Karabin Sauer S 303

Lovačka elegantna mašina

Puške „Sauer & Sohn“, jednog od najuglednijih nemačkih proizvođača sportskog i lovačkog oružja, sa tradicijom dugom 257 godina, odavno su stekle svetski ugled. Pre svega, zahvaljujuci originalnom dizajnu i prepoznatljivom izgledu dosadašnjih modela, ali i izuzetno naprednim tehnološkim rešenjima. „Sauer & Sohn“ se danas smatra jednim od vodećih nemačkih i svetskih proizvođača, pre svega lovačkih, ali i sportskih i taktičkih pušaka (uz svetski poznate i priznate pištolje, razvijene u kooperaciji sa švajcarskom firmom SIG).

Puške „Sauer & Sohn“, jednog od najuglednijih nemačkih proizvođača sportskog i lovačkog oružja, sa tradicijom dugom 257 godina, odavno su stekle svetski ugled. Pre svega, zahvaljujuci originalnom dizajnu i prepoznatljivom izgledu dosadašnjih modela, ali i izuzetno naprednim tehnološkim rešenjima. „Sauer & Sohn“ se danas smatra jednim od vodećih nemačkih i svetskih proizvođača, pre svega lovačkih, ali i sportskih i taktičkih pušaka (uz svetski poznate i priznate pištolje, razvijene u kooperaciji sa švajcarskom firmom SIG).

Originalan sistem rada
Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu, njihovi klasični modeli sačmarica, kombinovanih i driling pušaka, nalazili su put i do svetskih vladara, među kojima je bila i porodica Broz. S druge strane, klasični, lovački obrtno-čepni karabini, poznati po pokretnim površinama za bravljenje postavljenim nazad, u zonu ručice zatvarača (Model 80 i Model 90) i još uvek aktuelni Model 202, do danas važe za vrh svetske produkcije.
Pravilno procenivši da je potražnja za poluautomatskim lovačkim oružjem (posebno žlebljenim), poslednjih godina u stalnom porastu, „Sauer & Sohn“ je konačno razvio svoj prvi ovakav model. Tokom 2006, predstavljen je njihov poluautomatski lovački karabin S 303, kome su vizuelnu prepoznatljivost obezbedili dizajnerskim detaljima, preuzetim sa trenutno najpopularnijeg obrtno-čepnog modela S 202. Sistem rada je potpuno nov i originalan, ali tako jednostavan i logičan, da u ovo oružje morate da se zaljubite, već pri prvom susretu. „Kalibar“ je svojevremeno pisao o ovom interesantnom i sada, veoma popularnom modelu čim se pojavio, ali priliku da ga detaljnije razgledamo i praktično testiramo, dobili smo tek ovih dana, zahvaljujući pasioniranom lovcu i velikom poznavaocu oružja, bivšem ministru unutrasnjih poslova Republike Srbije, Draganu Jočiću (koji je, verovatno, prvi u Srbiji nabavio ovo oružje).

Mini mehanizam – vitka puška
Novi Sauer poluautomat radi na principu pozajmice gasova, kroz otvor na donjem delu cevi. Tako je u biksnu (koja ujedno služi i kao nosač zadnjeg nišana), navučenu na cev i zajedno sa njom oblikovanu, smešten minijaturni gasni cilindar sa kratkim klipom koji iz njega viri, dajući impuls pločici, postavljenoj iza njega na dve prenosne poluge, povezane u sanduku sa nosačem zatvarača (na način, na koji je obezbeđeno odbravljivanje većine pumparica). Preneti impuls gura zatvarač unazad i odbravljuje ga iz cevi, što omogućava i multikalibarnost ovom oružju, jednostavnom promenom cevi (svaka je snabdevena sopstvenim gasnim klipom), fiksirane u sanduku samo sa dva zavrtnja i promenom glave zatvarača u samo nekoliko minuta, što je do sada jedinstveno rešenje. Najdopadljivije u celoj priči je što je gasni mehanizam tako minijaturan, da je preko njega komotno smeštena vitka i lepo profilisana, ali veoma snažna drvena obloga potkundaka, spreda učvršćena jednim dugim zavrtnjem, a postignuta je potpuna pouzdanost sistema, različito projektovanog i odmerenog za svaki kalibar posebno. Pouzdanosti doprinosi i prilično položena uvodna rampa i visoko postavljen okvir, što uvođenje metka olakšava bez obzira na vrstu zrna. Zaista, u „Saueru“ su smislili idealno rešenje da dobiju pouzdano oružje, kome nijednim detaljem nije narušena estetika, koju je nemoguće postići prilagođavanjem nekih sistema preuzetih sa vojnih oružja.
Uz svu genijalnost novog sistema bravljenja, potpuno lovački karabin S 303 Classic, u kalibru .300 Win. Magnum, koji smo dobili na testiranje, već pri prvom kontaktu, iznenadio nas je svojom tankom zaobljenom linijom i perfektnim balansom, pomerenim lagano napred (koji je često problematičan kod poluautomata), skoro identičnom onim kod obrtno-čepnog S 202, na koga liči i zbog oblika sanduka, ali i podeljenog kundaka, čiji je zadnji deo odvojen od obloge potkundaka. Jedini znak da se radi o poluautomatskom oružju je otvor za izbacivanje čaura u prednjem delu sanduka i kratak rep ručice zatvarača, karakterističan za ovu vrstu oružja. U ostalim detaljima, „spartanski“ jednostavnim, ali doteranim do savršenstva, ova puška je odmah demonstrirala da je pažljivo osmišljena da pruži maksimalan komfor korisniku, ali i da pouzdano radi u svakom okruženju i izdrži sve izazove, kojima jedan poluautomat može da bude izložen.
Primerak koji smo testirali, ima cev dugu 560 mm (opcionalno 510 mm) i sasvim prihvatljivu ukupnu dužinu od 1.115 mm (1.065 mm kod onih sa kraćom cevi), a masa od 3.350 g (3.250 kod kraćeg), može da se oceni kao veoma prijatna. Iako se ovo oružje pravi u nekoliko kalibara: 7×64, 8x57IS, .30-06, 9,3×62 (i odabranom .300 Win. Mag.), svideo nam se vlasnikov izbor, koji omogućava lov i na maksimalnim odstojanjima i dovoljno energije za svu evropsku krupnu divljač. Uključujući i krupnog jelena, kao najotporniju divljač na našim prostorima. U kalibru 9,3×62, ovo oružje bi imalo malo veći energetski potencijal, dovoljan čak i za afričke lovove, ali ne i rezantnost koju donosi mnogo brži .300 Win. Mag.

Jednostavno i bezbedno rukovanje
Uz bogatu ponudu kalibara i maksimalno jednostavan način rukovanja, tu je i niz drugih detalja kojima je S 303 podigao standarde, koji su do sada važili kod ove vrste lovačkog oružja.
Ne treba posebno opisivati finiš ovog oružja, koji može da se oceni kao perfektan, kako na veoma malom broju metalnih komponenata, tako i na drvetu. Metalni delovi su savršeno polirani i uklopljeni i zaštićeni kvalitetnim crnim brunirom, dok je drvo perfektno oblikovano, čekirano u krupnim, pravilno postavljenim površinama i zaštićeno tankim slojem mat-laka. Iako kod modela Classic, koji smo razgledali, izbor drveta nije bio vrhunski (što je i logično kod osnovnog modela čija je cena u Nemačkoj oko 3.800 evra), tekstura je lepa, a šara interesantna. Uz doplatu, koja može da bude i na desetak do 15.000 evra veća, može da se dobije i vanserijski komad drveta, ali i skupa ručna gravura u širokom rasponu motiva i finoće. Ipak, ovoj vrsti pušaka (po mišljenju članova redakcije) i ne priliči previše kitnjast izgled, pa je baš ovaj osnovni model, možda vizuelno i najprihvatljiviji, jer podvlači radni izgled i ozbiljnost konstrukcije ovog oružja.
Same komande puške, priča su za sebe. Ovaj model nema klasičnu kočnicu. Umesto nje ima polugu dekokera, sa sasvim novim rešenjem, nazvanim SCS (silent cocking sistem – tihi sistem za zapinjanje). Smeštena na zadnju stranu sanduka, ova poluga povlačenjem posle punjenja oružja, otpušta oprugu udarne igle i spušta je u bezbedan međupoložaj, čime je puška onesposobljena za opaljenje, iako je metak u cevi. Njenim ponovnim, potpuno bešumnim povlačenjem za oko 20 mm, sistem za okidanje se ponovo nateže i puška je istog trenutka spremna za dejstvo.
U praksi, posle kraćeg privikavanja, potpuno bezbedno smo rukovali punom puškom, a mehanizam smo natezali i otpuštali u deliću sekunde, dok oružje dižemo ka meti ili ga spuštamo (kao što to omogućava klasična kočnica, postavljena na vrat većine lovačkih dvocevki). Sem dekokera, S 303 ima još samo polugu za otpuštanje zatvarača, koji posle poslednjeg metka ostaje u zadnjem položaju, što je izuzetno važno za brzo prepunjavanje i polugicu kočnice magacina, kojom se oslobađaju izmenljivi okviri. Naš primerak je imao osnovni okvir kapaciteta dva metka, ali kao opcija mogu da se nabave i oni kapaciteta pet metaka. Ako ovom oružju uopšte mogu da se stave zamerke, onda je to malo tvrđa opruga okvira i tesno skrojeno ležište u sanduku, u koje se okvir fiksira, tako da je za prepunjavanje potrebno malo više pažnje. Posebnih problema nema, jer su svi delovi napasovani tačno i funkcionišu prilično glatko. Naravno, poluge komandi su uklopljene u liniju tela puške, tako da na njoj nema ničega, što može da zapne o odeću ili granu i izazove problem na terenu. Spolja, na njoj štrče samo odlični, brzi (expres) nišani, postavljeni na rampe. Prednji ima crveni plastični umetak mušice, a zadnji zeleni, fluorescentni plastični trougao, na čijem vrhu je plitki zarez, što je vrhunsko rešenje, kako se kasnije ispostavilo na strelištu. Sasvim pozadi, na tankom čeličnom sanduku, na gornjoj strani načinjena je dvodelna glodana osnova za montažu optike, posebno razvijene u „Saueru“. Na ovom našem primerku, optika još nije montirana, pa smo morali da se zadovoljimo samo testiranjem sa mehaničkim nišanima.
Konačno puška je zaokružena najpažljivije doteranim, podesivim obaračem, čije je okidanje, jednostavno – perfektno. To je jednostepeno, kratko i glatko okidanje, bez praznog hoda, sa silom od samo 1.260 – 1.400 daN.

Neočekivana preciznost
Da bismo pravu upotrebljivost ove puške zaista i proverili, izneli smo je na strelište SAJ MUP Srbije – naših najčešćih i najljubaznijih domaćina i praktično isprobali.
Jednom izneta na strelište, ova puška vam jednostavno uskrati bilo kakve komentare i pomisli, da možete da joj stave neke zamerke. Skoro da i zaboravite o kakvom moćnom oružju je reč, dok ne pogledate kutije sa municijom, koju je najlakše opisati kao manje sprej bočice.
Sauer S 303 smo isprobali sa municijom domaćeg proizvođaca PPU, sa HPBT zrnom od 165 grs, početne brzine oko 910 m/s, sa kojom oružje nije imalo blag trzaj, što se uostalom i moglo očekivati, kada se u obzir uzme masa i početna brzina ovog projektila. Ipak, zahvaljujući odličnom Monte Carlo kundaku, sa gumenim amortizerom na kraju, puška je radila mirno i tačno, a kontrola trzaja je bila odlična, iako možda veća nego što bi to prosečan strelac očekivao. Za one koji žele blaži trzaj, tu je uvek drugačiji izbor kalibra.
Ono što je na prisutne ostavilo najjači utisak, bila je neočekivana preciznost ovog oružja. Precizno bravljenje i fino okidanje, ali i besprekoran kundak, za posledicu su imali dobijanje grupe od pet metaka na 100 m koja je na klasičnoj kružnoj meti, imala prečnik manji od 40 mm što je uz brze nišane (drugačije namene od preciznog gađanja), izuzetno. Čak i kada smo gađali iz ruke, veoma brzim režimom, nijedan metak nije završio van crnog kruga. To je zaista vrhunski, a ovakvo gađanje je dokazalo i da sistem bravljenja funkcioniše besprekorno – tačno, meko i brzo, jer nije bilo nikakvih zastoja, sve vreme testiranja. Takvom brzom, najčešćom lovačkom upotrebom, naročito su do izražaja došli brzi nišani, koji su omogućavali munjevito popravljanje nišanske slike za svaki sledeći hitac, pa se S 303 pokazao kao brzo i spretno oružje, uprkos jakom impulsu metka .300 Win. Mag.
Naš test je pokazao da je reč o izuzetno upotrebljivom oružju, vrhunske klase, kome je teško pronaći manu i koje je postavilo nove standarde. Čini se, otišlo i korak dalje, u poređenju sa dosadašnjim modelima drugih svetski poznatih marki.
Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike