Kompletni u svemu

Piše Vlada MITROVIĆ

Čuveni italijanski proizvođač oružja prvi je uveo šire bušenje duše cevi na sačmaricama, avio leguru aluminijuma ergal 55 i neprestan rad na što modernijem izgledu modela. Konkurencija mimo svoje volje u neprestanoj trci sa „Fabarmom“

Piše Vlada MITROVIĆ

Poslednju deceniju kada su u pitanju konstrukciona rešenja, bez sumnje su obeležili modeli napravljeni u poznatoj i renomiranoj fabrici oružja „Fabarm“. Smeštena u mestu Travagliato, nadomak Breše u dolini Val Trompia, opremljena je najmodernijim obradnim mašinama i postrojenjima za termičku obradu. Ime kompanije izvedeno je iz Fabrica Bresciana Armi (fabrika oružja iz Breše). Pre nego što su postigli svetski uspeh sa lovačkim dvocevnim i poluautomatskim sačmaricama, „Fabarm“ je bio poznat po odličnim policijskim borbenim pumparicama, na kojima je stajala oznaka SDASS. Ovaj program kratkog borbenog oružja glatkih cevi radi se i danas. Toliki broj noviteta na poslednjem sajmu IWA, zaista nas je iznenadio i oduševio. Materijala za pisanje ima u izobolju, ali da krenemo od nekoliko dvocevnih bok sačmarica i jednom kombinovanom puškom. Sve su kvalitetne i fenomenalno dizajnirane, onako kako to samo Italijani umeju.

Neprolazna popularnost
Krećemo od kombinovane puške, model Dual AL. Večita aktuelnost kombinovane puške leži u činjenici da su apsolutno univerzalne. Oružarski genije, Amerikanac Frank C. Barnes, koji je posedovao na stotine pušaka i lovio na svim kontinentima, bio je poznat po čuvenoj izreci: „kada bih morao da se odreknem svih pušaka i da ostavim samo jednu, to bi bila kombinovana puška kalibara…“.
Ovu njegovu tvrdnju i danas mnogi prihvataju kao svoju, pa zato popularnost kombinirki ne pada, već naprotiv stalno raste. Dokaz je i najnoviji Fabarm Dual AL, ali i novitet austrijskog „Štajera“ pod imenom Duet, koji će uskoro doći na red.

Dual AL
Ovo je savremena kombinovana puška sa donjom karabinskom i gronjom ožljebljenom cevi. Povezane su moćnim dugim i jakim kovanim monoblokom. U donjem delu imaju tzv. Four locks – bravu sa četiri zabravljujuće tačke. Ta brava je nastala usavršavanjem „Brauningove“ B25 brave, kod koje horizontalna zabravljujuća ploča iz baskule ulazi u žljeb na dnu monobloka. Prednje okretne tačke ovde su razdvojene na bokove monobloka, kao i donji žljeb, što po dijagonali daje četiri maksimalno udaljena zabravljena mesta. Four locks ili četiri ključa, danas je najčešće primenjivana braveća konstrukcija. Koristi je većina italjianskih, španskih i turskih proizvođača bok pušaka. U osnovi je to zapravo „Brauningov“ B25 sistem.
Cevi ovog modela su neuobičajeno duge za ovu vrstu oružja. Najčešće su cevi kombinirki duge od 55 do 60 cm. Pojedini proizvođači na zahtev kupca rade i cevi kombinovanih pušaka dužine 65 cm, ali to je retko i dosta skuplje. „Fabarm“ serijski isporučuje ovu pušku sa cevima dužine 63 cm (24,8 inča). Znajući da se kod ovog oružja za donju cev zahteva vrhunska preciznost, konstruktori iz „Fabarma“ odlučili su da žljebljene cevi naruče od kolega iz Nemačke. Hladno kovane cevi u nekoliko kalibara (7x57R, 8x57JRS, .30-06 Sprg, .30R Blaser i 9,3x74R) dužine 63 cm, za ovaj model izradio je prestižni proizvođač cevi iz oružarskog centra iz Suhla. Glatku, sačmenu gonju cev uradio je po inovativnoj tehnologiji dubokog bušenja, sam „Fabarm“. Materijal cevi je hrom-molobden, visoko elastični čelik. Gornja i donja cev su spojene vertikalnim prutevima, bez bočnih proreza. Na vrhu monobloka nalaze se četiri urezana žljeba za prihvat montaže optičkog nišana. „Fabarm“ je razvio sopstvenu brzo skidajuću montažu optike, koja se isporučuje na zahtev kupca. Uvek je dobro, kod ovog tipa oružja uzeti originalu fabričku montažu. Takođe, postoje i mehanički nišani podesivi po pravcu i visini, s tim što mušica ima u sebi jarko crveno i lako izmenjivo fiber vlakno. Sačmena cev je opremljena navojem na ustima cevi, koji prihvata sve tipove „Fabarmovih“ čokova. Njih nije malo, ima ih u više dužina i suženja. Svi lako podnose upotrebu čelične sačme.

Savet lovačkog asa
Kombinirka Dual AL, ima široke spojene izvlakače, koji delimično izvuku iz ležišta, istovremeno karabinski i sačmariski metak. Zahvat sa obodom čaura je vrlo veliki, tako da je opasnost od neizvlačenja naduvenih čaura i preskakanja oboda minimalna. Ova tvrdnja odnosi se samo za kalibre sa ivicom, koji nose oznaku R, za kalibre bez ivice, zub izvlakača je kao i kod pušaka drugih proizvođača, znatno manji, uži i ne uliva poverenje.
Na osnovu četrdesetogodišnjeg oružarskog iskustva i gotovo pune tri decenije lovačkog staža, usuđujem se da pitam: šta rukovodi neke lovce da kupuju prelamajuće lovačke risanice (puške ožljebljenih cevi) u kalibrima bez oboda na dnu čaure?
Ovaj izbor će kad tad dovesti do preskakanja izvlakača preko kanala na dnu karabinske čaure. Do neizvlačenja te čaure iz ležišta i do veoma ozbiljnog zastoja usred lova!
Nije mi namera da pridikujem, već da iz ovoga izvučemo pouke i da se što bolje edukuju lovci – početnici. Da rezimiramo: prelamajuća lovačka risanica, uvek ide u kalibrima sa ivicom R kalibrima. Kako bi smo pušku model Dual AL, uzeli kao univerzalno lovno oužje, podrazumeva se da ima i rezervni komplet sačma/sačma cevi. U „Fabarmu“ su dali odgovor i na to – rezervne cevi kalibra 12/76 u dve dužine: 71 i 76 cm. Komplet sa rezervnim sačmarskim cevima nosi naziv – Dual Al Combo. Može se smatrati ispunjenjem želja većine lovaca. Ova lagana puška mase od 3,2 do 3,35 kg, bez obzira na baskulu od ergala 55, koja je prevučena titanijumom, ima u zoni dna čaure, još i dugi čelični snažni insert, koji trpi i najveće municijske radne pritiske. Time je otklonjena i poslednja sumnja onih koji ne vole oružja sa baskulama od lake legure. Puška Dual AL, izgleda elegantno, čemu doprinosi fino gravirana, potpuno zaobljena baskula. Nemački kundak od fine orahovine, opremljen širokim sitno čekiranim površinama i kvalitetnim amortizerom trzaja. To nam daje do znanja da se radi o jako kvalitetnom oružju. Uz pušku svaki kupac dobija metu sa slikom dva pogotka jedinačnim projektilom iz glatke i dva metka iz olučene cevi. Sve je spakovano u fini alumijumski kofer. Dugo smo na Sajmu u Nirnbergu razgledali ovaj model. Menjali smo cevi, simulirali brzo prepunjavanje i gotovo da smo se zagrejali do kraja za Dual AL. Sigurni smo da će naše mišljenje deliti i brojni budući vlasnici ove uspele lovačke puške univerzalne namene.

Sačmarica Elos
„Fabarmovo“ opredeljenje za izradu serije bock round body – bokerica potpuno zaobljene baskule, vidi se i u njihovoj novoj sačmarici Elos. Za nju važi dosta napred navedenog za model Dual AL. I ovde je baskula skoro eliptičnog poprečnog preseka, izrađena od avio legure ergal 55. Postoji i verzija sa čeličnom baskulom.
Poput najskupljih engleskih bokerica, čiji proizvođači u prvi plan ističu zaobljeni eliptični poprečni presek baskule, “Fabarm“ takođe prihvata dopadljiv dizajnerski pravac i nove modele radi bez oštrih uglastih formi. Sigurno da je teže i skuplje napraviti takvu pušku, ali je zato zadovoljstvo daleko veće kada lovite puškom vitkih linija bez ijednje oštre ivice. U toj eliptičnoj ergal baskuli, kovani čelični monoblok zabravljuje se bravom – četiri ključa. Donja širina je čak 29,7 mm. U monobloku cevi su kalibra 12/76 spojene vertikalnim prutevima. Cevi se rade dubokim bušenjem iz šipki čelika Cr-Mo i sveimaju „Fabarmove“ – tribore, široko bušenje duše cevi. Ovaj novi sistem bušenja cevi „Fabarm“ je prvi uveo i danas ga primenjuju mnoge slavne firme. Tu se standardno bušenje središnjeg cilindričnog dela cevi, koji se naziva duša cevi, ne radi na uobičajeni prečnik za kalibar 12 (od 18,4 do 18,5 mm), već se radi na veći prečnik – 18,7 mm. Prelazni konusi iz ležišta metka ka duši cevi i duše cevi ka čoku, znatno su veće dužine od uobičajenih. Recimo drugi konus, od duše cevi ka čoku, iznosi u dužinu čak 205 mm. Tako za posledicu ima manje sabijanje sačme tokom prolaska kroz cev, veću početnu brzinu, manji trzja puške i najbitnije – ravnomerniji i ujednačeni posip sačme po celoj površini cilja. Kada dodamo Inner HP – izmenjive čokove, koji su dugi 82 mm sa progerisvnim konusom, „Fabarmove“ cevi tako izbijaju na sam vrh svetskih proizvođača.
Dok mnogi proizvođači testiraju cevi pušaka na ispitne pritiske propisane C.I.P. Normama (1050 do 1360 bar), „Fabarm“ uvek s ponosom ističe da je njihova svaka cev i njihov svaki čok testiran na pritisak od 1630 bar. To je slučaj i kod pušaka kalibra 12 i pušaka sev popularnijeg kalibra 20. Elos konstrukcija zastupljena je kod više „Fabarmovih“ pod modela, kako lovnih, tako i sportskih bok sačmarica.
Model Elod Black Diamond, ima kovanu crnu čeličnu baskulu i ta puška sa cevima 66 cm, teži 3,2, a sa cevima od 76 cm, masa iznosi 3,35 kg. Model Elos HE, ima cevi spojene samo u mono bloku i pri ustima cevi. Tu je baskula od Ergala, a 12/76 puške teže od 2,7 do 2,8 kg, uz cevi 61 i 66 cm dužine. Elos C je standardna opcija, koja daje kupcu na volju izbor Ergal ili čelik baskulu, tri dužine cevi (66, 71 i 76 cm), titanijumsku zaštitu i triwood, obradu kundaka, koji je uvek izrađen od orahovine. Izbor čokova je standardnih četiri (0,25, 0,5, 0,75 i 1), ili tri paradoks čoka. Zavisno od varijante masa puške iznosi 2,75 do 3,35 kg.
Elos A i Elos B, malo su skormnije završne obrade i to su najjeftiniji modeli. Međutim, ta pojednostavljena ne idu na uštrb sveopšteg kvaliteta puške. I ovde se sve radi u kalibru 12/76, a bira se čelik i ergal za baskulu, kao i dužina cevi.
Na kraju „Fabarm“ radi i Elos Traquer sa kratkom 51 cm cilindričnom i 18,5 mm cevi, bez čokova i waterfowl dugim 12/89 -76 cm cevima. One su namenske puške za određeni lov. Prva ima klasične mehaničke nišane i namenjena je šumskom lovu visoke divljači, dok je druga u kamuflažnom dezenu za lov divljih gusaka na velikim visinama.

Trap i Sporting varijante
Da se u ovoj naprednoj firmi pažnja poklanja i sportskim streljačkim disciplinama, potvrđuju modeli Elos Trap i Elos Sporting. Ovde su cevi spojene ventilirajućim prorezanim vertikalnim prutevima. Baskule su uvek od kovanog čelika, a ostavljena je mogućnost nabavke puške sa podesivom obrazinom kundaka. Ta obrazina nosi naziv Micro metric 3D sistem. Ovo rešenje „Fabarm“ je patentom zaštitio, jer je potpuno novo, čvrsto i izuzetno prilagodljivo željama strelaca. Kao i većina lovnih i ove sportske „Fabarm“ Elos bokerice, imaju pouzdane ejektore i jednu selektivnu obaraču. Pojedini navedeni modeli mogu se dobiti i sa dev klasične nezavisne obarače, što je uvek bilo opredeljenje vremešnih lovaca. Zavisno od stepena luksuza i nivoa završne opreme, Elos puške se isporučuju i aluminijumskom ili polimerskom koferu, dok su najjeftini modeli spakovani u kartonske kutije.
Bilo koji da je u pitanju model Elosa, uvek je to lepa i lagana puška oblih ivica, skupih čokova i finog ergonomski odličnog rešenog orahovog kundaka. „Fabarm“ pušaka je već bilo na našem tržištu, tako da se nadamo da će se pojaviti i ovi modeli Dual AL i Elos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike