom. Oprobali smo ga upravo na način kako je i konceptovan – za plinking u prirodi, pucajući jednom rukom iz stojećeg stava. Zbog malog impulsa metka i kvalitetne ergonomije, kao i duge nišanske linije, već posle početnog upoznavanja, ispalili smo veliku količinu municije CCI i „Winchester“, doslovno pogađajući u SA modu svaki improvizovani cilj do daljina od tridesetak koraka.
Brza paljba kod ovakvih revolvera nije primarna, ali je i te kako moguće prihvatiti ga i dvoručno i u DA sistemu „sprašiti“ svih devet metaka brzo i tačno, upravo tamo gde ste želeli.
Za početnike u rukovanju kratkocevnim vatrenim oružjem, kampere i vlasnike poljoprivrednih poseda, teško da postoji adekvatniji primerak spravice, koja ne košta mnogo, a može da posluži i za relaksaciono gađanje i odstrel sitnih štetočina. Zato je jasnije, kako je postao tako popularan u Americi. Kod nas su MK oružja u jednom nedefinisanom statusu, gde im je „zabranjen pristup“ svugde, sem na takmičenjima. Možemo samo da konstatujemo da je šteta, što nismo u prilici da nabavljamo i upotrebljavamo više ovakvih jeftinih „dvadesetdvojki“ koje pružaju zaista mnogo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike