Leptirići čeličnih krila

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Danas, ova kompanija proizvodi noževe u nekoliko cenovnih kategorija, a u trenutnoj ponudi nalazi se 130 modela, lovačkih, borbenih i džepnih noževa

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ
Istorijat kompanije „Benchmade“ je tipična američka priča o radu i uspehu. Osnovana je u Kaliforniji 1988, pod imenom „Pacific Cutlery“, a zbog restriktivnih zakona o oružju, dve godine kasnije menja ime, zadržava amblem leptira i prelazi u Oregon. Stalne inovacije, saradnja sa poznatim majstorima nožarstva i primena modernih materijala napravili su od male manufakture svetski poznatu kompaniju sa oko 150 zaposlenih. „Benchmade“ uz „Spyderco“ drži lavovski deo tržišta preklopnih noževa, barem kada je reč o ponudi iz više kategorije. Na početku, proizvodnja se bazirala na sklapanju tzv. Bali-Song noževa od uvezenih komponenata, da bi vremenom prešli na premijum materijale, pa su među prvima koristili čelike 154 CM, S-30V, M-4… To je u kratkom roku dovelo klijentelu iz vojno-policijskih organizacija kojima se u okviru posebne ponude proizvoda prodaju folderi sa automatskim otvaranjem. Tu vrstu noževa u većini saveznih država SAD civili ne smeju da nabavljaju. Danas „Benchmade“ nudi noževe u nekoliko cenovnih kategorija, a jeftiniji modeli proizvode se u Kini i na Tajvanu, što je postao globalni trend u nožarskoj industriji. Tokom sajma IWA 2011. bili smo u prilici, da se upoznamo sa novitetima i da u razgovoru sa čelnim ljudima kompanije saznamo planove o bližoj budućnosti.

Novi sakupljač kostiju
U trenutnoj ponudi od preko 130 modela teško se snalaze i dobri poznavaoci, jer se mnogi noževi međusobno razlikuju samo u izvesnim detaljima. Međutim, lovački modeli iz serije Bone Collector (sakupljač kostiju) izdvajaju se na prvi pogled. Preklopni noževi dolaze u dve veličine, a fiksni sa tri oblika oštrice. Na raspolaganju su tri vrste materijala za drške. Za pohvalu je što se osim otpornog i praktičnog polimera G-10, nudi estetski daleko privlačnija orahovina sa karakterističnim amblemom jelenske lobanje. Ovi noževi su rezultat saradnje sa profesionalnim lovcem Michaelom Waddellom koji vodi serijal „Sakupljač kostiju“ na „Outdoor Channel TV“. Po dizajnu, folderi su blaga modifikacija popularne linije Griptilian sa kojima dele izvanrednu axis-lock bravu i udobnu, zaobljenu dršku pristojne debljine, koja neće žuljati dlan ni ako čitavo popodne sređujete odstreljenog jelena. Sečiva duga 75 i 85 mm izrađena su od odličnog D-2 čelika, pa dugo drže rez i lako se oštre. Noževi su projektovani tako, da budu podjednako udobni i za levoruke korisnike, jer se otvaraju uz pomoć kružnog otvora na sečivu. Jedino je nejasno zašto se nudi i delimično nazubljena oštrica, koja stvarno nema primenu u lovu? Oboreni vrh je dobro rešenje za obradu divljači, ali i za svakodnevno nošenje. Cena je oko 140 dolara. Fiksni noževi iz ove linije imaju sečiva duga 102 mm, debela 3,5 mm i dolaze u lepim kožnim futrolama. Konstrukcija je full-tang, a pločice drške su pričvršćene sa po dva allen (inbus) šrafa, pa je čišćenje i održavanje olakšano. Rep usadnika je u zoni drške krupno nareckan u punom obimu sa zaobljenim ivicama, da pruži čvrst i udoban hvat, a kažiprst je osiguran od proklizavanja udubljenjem u dršci i integralnim štitnikom. Model sa klasičnim, širim sečivom nudi se i u verziji sa kukom za otvaranje utrobe divljači, a ravno brušeno, uže sečivo drugog modela, sjajno je za obradu mesa i sređivanje ulova. Cena se kreće u rasponu od 110-125 dolara.

Linija RANT i četiri sečiva
Još jedna serija fiksnih noževa umerene cene privukla nam je pažnju. Reč je o liniji RANT, koja se po ceni od 85 do 100 dolara nudi sa četiri oblika sečiva, crnim i satenskim finišem i opciono sa kombinovanom, delimično nazubljenom oštricom, koja nažalost postaje opšteprihvaćen trend za noževe koji pretenduju na pridev „univerzalni“. Noževe je oblikovao poznati dizajner Mel Pardue i svi imaju udobne drške od santoprena, najlonske futrole sa kydex uloškom kompatibilne sa vojnim MOLE sistemom za nošenje opreme, kao i 114 mm duga sečiva od nerđajućeg čelika 440C debelog 4,3 mm. Masa im je 165 g, a jedina razlika je u obiku vrha, tako da možete da birate između drop-point (oboreni vrh), clip-point (konkavno zasečen), bowie-point (verzija clip-point sa naoštrenim gornjim delom) i trouglasti american-tanto. Iako je očigledno, da ciljnu grupu za ove noževe predstavljaju pre svega militantno orijentisani korisnici, oni mogu da budu dobar izbor za univerzalni radni/lovački nož, a naš glas ide verziji drop-point.
Još jedan model univerzalnog noža sa fiksnim sečivom je CSK II (Combat Survival Knife druge generacije). Pripada tzv. crnoj seriji namenjenoj profesionalnoj upotrebi – vojsci i policiji. Snažno sečivo je izrađeno od alatnog karbonskog čelika 1095 tvrdoće 57-60 HRc debelog 4,6 mm i dugo je 152 mm. Usadnik pune debljine proteže se kroz celu dršku što povećava čvrstinu noža. Drška je od trodimenzionalno oblikovanog i sitno čekiranog santoprena, a futrole se prave od crne kože ili najlona – po izboru kupca. Da li vam sve ovo zvuči poznato? Pa, trebalo bi, jer se u suštini radi o potpunoj kopiji starog „Cold Steelovog“ modela SRK (Survival Rescue Knife – čak je i naziv sličan). S obzirom da je SRK jedan od najuspešnijih i najprodavanijih modela u svojoj kategoriji, kopira ga više proizvođača (između ostalih i „Fallkniven“ s modelima S-1 i A-1, razlika je samo u načinu oštrenja). Benchmade CSK II sa cenom od umerenih 100 dolara predstavlja dobru investiciju za radni, borbeni ili kamperski nož srednje veličine, pa je povećana potražnja logičan rezultat pravilne procene tržišta.

Spomen na pripadnika „foki“
U istoj kategoriji borbenih noževa je i model Mark Lee Glory Knife posvećen uspomeni na prvog pripadnika Navy SEAL, koji je poginuo u Iraku. To je masivan nož dizajnera Eddie Killiana sa dvostruko zakrivljenom oštricom, dugom 185 mm, napravljenom od 4,8 mm debelog nerđajućeg čelika 154 CM okaljenog na tvrdoću od 58-61 HRc, koji je (po našem mišljenju potpuno nepotrebno) premazan crnom, zapečenom polimerskom bojom. Široki vrh bolo oblika ima naglašenu krivinu koja ga čini upotrebljivim čak i za dranje divljači, dok je sa gornje strane prilično dugačka lažna oštrica. Drška od dve pločice G-10 u boji peska, ima zanimljiv izgled kao da je isklesana dletom. Uprkos grubom izgledu, lepo leži u ruci, pa je kontrola noža odlična. Začudila nas je masa najlonske futrole koja sa 137 grama iznosi skoro pola težine noža. Generalno, to je veliki borbeni nož dobrog kvaliteta ali je cena od 350 dolara, po našem mišljenju previsoka, jer za tu sumu mogu da se nabave upotrebljiviji noževi.

Takmičarska oštrica
Kada smo kod velikih noževa, ne možemo da zaobiđemo model Chopper nastao zajedničkim trudom majstora-dizajnera Osborna i Garya Bonda i Teda Otta – dvojice takmičara koje „Benchmade“ sponzoriše. To je takmičarski model namenjen disciplini Cutting Competition i do pojave sličnog noža iz „Spyderco“ tabora, držao je svetski rekord u presecanju drvene gredice dimenzija 5×10 cm, kao prvi nož koji je završio sečenje za manje od 2 sekunde. Chopper je u suštini izduženo sečivo satare od 254 mm, debelo 7,7 mm i teško 771 gram. Načinjen je od alatnog čelika CPM-M4, čija je tvrdoća na rezu 62 HRc. Ovo bi bilo previše za uobičajenu upotrebu, ali za takmičarski nož je sasvim primereno, jer nema potrebe za oštrenjem u terenskim uslovima. Futrola je od kydexa, a s obzirom da nema nikakav system za kačenje i nošenje, pre je u funkciji zaštite sečiva, nego što je oprema za transport noža. Naravno, ekskluzivni model ima i takvu cenu – čak 500 dolara. Međutim, od kada mu je novi rekorder „skinuo skalp“ nije problem pronaći ga za dvostruko manju sumu. Nesvakidašnji komad svakako, ali sa vrlo ograničenom primenom.

Džepni noževi
Iako je ponuda džepnih noževa „Benchmade“ veoma raznovrsna, modeli Bali-Song kojima je kompanija počela posao bili su ograničeni na samo tri verzije. Sve do ove godine. Custom nožar Charles Marlowe, koji je postao poznat upravo po ovoj vrsti preklopnih noževa, izradio je model Mangust (mungos). To je kompaktan nož jednostavne forme i čistih, dopadljivih linija. Sečivo je od čelika D-2 koji se često naziva „polunerđajući“, jer nije potpuno otporan na koroziju, ali ima odlične mehaničke osobine. Ravno brušenje i drop-point oblik uz dužinu od 80 mm čine ga podesnim za skoro svaku namenu, a masa od 99 g i dužina od 118 mm u sklopljenom stanju, govore da je idealan za svakodnevno nošenje. Krajnje jednostavna konstrukcija noža daje mu čvrstinu uporedivu sa fiksnim sečivima, a kraci drške od G-10 osiguravaju malu masu. Iako u ruci deluje pomalo nespretno kada ovako mali nož ima težište pomereno sasvim unapred. Veoma dobro su rešene osovine za rotaciju krakova ručke koje su dobile svojevrsne „lagere“, pa je otvaranje glatko i lagano. Ipak, zbog zakonskih ograničenja koja u mnogim državama zabranjuju posedovanje noževa koji mogu da se aktiviraju jednom rukom, novi Benchmade Mangust može da se otvori jedino uz upotrebu obe ruke. Veoma uspeo dizajn, praktičan i lep nož sa cenom od 180 dolara verovatno će imati uspeha kod ljubitelja sečiva.
Cenovno najpristupačnija kategorija „Benchmade“ noževa nazvana je Harley Davidson. Ove godine, najzanimljiviji novitet je model T-road koji je u suštini kombinacija klasičnog noža i tzv. push-dagger borbenog sečiva. Ovo je omogućeno rotiranjem sečiva od 85 mm za četvrt kruga oko osovine smeštene na sredini aluminijumske drške. Nož dolazi sa kožnom futrolom a cena je 130 dolara. Takođe, kompaktna dvoseklica Nightshift sa sečivom od 89 mm predstavlja dobar izbor za prikriveno nošenje jer ima veoma pljosnat profil čak i kada je u kožnoj futroli. Osim cene, isti je i materijal – nerđajući čelik 440C.

Za ljubitelje prirode
Početkom oktobra prošle godine „Benchmade“ je kupio malog, ali renomiranog proizvođača noževa, firmu „Lone Wolf“ iz Oregona. Po rečima vlasnika „Benchmade“, gospodina Lesa de Asisa, cilj je da se uz novi brend privuče nova grupa ljubitelja aktivnosti u prirodi. Zbog njih su prikazani prototipovi fiksnih lovačkih noževa manjeg formata i dva lepa foldera. Svima je zajedničko korišćenje drvenih obloga drške. Kod preklopnih modela, drvene stranice su pričvršćene na čelične uloške – lajnere, koji predstavljaju svojevrsnu šasiju i noseću strukturu noža. Oblici oštrice su pre svega diktirani praktičnom upotrebom pri obradi ulova i spremanju hrane, ali ih to ne ograničava ni za neke druge namene. Najavljene cene su izuzetno povoljne, pa se fiksni noževi prodaju za po 75 dolara, a folderi u zavisnosti od modela, koštaju do 100 dolara. Nadamo se da ćemo imati priliku da ove modele vidimo i u vitrinama naših uvoznika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike