"SIG-Sauer"

Modeli za elitu

Piše: Vlada Mitrović

Švajcarsko-nemačka firma „SIG-Sauer“, proizvodi vrhunske, skupe pištolje za službenu upotrebu, samoodbranu i sportsko streljaštvo. Neke od tih modela pregledali smo za vreme Evropskog prvenstva u IPSC u Francuskoj

Piše: Vlada Mitrović

Veliki proizvođači oružja iskoristili su Evropsko prvenstvo u IPSC u Francuskoj, za promociju svojih proizvoda. Prostor okružen stejdževima, bio je kao stvoren za izložbene štandove. Tako su se na njima našli skoro svi svetski giganti: švajcarski „Sphinx“, španski SPS, češka „Zbrojovka“, američki STI, italijanski „Tanfoglio“, švajcarsko-nemački „SIG-Sauer“… To je bila odlična prilika da detaljno pregledamo većinu izloženih pištolja. Odlučili smo da vam predstavimo poznatu švajcarsko-nemačku familiju „SIG-Sauer“.

Partnerstvo za izvoz
SIG P226 je vrhunski pištolj i uskoro ga u velikom broju uvode u naoružanje američki FBI, kanadska policija, britanska i novozelandska vojska. Tek 1983, pištolji SIG P226 pojavljuju se na civilnom tržištu. Kako švajcarski zakoni ne dozvoljavaju izvoz oružja, rešenje za plasman nađeno je u poslovno-tehničkom sporazumu sa nemačkim „Sauer & Sohn“. I to je fabrika velike tradicije, osnovana u Suhlu još 1751. Od 1951, „Sauer & Sohn“ nalazi se u nemačkom gradu Ekernfordu. Objedinjeni zajedničkim kapitalom od 2000, svi proizvodi pod imenom „Sauer & Sohn“, „SIG-Sauer“, „Swiss Arms“, „Hammerli“, „Blaser“ i „Sig Arms“ – imaju jednog vlasnika. Pištolji o kojima sada pišemo i koje smo videli u Francuskoj, imaju osnovu u poznatom SIG-Saueru P226. Poznati oružar iz kragujevačke “Zastave”, Božidar Blagojević – Žida, kada je stvarao domaći pištolj CZ 99, za uzor je imao SIG P226.

Časovničar, političar i oficir
SIG su početna slova reči „Swiss Industri Gewehr“ i potiče iz organizovane proizvodnje oružja u Švajcarskoj, još sredinom 19. veka. Osnovali su je 1853, Hainrih Mozer, proizvođač satova, Fridrih Pejer političar i Konrad Neher, oficir švajcarske vojske. Na čelu fabrike bio je Fridrih Veterli, konstruktor tada čuvene puške Veterlli mod. 1869. Zahvaljujući stabilnoj politici i neutralnosti Švajcarske, SIG mirno radi i napreduje sve do danas. Godine 1947, sa proizvodne trake silazi čuveni pištolj mod SP-47/8, kasnije nazvan SIG P210. Ovo oružje smatra se najpreciznijim i najkvalitetnijim serijskim pištoljem uopšte. Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka odgovarajući na međunarodni konkurs koji su organizovali Nemci za uvođenje novog pištolja, SIG radi poznati model SIG P220 – DA/SA sistema okidanja i jednorednog okvira. Zatim dolazi veliki američki konkurs za zamenu pištolja Colt M1911 i za tu priliku SIG šalje model P226. Iako mnogi tvrde da je SIG bio bolji na testovima, ipak pobeđuje Beretta 92F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike