Snimio: Miloš DIŠKOVIĆ

Kompakti velike vatrene moći

Iako je razlika kod oba modela u detaljima i „sitnicama“, dobro obučeni profesionalci dobro znaju da od tih skrivenih osobina zavisi nečiji život

Piše: Boris VOJVODIĆ

Iz bogatog, proizvodnog programa pištolja i revolvera, poznatog brazilskog proizvođača oružja, „Forjas Taurus S.A.“ iz Porto Alegrea, koje je nedavno tržištu Srbije ponudila firma „DDA Canona“ iz Leskovca, izdvojili smo, još jedan kvalitetan i popularan model. Naravno o njemu smo pisali, ali do sada nismo imali prilke i da ga praktično testiramo. Reč je o kompaktnom pištolju IV generacije, modelu PT 111 PRO Millennium, koji se, posebno na američkom tržištu, sjajno pokazao, u proteklih desetak godina postojanja. S obzirom, da je reč o najmodernijoj konstrukciji ove firme, sa kojom je ona i počela proizvodnju oružja sa polimerskim ramom i uprošćemnim mehanizmom. Zato smo ga uporedili sa sličnim, već dobro poznatim Glockom 26, koji predstavlja ne samo rodonačelnika ove generacije borbenih pištolja, već u neku ruku i etalon, u odnosu na koji se svi drugi i ravnaju.

Model iz Majamija
Poznato je da se model PT 111 PRO pojavio upravo na početku novog milenijuma, najavivši seriju sličnih pištolja ovog proizvođača, nazvanu 24/7 PRO (punog formata), kojima je ova firma pokušala da parira ostalim vodećim proizvođačima. Model je razvijen u novoj, ultramodernoj američkoj fabrici, podignutoj u Majamiju. Napravljen je po najvišim mogućim tehnološkim standardima današnjice, što je za posledicu imalo i sticanje velikog ugleda među mnogobrojnim korisnicima, od kojih je dobar deo baš iz redova službenika raznih policijskih agencija.
Sam model PT 111 PRO, pravi se u nekoliko varijanti, uključujući i onu sa navlakom od titanijumske legure, u spektru kalibara od 7,65×17 (.32 Auto), do .45 ACP. Primerak koji smo dobili na testiranje, predstavlja luksuznu verziju, sa metalnim delovima od nerđajućeg čelika, u kalibru 9×19 Para. Sa njim smo radi objektivnog upoređivanja, testirali odgovarajuću verziju pištolja Glock, sličnih dimenzija i u istom kalibru, označenu kao Model 26.
Čim se ova dva pištolja pogledaju, nameće se pitanje, čemu oni uopšte služe i šta ih čini posebno interesantnim potencijalnim budućim korisnicima? Odgovor se krije u činjenici, da su to dva vrhunska predstavnika klase samoodbrambenog oružja, ultrakompaktnih dimenzija i male mase, a velike vatrene moći, zbog čega ih u svetu koriste svi kojima je ozbiljna zaštita preko potrebna, a oružje najčešće nose prikriveno.
To su pre svega ultramoderni i pouzdani pištolji, u kalibru 9 mm Para, sa livenim polimerskim ramom, okidanjem sa unutrašnjim udaračem, umesto spoljašnjeg oroza, sa velikim kapacitetom dvorednih okvira.

Velika pouzdanost
Oba modela su zasnovana na sigurno najsavršenijem i najrasprostranjenijem modifikovanom Browningovom sistemu kratkog trzaja, poznatom i kao sigova brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura). Sa ovim, danas već klasičnim rešenjem, koje je „Taurus“ usvojio kod ove serije, njihov pištolj je kao i Glock, dobio apsolutno pouzdan rad mehanike, uprkos izuzeno smanjenim dimenzijama. Oba imaju ergonomski veoma dobro osmišljene i maksimalno smanjene siluete, koje doprinose boljem ležanju oružja u ruci, opštoj kontroli i smanjenju odskoka pri gađanju. Po dimenzijama, oba pištolja su izuzetno kompaktna oružja. Taurus PT 111 PRO ima ukupnu dužinu 156 mm (Glock 26, 160 mm), maksimalnu širinu samo 32,3 mm (Glock 26 nešto manju – 30 mm) i masu od 542 g, bez okvira (kod Glocka 26 je skoro identična sa 560 g), a napunjeni, oba imaju oko 740 g. Ima cev dužine 83 mm (kod Glocka 26 ona je 88 mm). Najveća razlika između ova dva modela vidljiva je u njihovoj visini. Taurus PT 111 PRO ima visinu od čak 130 mm, dok Glock 26 ima samo 106 mm, što je uslovljeno različitim ergonomskim pristupom, ali i karkteristikama mehanizma smeštenih u ram. S druge strane, ova razlika u visini, pomalo ide u korist Glocka 26, koji se zbog manje visine i lakše prikriva, ali mu je zato i površina rukohvata mnogo manja, pa Taurus leži stabilnije u ruci, pogotovu kod korisnika sa većim šakama. Kapacitet kod oba modela je u startu jednak, sa po 10+1 metak, ali Glock ima mogućnost povećanja kapaciteta, dodavanjem produžetka okvira (poklopca magacina), sa još dva metka i naravno opciju korišćenja većih okvira sa drugih modela, sa 12, 15, 17, 19, 31 ili čak 33 metka. Sva ostala rešenja ova dva modela, veoma su različita i upravo tu prestaje sva dalja sličnost.

Bez mnogo detalja
Kao prvo, Taurus je kvalitetno, ali i luksuzno oružje, veoma precizne izrade, sa fino poliranim i blago matiranim, mlečno belim površinama čeličnih delova. To mu daje lep izgled, a s druge strane, u potpunosti smanjuje potrebu za održavanjem na minimum. Kod Glocka, proces površinske zaštite poznat kao teniferizacija, postiže isti efekat otpornosti na spoljašnje uticaje, ali je izgled mnogo manje luksuzan, zbog mat crne površine metalnih delova, tako da je opšti izgled daleko skromniji, iako pomalo zastrašujuć.
Na Taurusu, sve linije su skladne, čiste i bez oštrih ivica, a ergonomija je dobro rešena. Potpuno ravan, sa duboko usađenim, plitkim, ali ipak lako dostupnim komandama, model PT 111 PRO izgleda vrlo dopadljivo i originalno, iako sličnih modela danas već ima dosta na tržistu. Četvrtasta navlaka, ravnih linija i sa blagim suženjem u vrhu bočnih stranica nema nikakvih drugih detalja, osim uspravnim, širokim žlebovima, iskanalisanih površina na zadnjoj strani, velikog spoljnog, jakog izvlakača sa desne strane. Sa ramom, stvari ne stoje ništa drugačije. Crno obojen, načinjen od livene polimerske plastike, ram sadrži integrisano čelično kućište mehanizma i vođice, a na njemu se nalaze sve osnovne komande. U njih spadaju kočnica navlake, dugme kočnice magacina i mehanička kočnica tipa M-1911.
Model PT 111 PRO uz unutrašnju automatsku kočnicu udarne igle sa poprečnim blokom, ima i manuelnu, mehaničku kočnicu, koja je verovatno potpuno nepotrebna ovako koncipiranom pištolju, ali je rado viđen detalj među američkim korisnicima oružja. Bezbednost povećava i uvek opuštena opruga udarne igle na mehanizmu DAO (samo dvostrukog dejstva), koja se u potpunosti zapinje tek povlačenjem obarača. Tu je i vidljiva osnovna razlika između ova dva modela. Kod Taurusa, koji koristi klasičan DAO sistem okidanja, u slučaju laganja metka, okidanje se može ponoviti, prostim ponovnim povlačenjem obarača, dok je to kod Glocka nemoguće, zbog poluzapete opruge sistema safe action, koji on koristi. Kod Glocka je zato potrebno vratiti udarač u prvobitni položaj povlačenjem navlake, da bi se okidanje ponovilo.

Odlični na strelištu
S druge strane, okidanje je dugo i pomalo tvrdo, kao i kod Glocka, sa približno istim hodom obarača od oko 12 -12,5 mm. Kod Taurusa je fabrički podešeno sa silom povlačenja obarača od oko 5.200-5.600 daN, što je u skladu sa američkom doktrinom bezbednosti, ali je pomalo preterano za ukus evropljana. Kod Glocka, sila je fabrički određena na 2.500 daN, a zamenom poluge, može se smanjiti na 2.000, ili povećati na 3.500 daN.
Kod oba modela, prednja i zadnja strana rukohvata su sitno čekirane, jasno ograničenom, dubokom, romboidnom šarom (zbog olakšavanja kontrole). Ipak, kada je držanje oružja u rukama u pitanju, uprkos dužem i zaobljenijem rukohvatu Taurusa, Glock ima malu prednost. Iako sa kraćom drškom, Glock ima znatno nižu navlaku i dublje usađen vrat drške, što rezultira i ukupno dubljim hvatom oružja, pa je kontrola subjektivno nešto bolja.
Pištolj PT 111 PRO ima i iznenađujuće kvalitetne nišane, neuobičajene za ovu vrstu oružja. Obeleženi belim tačkama i crno brunirani, čine veoma lep detalj na ovom modelu. Oba nišana su na oružje montirana lastinim repom i podesivi su po pravcu. Mušica je plitka kosa i široka, Heinie, a zadnji je Novak tipa. Glock ima svoje originalne, malo manje ugledne, plastične i proste, ali i te kako kvalitetne nišane, sa tačkom na mušici i belim U obrubom na zadnjem.
Na strelištu, oba su se pokazala sjajno. Od Glocka, mnogo puta proveravanog, to smo i očekivali, ali je zato Taurus otklonio sve sumnje sa sebe, ako ih je uopšte i bilo. Oba su pokazala, da pažljivim nišanjenjem, iz ruke bez oslonca, na 25 m mogu da grupišu, po pet metaka u krug prečnika 80 do 120 mm, što je za ovakvo oružje fenomenalno, ali i da gađaju u borbenom režimu potpuno superiorno, kako bi čovek mogao da očekuje samo od pištolja punog formata.
Zato, posle privikavanja na dug i prilično tvrd, ali ujednačen i predvidljiv hod obarača, sa PT 111 PRO pištoljem smo mogli da gađamo veoma precizno na svim borbenim daljinama (kao i sa Glockom), što je sjajno s obzirom na njihovu namenu, ali i dokaz da su oba modela zaista vrhunski dizajnirana. Primetan je nešto jači odskok kod oba, što je posledica male mase i minijaturnih drški, pri čemu zbog više navlake, Taurus zahteva malo veći razmak između dva sledeća opaljenja. S druge strane, sa oba bez problema može da se smestiti čitav okvir u sredinu grudne mete na 15 m za manje od pet sekundi, a pri prenosu vatre, lepi i jasni nišani Taurusa smanjuju vreme potrebno za pronalaženje novog cilja. Zaista, oba modela gađaju daleko iznad uobičajenih standarda za svoju klasu i to je činjenica koju mogu da primete i manje vešti strelci, već posle kraćeg privikavanja.
Definitivno, pištolj PT 111 PRO zadovoljava zaista brojne zahteve, iako uz malo višu cenu od oko 77.000 dinara kod nas (Glock 26 košta oko 72.000).
Konačno, iako se ne može tvrditi da pruža mnogo više, ali ni manje od Glocka 26, Taurus je sigurno odličan izbor u klasi pištolja predviđenih prvenstveno stalnom i prikrivenom nošenju i ograničenoj upotrebi, pa je zaista sjajno, da se konačno pojavio i kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike